ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΑΚ Α.Ε.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Χ. Κατσώτης κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το κείμενο του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Λάρισας με το οποίο αιτείται να δοθεί το ταμείο ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους της ΕΛΒΑΚ Α.Ε. όπως δόθηκε και το 2020 με υπουργική απόφαση από 50 ένσημα και άνω.

Το κείμενο του συνδικάτου αναφέρει τα εξής:

“Σας γνωρίζουμε ότι η κονσ/ποιια ΕΛΒΑΚ ΑΕ. Έχει χαρακτηριστεί ¨ΕΠΟΧΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ¨ και οι εποχικά απασχολούμενοι παίρνουν Ταμείο Ανεργίας έχοντας τις προϋποθέσεις του Ν.1836/89.

Η επιχείρηση κατά τους θερινούς μήνες απασχολεί 500-600 εργαζόμενους κάθε μήνα σε 4 βάρδιες.

Για την παραγωγική περίοδο όμως του 2021 όπως και του 2020 λόγω COVID, η επιχείρηση έπρεπε:

1)Να τηρήσει τα πρωτόκολλα λόγω COVID

2)Να διαφυλάξει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων

3)Να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός των εργαζομένων ώστε να ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση του COVID, με
αποτέλεσμα η επιχείρηση να μειώσει την παραγωγή της και τους εποχικά απασχολούμενους, και εκατόν πενήντα (150) περίπου εποχικά εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν το ταμείο ανεργίας (επειδή η επιχείρηση, για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους έχασε την εποχικότητά της).

Δηλαδή ο μέσος όρος των απασχολούμενων τους μήνες εκτός παραγωγής είναι 26% και όχι 25% του μέσου όρου του συνόλου των εργαζόμενων.

Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση αυτών των εργαζόμενων με το πολύ χαμηλό εισόδημα, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους, θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να δει τα προβλήματά τους με ιδιαίτερο τρόπο και ευαισθησία.

Ζητάμε να δοθεί το ταμείο ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους της ΕΛΒΑΚ Α.Ε. όπως δόθηκε και το 2020 με υπουργική απόφαση από 50 ένσημα και άνω.
Αναμένουμε μία θετική απάντηση, η οποία θα ανακουφίσει αυτούς τους εργαζόμενους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ