ΚΕΙΜΕΝΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΓΕΦΥΡΑ” ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Το κείμενο υπογράφει μεταξύ άλλων και η Λαρισαία οικονομολόγος Ζωή Ακριβούλη

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο με θέσεις και προτάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. η κίνηση “Γέφυρα” που την ίδρυσαν πολιτικά πρόσωπα που συστρατεύτηκαν με το κόμμα πριν από 4 περίπου χρόνια κάνει τη δική της παρέμβαση ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.. σε γενικές γραμμές γίνονται αναφορές σε θέματα όπως τα παρακάτω:

Για μια στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική

1,Η κυβέρνηση αγνοεί την αρχή ότι η αμυντική θωράκιση συμπληρώνει, δεν υποκαθιστά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιδίδεται σε ένα αδιέξοδο και τελικά αναποτελεσματικό κυνήγι εξοπλισμών.

2. Τα δικαιώματα της Ελλάδας θα κατοχυρωθούν και οι κίνδυνοι στρατιωτικής σύγκρουσης θα αποφευχθούν μόνο με συμφωνίες με την Τουρκία ή με αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η επιθετικότητα και η αυξανόμενη αστάθεια του καθεστώτος Ερντογάν δεν αναιρεί αυτή την ανάγκη, αλλά αντίθετα την υπογραμμίζει.

3. Μαζί με το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν και άλλα συναφή και συνδεδεμένα ζητήματα , όπως το εύρος των χωρικών μας υδάτων και η ρύθμιση του εναερίου χώρου.

4. Το κυπριακό, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, με ευθύνη κυρίως διαδοχικών κυπριακών ηγεσιών. Η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει τα ελληνοτουρκικά να καταστούν όμηρος του κυπριακού αδιεξόδου.

5. Αναμένουμε το κόμμα μας να υποστηρίζει με μεγαλύτερη συνέπεια μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Βάση της πρέπει να είναι το «πνεύμα των Πρεσπών», η αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και ευαισθησιών της άλλης πλευράς και η επιδίωξη αμοιβαίων προωθητικών Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με απαγκίστρωση από επιλογές οι οποίες αποδείχθηκαν αδιέξοδες όπως η συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Για το Προσφυγικό και τις αξίες της Αριστεράς

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδεχθεί πρόθυμα το ρόλο της «ασπίδας» της Ευρώπης, ευθυγραμμιζόμενη με τις πιο ακραίες κυβερνήσεις. Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, οι κακές συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα όπου κρατούνται και η ξενοφοβική επίσημη ρητορεία που αναπαράγεται από πρόθυμα ΜΜΕ, αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία μιας χώρας που βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία

Το κόμμα μας επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων.
2. Ο διάλογος με το ΚΙΝΑΛ έχει πρωτεύουσα σημασία, τόσο λόγω της εκλογικής γεωγραφίας, όσο και επειδή πιστεύουμε πως υπάρχει έδαφος για πολιτικές συγκλίσεις. Η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια επανεκκίνηση στις σχέσεις μας, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση του ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τον συνεχή μετεωρισμό του ανάμεσα στην προοδευτική συμπαράταξη και το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο.

3 Το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που σταδιακά διαμορφώθηκε επέτρεψε την μετατόπιση πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων σε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο υπο την ηγεμονία της ΝΔ. Έδωσαν έτσι διαπιστευτήρια πολιτικής ανοχής ή και αποδοχής στην ΝΔ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Όμως στην συγκρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ Μετώπου συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ με πράξεις, παραλείψεις και συμπεριφορές στελεχών του.

Για το κόμμα που χρειαζόμαστε. Για ένα κόμμα «εν κινήσει»

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα πολιτικής- και όχι ιδεολογικής- ενότητας, γύρω από ρεαλιστικό πρόγραμμα και θέσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, που να βασίζεται στις αξίες της Αριστεράς.Ένα κόμμα ελκυστικό στον κόσμο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς , που δεν θα θέτει φραγμούς στη διεύρυνσή του με βάση την πολιτική προέλευση ή τις ιδεολογικές οριοθετήσεις.

Ως σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαφίεται η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός «χώρου» στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, άντρες και γυναίκες καθώς και όσοι και όσες εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού. Έτσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει την λαϊκή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

1. Ακριβούλη Ζωή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2. Ακριτίδης Σταύρος, Βιοτέχνης , μέλος ΚΕΑ

3. Αναγνωστοπούλου Άννα, Αρχιτεκτόνισσα

4. Βαλντέν Σωτήρης, Οικονομολόγος, μέλος ΚΕΑ

5. Βάρελης Σπύρος, Πρώην Δήμαρχος Θιναλίων Κέρκυρας, μέλος ΚΕΑ

6. Βουτηράκη Κατερίνα, Βιβλιοθηκονόμος- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

7. Γροσομανίδου Δόρα., Πληρεξούσιος Υπουργός Α. ΕΤ

8. Δανέλλης Σπύρος, Πρώην βουλευτής Ηρακλείου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

9. Κατσάνης Πολύβιος, Υγειονομικός, μέλος ΚΕΑ

10. Καφετζής Τάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

11. Κεχαγιά Σοφία, Εκπαιδευτικός

12. Λιάκος Αντώνης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

13. Λιβάνης Θύμιος Καρδιολόγος, μέλος ΚΕΑ

14. Μακρυνός Γιώργος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, μέλος ΚΕΑ

15. Μενίκη Βίλμα, Επιμορφώτρια ενηλίκων στην σχολική διαμεσολάβηση

16. Μητσός Αχιλλέας, πρ. Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος ΚΕΑ

17. Μουζέλης Νίκος, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School Economics, μέλος ΚΕΑ

18. Μπίστης Νίκος, Νομικός, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

19. Νάστος Αλέξανδρος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

20. Παναγιώτου Παναγιώτης, Πρώην Πρόεδρος της ΕΡΤ, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

21. Πέζαρος Παύλος, Οικονομολόγος

22. Προβατάς Φώτης, Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

23. Ρεπούση Μαρία, Ιστορικός ΑΠΘ, μέλος ΚΕΑ

24. Ροίδου Εφη, Βιβλιοθηκονόμος – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

25. Σαπουνάκης Τάσος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος ΚΕΑ

26. Σιάνου Φωτεινή, πρ Αναπληρώτρια ΓΓ. ΓΣΕΕ, μέλος ΚΕΑ

27. Τρανταλίδης Μάνος, Φαρμακοποιός ,μέλος ΚΕΑ

28. Τσίκας Θόδωρος, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, μέλος ΚΕΑ

29. Φωτόπουλος Δημήτρης, Μαθηματικός-Συγγραφέας

30. Ψαλιδόπουλος Θόδωρος, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας

Για να δείτε όλο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ