ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΟΙ ΑΠΡΕΠΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στην Κομισιόν φέρνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά δημοσιογράφων, την επίθεση στην ελευθερία του τύπου και την ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον Κ. Μητσοτάκη.

Οι Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν την προκλητική παρέμβαση του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι οι χαρακτηρισμοί «συμμορία», «ελευθερο-δολοφονία» και «υπόκοσμος» συνιστούν ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, παραβιάζουν απροκάλυπτα το τεκμήριο αθωότητας, στοχοποιούν την ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία και υπονομεύουν ευθέως το κράτος δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα ερώτηση για τους απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis, την επίθεση στην ελευθερία του τύπου και την ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή του στην Ελληνική Βουλή, κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά προς την Κομισιόν.

ΟΠως τονίζουν σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, στις 30/1/2022, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε πρωτοφανείς απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και έχουν κληθεί ως κατηγορούμενοι ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «συμμορία», «ελευθερο-δολοφονία» και «υπόκοσμος».

Μετά το γεγονός αυτό, οι δημοσιογράφοι έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν νομικά, ενώ αντιδράσεις έχουν προκληθεί ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου. Σύμφωνα δε με τον δείκτη ελευθερίας του τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των κρατών-μελών (χαμηλότερα ακόμη και από την Πολωνία), ενώ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Věra Jourová,κατέταξε πρόσφατα την Ελλάδα μεταξύ των προβληματικών χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Σε μια περίοδο που συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βάλλονται ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτούν την Κομισιόν: πώς αξιολογεί τις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις και να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης για το κράτος δικαίου και τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει η πρωτοφανής και διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ