Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ

Το 2021 το τμήμα Διαχείρισης άγριας πανίδας του Δήμου προσέφερε βοήθεια σε περισσότερες από 80 περιπτώσεις τραυματισμένων πτηνών και θηλαστικών

Πάμπολλες ήταν το 2021 οι περιπτώσεις στις οποίες το τμήμα διαχείρισης άγριας πανίδας του Δήμου Λαρισαίων κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε διάφορα είδη της άγριας πανίδας κυρίως πτηνά αλλά και θηλαστικά έως και σε … εξωτικά ερπετά!

Νεοσσοί που έπεσαν από φωλιές, πτηνά που ήταν τραυματισμένα ή και δηλητηριασμένα, πουλιά και θηλαστικά που ήταν αδύναμα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κλήθηκε ο Δήμος Λαρισαίων να συνδράμει με το νέο σχετικά τμήμα διαχείρισης άγριας πανίδας, που ανήκει στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και λειτουργεί με τη ευθύνη του έμπειρου υπαλλήλου κ. Γ. Χριστοδούλου. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τα ζωάκια ταΐστηκαν, ενυδατώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και όσα ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στην φύση απελευθερώθηκαν. Τα υπόλοιπα που απαιτούνταν περαιτέρω εξειδικευμένη νοσηλεία εστάλησαν στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Δυστυχώς για κάποια ( ευτυχώς λίγα ) η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν.

Αυτό που εύκολα συμπεραίνουμε από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά που καλούμαστε να επέμβουμε και αυτό εκτιμούμε ότι οφείλεται κυρίως στην αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του έργου που εκτελεί πλέον η υπηρεσία του Δήμου αλλά και στην αυξανομένη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας που πλέον ασχολούνται με τα πλάσματα που χρειάζονται βοήθεια με αποτέλεσμα να επικοινωνούν μαζί μας για τα περαιτέρω.

Οι περιπτώσεις όπου επιμεληθήκαμε αναλυτικά ήταν :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΔΟΣ (κοινή ονομασία) ΕΙΔΟΣ (επιστημονική ονομασία) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1 ΝΑΝΟΜΟΥΓΚΑΝΑ Ixodrychus minutes

1 ΝΥΧΤΟΚΟΡΑΚΑΣ Nycticorax nycticorax

1 ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ Ardea cinerea

1 ΚΡΥΠΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ Ardeola ralloides

3 ΠΕΛΑΡΓΟΣ Ciconia ciconia

14 ΠΟΝΤΙΚΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑ Buteo buteo

1 ΑΕΤΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑ Buteo rufinus

4 ΞΕΦΤΕΡΙ Accipiter nisus

1 ΔΙΠΛΟΣΑΪΝΟ Accipiter gentilis

27 ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ Falco tinnunculus 16 νεοσσοί

5 ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ Falco naumanni

1 ΠΕΤΡΙΤΗΣ Falco peregrines

1 ΜΑΥΡΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ Falco vespertinus

1 ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣ Larus argentatus

3 ΓΚΙΩΝΗΣ Otus scops

9 ΝΑΝΟΜΠΟΥΦΟΣ Asio otus 6 νεοσσοί

2 ΜΠΟΥΦΟΣ Bubo Bubo

1 ΠΕΠΛΟΓΛΑΥΚΑ (ΤΥΤΩ) Tyto alba

8 ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Athene noctua

1 ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ Upupa epops

2 ΣΤΑΧΤΑΡΑ Apus apus

2 ΚΑΡΑΚΑΞΑ Pica pica

3 ΧΑΒΑΡΟΝΙ Corvus frugilegus

4 ΔΕΚΟΧΤΟΥΡΑ Streptopelia decaocto 3 νεοσσοί

5 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Columba livia 4 νεοσσοί

Επίσης, υπήρξαν δύο περιστατικά με αλεπούδες, έναν σκαντζόχοιρο και ένα … ινγκουάνα !

Ημερολογιακά η κατανομή των περιστατικών για τα τραυματισμένα ( κυρίως από πρόσκρουση η ηλεκτροπληξία ) είναι διανεμημένα σε όλο τον χρόνο ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουμε αυξημένα περιστατικά με νεοσσούς όπως είναι φυσικό, ενώ τον χειμώνα έχουμε αυξημένα περιστατικά με αδύναμα και ταλαιπωρημένα πουλιά λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ