ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή περίπου 300 συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η διαδικτυακή ημερίδα  με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Διά Βίου Μάθηση: η συμβολή των πόλεων που μαθαίνουν” η οποία συνδιοργανώθηκε από τις πόλεις της Λάρισας και της Κορίνθου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με αφορμή  τον εορτασμό των 70 χρόνων από την Ίδρυση του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO (UNESCO Lifelong Learning Institute) και της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης (Education Day).

Είναι η πρώτη φορά που δύο Ελληνικές Πόλεις υλοποίησαν από κοινού μια εκδήλωση που στόχο είχε να ενθαρρύνει το διάλογο σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της διά βίου μάθησης στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ενισχύσει τη δικτύωση μεταξύ πόλεων.  Στην ημερίδα συζητήθηκε η συμβολή των Πόλεων που Μαθαίνουν και αναπτύχθηκαν μεθοδολογίες, καλές πρακτικές και πολιτικές που καλλιεργούν την κουλτούρα της δια βίου μάθησης δημιουργώντας ευκαιρίες για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη για όλους τους  πολίτες.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κος Γεώργιος Βούτσινος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κος Απόστολος Καλογιάννης ενώ  χαιρετισμούς απέστειλαν ο Δήμαρχος  Κορινθίων, κος Βασίλης Νανόπουλος, η  Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κος Σπύρος Σπυρίδων.

Πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL), κο Raul Valdes Cotera, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε τη αμέριστη στήριξη του UIL στις προσπάθειες των ελληνικών πόλεων για την προώθηση της δια βίου μάθησης.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων  κ. Δ, Παπαστεργίου,  η κα. Όλγα Καφετζοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κος Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων και ο κος Βούλγαρης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Τις δράσεις της Λάρισας ως Πόλη που Μαθαίνει παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κος Δ. Δεληγιάννης και τις δράσεις της Κορίνθου παρουσίασε ο κος Γ. Μπαγάκης, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Κορινθίων και Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στην ημερίδα συμμετείχε σημαντικός αριθμός αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διά Βίου Μάθησης, καθώς και εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι.

Την ημερίδα μπορεί να παρακολουθεί κάθε ενδιαφερόμενος στο κανάλι YOUTUBE του Δήμου Λαρισαίων, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=v9f9Ji_Z__E

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει”:

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

Webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Facebook: Larissa Learning City – Η Πόλη Που Μαθαίνει https://www.facebook.com/learninglarissa2016

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ