ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών που προτείνει να στεγαστεί στο χώρο του Διεθνούς Σχολείου στον Τύρναβο

Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, με διευρυμένο πρόγραμμα που δίνουν έμφαση στις Τέχνες. Περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο και ως υπερτοπικά – διαδημοτικά σχολεία μπορούν να δέχονται μαθητές από περισσότερους δήμους. Ιδρύθηκαν το 2003 με σκοπό την εξοικείωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Καλές Τέχνες, καθώς και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους.

Επίσης, προετοιμάζουν τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τις Τέχνες επαγγελματικά, χωρίς παράλληλα να υστερούν σε γενικές γνώσεις, αν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επαγγελματικής κατεύθυνσης. Στην χώρα λειτουργούν τα εξής καλλιτεχνικά σχολεία: Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Περιστερίου, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών και Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας του Γενικού Γυμνασίου-Λυκείου, με επιπλέον μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας των παρακάτω τριών κατευθύνσεων:

• Κατεύθυνση Εικαστικών Τεχνών (επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της έκφρασης, της προσέγγισης του περιβάλλοντος, της κριτικής σκέψης και του πειραματισμού, μέσω μαθημάτων, όπως η δημιουργική γραφή και το εργαστήριο εικαστικών).

• Κατεύθυνση Θεάτρου – Κινηματογράφου (εδώ το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επίτευξη αρμονικής σχέσης με το σώμα, το οποίο ως εργαλείο συνειδητοποίησης θα αποτελέσει στη συνέχεια μέσο σπουδής και έκφρασης. Οι μαθητές διδάσκονται υποκριτική, φωνητική, βασικές αρχές σκηνοθεσίας, κινηματογραφικής τεχνολογίας – μοντάζ όπως και computer animation).

• Κατεύθυνση Χορού (τα μαθήματα αφορούν σε βασικές ασκήσεις διδασκαλίας κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου και παραδοσιακού χορού).

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων, είναι διευρυμένο και διαμορφώνεται σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως.
Λόγω του διευρυμένου ωραρίου αλλά και λόγω της απόστασης, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων σιτίζονται δωρεάν εντός του σχολείου και μεταφέρονται δωρεάν από και προς το σχολείο που φοιτούν.

Στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές-απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων κατόπιν επιλογής (εισαγωγικών εξετάσεων όπως και στα Μουσικά Σχολεία).

Στα Καλλιτεχνικά Λύκεια και συγκεκριμένα στην Α΄ τάξη αυτών εγγράφονται αυτοδικαίως οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και/ή μαθητές από άλλα γυμνάσια μετά από κατατακτήριες εξετάσεις.

Είναι καλό να ξεκαθαριστεί ότι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν είναι σχολεία που ειδικεύουν τους μαθητές στην Τέχνη, αλλά είναι κάτι παραπάνω. Τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν από ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο δεν χρειάζεται να γίνουν οπωσδήποτε ζωγράφοι ή ηθοποιοί ή καλλιτέχνες· μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν. Μέσα από την ποικιλομορφία των μαθημάτων γενικής και καλλιτεχνικής παιδείας, ο μαθητής/τρια έρχεται σε επαφή με το Ωραίο, εξοικειώνεται με όλες τις μορφές της Τέχνης και διαμορφώνει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Σε ένα νομό ,όπως ο νομός Λάρισας, με τεράστια πολιτιστική δυναμική, με συλλογικές και ατομικές δράσεις με αντικείμενα τις τέχνες, την ζωγραφική ,το θέατρο, το χορό, δυστυχώς ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου ,το οποίο θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας καθώς και στην ανάδειξη μαθητών-ταλέντων στο συγκεκριμένο χώρο.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών ν. Λάρισας ,κόντρα στο μηδενισμό των πάντων και πιστή στις αρχές της για στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου καθώς και των μαθητών με ιδιαίτερα προσόντα, καλεί τους αρμόδιους ,για την ίδρυση του συγκεκριμένου τύπου σχολείου, φορείς ,να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε ο ν. Λάρισας να αποκτήσει ένα νέο Σχολείο , το οποίο στην πορεία θα αποκτήσει Πανελλήνιο κύρος και καταξίωση όπως ακριβώς συμβαίνει με το Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Προτείνουμε ως αρχικό χώρο εγκατάστασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου ν. Λάρισας ,το διεθνές σχολείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο ( στο συγκεκριμένο χώρο στεγάζεται, εδώ και αρκετούς μήνες ,το Δημοτικό Σχολείο Δένδρων- Πλατανουλίων).

Καλούμε λοιπόν το ΥΠΑΙΘ, την Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας, την Δ.Δ.Ε. ν. Λάρισας, τον Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τυρνάβου, την ΕΛΜΕ ν. Λάρισας, τον Σύλλογο Εικαστικών ν. Λάρισας, τους Συλλόγους του ν. Λάρισας που σχετίζονται με το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό, να συνεργαστούν ,ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ίδρυσης ενός Σχολείου που θα αποτελεί κόσμημα για το νομό μας.

Δεσμευόμαστε πως η ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου . Η πρότασή μας ας είναι η σπίθα για ένα καλύτερο αύριο της δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης του τόπου μας.

Ο Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ – Ο Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ