Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την έντονη αναστάτωση που έχουν προκαλέσει σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδοτήσεων του 2021 εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων χειρισμών και της αδιαφάνειας του ΟΠΕΚΕΠΕ, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής :

«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων τόσο για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπολοίπων επιδοτήσεων του 2021 όσο και για την αδικαιολόγητη αύξηση της γραφειοκρατίας, την αδιαφάνεια και τη αύξηση του κόστους των εκμεταλλεύσεων από τους άστοχους, αιφνιδιαστικούς και λανθασμένους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μεγάλος αριθμός παραγωγών παραμένουν απλήρωτοι, γιατί την τελευταία στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοσε αιφνιδιαστικά λανθασμένο τρόπο διασταύρωσης του ΑΤΑΚ των δηλούμενων αγροτεμαχίων κάνοντας αυθαίρετες παραδοχές. Χιλιάδες παραγωγοί, εξ αυτού του λόγου, είναι σε αβεβαιότητα, αφού λίγες ημέρες πριν τη λήξη της υποβολής των διοικητικών πράξεων, δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία για το τι χρειάζεται να διορθώσουν, εάν αυτό είναι εφικτό και κυρίως εάν αυτό είναι αρκετό, αφού τίποτα δεν εγγυάται ότι οι απρόβλεπτοι και λανθασμένοι χειρισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα συνεχίσουν να τους αιφνιδιάζουν.

Παράλληλα, την 1η Δεκεμβρίου του 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ,, κάτω από την πίεση ανυπαρξίας ελέγχων, σε ό,τι αφορά τα πλασματικά ενοικιαστήρια που παρουσιαστήκαν από καταπατητές μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών βοσκότοπων, προέβη και πάλι σε άλλη μια αυθαίρετη απαίτηση, ζητώντας υποχρεωτικά και μόνο ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια.

Η αιφνίδια αυτή απαίτηση είναι μάλιστα ενάντια στη φορολογική νομοθεσία και έβαλε σε αναστάτωση και αυξημένο κόστος εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς. Τα προβλήματα που ανέκυψαν οδηγούν σε έλλειψη γης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων το 2022, αύξηση των ενοικίων εν μέσω κρίσης και αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για λανθασμένο και χωρίς προετοιμασία χειρισμό που μόνο γραφειοκρατία και κόστος προσθέτει, αφήνοντας κυρίως μικροκαλλιεργητές και μικροϊδιοκτήτες, έξω από τη γεωργική παραγωγή, οδηγώντας τους στην εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη μη χρήση του στοιχείων του κτηματολογίου για τον έλεγχο καταπατήσεων μεγάλων εκτάσεων δημόσιων και ιδιωτικών βοσκοτόπων, θα έχει ως αποτέλεσμα νέα μείωση των ενισχύσεων για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους από 18,9 ευρώ το στρέμμα σε 16,8 με βάση το εθνικό στρατηγικό σχέδιο από το 2022.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι με πολλές ανακοινώσεις τους, αυτό αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που συνεχίζει τη μεταφορά πόρων, από αυτούς που τα βγάζουν πέρα δύσκολα με το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, σε αυτούς που χρησιμοποιούν αδιαφανείς και αντιπαραγωγικές μεθοδεύσεις, όπως ό βοσκότοπος σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζώα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να διορθωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα σφάλματα των ελέγχων όσον αφορά το ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων και η εσφαλμένη απαίτησή του, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, για την υποβολή μόνο ηλεκτρονικών μισθωτηρίων. Επιπλέον, ρωτάμε τον Υπουργό πως θα αξιοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το Κτηματολόγιο, ώστε να ελεγχθούν οι καταπατήσεις μεγάλων εκτάσεων δημόσιων και ιδιωτικών βοσκοτόπων και οι αντιπαραγωγικές δραστηριότητες που μεταφέρουν πόρους από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ