ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, η οποία προβλέπει «ενδεικτικό» ποσό 6 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση εξοπλισμού, μηχανημάτων και την παροχή υπηρεσιών εκχιονισμού, από τις 21 Ιανουαρίου και για όσο χρόνο χρειαστεί, σκανδαλίζει τους κατοίκους της Αττικής, έπειτα και από τα πρωτοφανή φαινόμενα αποκλεισμών και ταλαιπωρίας πολιτών σε κεντρικούς οδικούς άξονες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις που προκαλεί η διάθεση ενός τέτοιου ποσού, εάν ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της Περιφέρειας την κρίσιμη περίοδο, το αναπόφευκτο ερώτημα που προκύπτει, είναι για ποιο λόγο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μη συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε αυτό να αποφασίσει;

Η απάντηση είναι εύκολη. Θα έπρεπε, αλλά δεν θα μπορούσε έπειτα από το θεσμικό έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2019, όταν με την αλλαγή των διατάξεων του «Κλεισθένη», διαστρέβλωσε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, νοθεύοντας ουσιαστικά και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εκείνης της χρονιάς. Μια αλλαγή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ερήμην των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, στις επιτροπές να διατηρούν σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, ακόμη και με τον αποκλεισμό παρατάξεων από τη συμμετοχή τους σε αυτά τα όργανα. Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκαν στις επιτροπές επιπρόσθετες αρμοδιότητες, που αφαιρέθηκαν από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Με αυτό τον τρόπο, σημαντικά ζητήματα σχετικά με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, συχνά υψηλού κόστους, μετατράπηκαν σε αποκλειστικές υποθέσεις του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη. Είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη, αυτό το περιβάλλον, που ευνοεί φαινόμενα κακοδιοίκησης ή κακοδιαχείρισης. Οι συζητήσεις σε «κλειστές» επιτροπές, η αποστείρωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής, είναι μία ακόμη συμβολή της κυβέρνησης στον χειρισμό των τοπικών ζητημάτων. Να, λοιπόν, οι χειροπιαστές επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που αρέσκεται στις απευθείας αναθέσεις και στις εκ των υστέρων εγκρίσεις, με τις υπόλοιπες παρατάξεις «εκτός κάδρου» και με την προοπτική της ιδιωτικοποίησης όλο και περισσότερων πτυχών της Αυτοδιοίκησης να ενδυναμώνεται διαρκώς.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τώρα είναι η ώρα και η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα σταθεί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και τα φαινόμενα, για την επαναφορά των θεσμικών όρων μιας συλλογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των τοπικών θεμάτων. Για τοπικές κοινωνίες που θα είναι πραγματικά κύτταρα δημοκρατίας και συμμετοχής και για την ενδυνάμωση του ρόλου των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, μακριά από τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ