ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η διακήρυξη και οι υποψήφιοι της ΑΣΕ για τις εκλογές στην ΕΛΜΕ Λάρισας

Παίρνουμε μαζικά μέρος στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας, τη Δευτέρα 7/2 στο 6ο Λύκειο Λάρισας 18:30μ.μ. και στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 9/2 από 2μμ. έως 7μμ.

Συναδέλφισσες -οι

Από την αρχή της πανδημίας, δίνουμε μάχες σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Κάναμε τεράστια προσπάθεια με όλα τα μέσα να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία, να διατηρήσουν οι μαθητές μας μια στοιχειώδη επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που μετέτρεψε τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, τα οδήγησε σε πολύμηνο κλείσιμο, υπονόμευσε τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών.

Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα, για την πρωτόγνωρη συμμετοχή και την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών, για το 95% συμμετοχή στην απεργία – αποχή, για τη συγκλονιστική απεργία στις 11 του Οκτώβρη. Δίνουμε έναν μεγαλειώδη αγώνα, απέναντι σε έναν οδοστρωτήρα νόμων, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει την πανδημία προκειμένου, με πιο βίαιο τρόπο, να υλοποιήσει αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που έχουν σχεδιαστεί εδώ και 30 χρόνια και πλευρές τους έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ).

Από την αρχή επισημάναμε ότι η αξιολόγηση όχι μόνο δεν οδηγεί στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου αλλά αντιθέτως το κατηγοριοποιεί, το προσαρμόζει στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων, στοχεύει στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το αφήνει έρμαιο στην διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο από οποιαδήποτε ευθύνη και υποχρέωση.

Δε λυγίσαμε στις απειλές του Υπουργείου και των μηχανισμών του, στις κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις, στην ωμή βία και την καταστολή. Καταφέραμε να αποκρούσουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης, τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπάθησε να καλλιεργήσει.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, χωρίς να έχουμε έδρα στο ΔΣ γνωρίζετε ότι τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ήταν πάντα δίπλα σας από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εκπαίδευση, στη ζωή.
Το γνωρίζετε ότι δεν υπολόγισαν κόστος, κόπο και κούραση. Δώσανε τη μάχη της επιτυχίας των κινητοποιήσεων, των απεργιών.

Από τον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική Αξιολόγηση, τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, τη μονιμοποίηση των συναδέλφων αναπληρωτών, έως τα κτιριακά και τις υποδομές, τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και τους προσανατολισμούς στα Γενικά Λύκεια κ.α.

Παλέψαμε για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, θα τους δίνει τη δυνατότητα να εξηγούν τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα ώστε να μπορούν να την αλλάζουν. Κριτήριο για τις σπουδές τους να μην είναι η τσέπη των γονιών τους. Σε αυτό το σχολείο ο εκπαιδευτικός για να λειτουργήσει πρέπει να έχει μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, μισθό και ασφάλιση που να καλύπτει τις ανάγκες του, συνθήκες εργασίας και σχολικές υποδομές που να αντιστοιχούν στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση αποδείξαμε ότι ήμασταν η μοναδική δύναμη που πάλεψε με ενιαίο και αταλάντευτο τρόπο, σε ΟΛΜΕ και σε κάθε ΕΛΜΕ.

Και την τελευταία διετία στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, βάραινε ο αρνητικός συσχετισμός αφού το ΔΣ δεν πήρε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία να οργανώσει από τα κάτω τις διεκδικήσεις του κλάδου και να συσπειρώσει τους συναδέλφους για τον σκοπό αυτό.
Δεν έλειψαν και σε αυτή τη θητεία εκφυλιστικά φαινόμενα που πλήγωσαν και πληγώνουν την αξιοπιστία συνολικά των συνδικάτων αλλά και της ίδιας της ΕΛΜΕ. Όπως για παράδειγμα η κατοχή θέσεων ψευδοαιρετών στο ΠΥΣΔΕ από στελέχη της ΑΔΗΚ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) από τις εκλογές παρωδία του ΥΠΑΙΘ, όπου ο κλάδος σύσσωμος τους είχε γυρίσει την πλάτη.

Δεν μπορούμε βέβαια να αφήσουμε ασχολίαστη και να μην καταδικάσουμε τη στάση της ΑΔΗΚ (ΔΑΚΕ νο2) που μετά τη στάση τους στα υπηρεσιακά βγαίνουν (ακόμη μια φορά ως λαγός της κυβέρνησης) με ανακοινώσεις τους και απαιτούν να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές δηλαδή την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη που σύσσωμος ο κλάδος απέρριψε και με τη μη συμμετοχή του στις «εκλογές» για τα υπηρεσιακά.

Όλη αυτή τη διετία ΔΑΚΕ-ΑΔΗΚ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ για να καλύψουν τη σύμπλευσή τους στα βασικά ζητήματα καταφεύγουν σε ανούσιες κοκορομαχίες, αντιπαραθέσεις, οδηγώντας ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία εκπαιδευτικών στον εκφυλισμό και τους συναδέλφους στην απογοήτευση.

Σταθερά όλο το διάστημα έβαζαν πλάτη να περνά η κυβερνητική πολιτική, χαρακτηριστική είναι η κοινή απόφαση ΔΑΚΕ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚ – ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας και τη θέση ενός τμήματος των Παρεμβάσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για την αναστολή της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, είναι αποκαλυπτική του ρόλου αυτών των δυνάμεων.

Η απόφαση τους αυτή πέρα και έξω από τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου οφείλεται στην στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική και τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. για την Παιδεία. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι στις πιο κρίσιμες φάσεις ανόδου της πάλης του κινήματος, σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης με την κυβερνητική πολιτική αποτελούν το καλύτερο «μαξιλαράκι» της κυβέρνησης μέσα στο κίνημα.
Ας αναρωτηθεί ο κάθε καλοπροαίρετος συνάδελφος: τι κέρδισε ο κλάδος απ’ αυτόν τον συσχετισμό των παρατάξεων επί 2 χρόνια; Ο συσχετισμός αυτός, οι ανούσιες αντιπαραθέσεις οδήγησαν την ΕΛΜΕ στην πλήρη αδράνεια, αφού δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, δεν οργάνωσαν ούτε μισή κινητοποίηση για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

Έτσι θα λειτουργούσε το σωματείο, αν η ΑΣΕ εκπροσωπούνταν με μία ή παραπάνω έδρες στο ΔΣ; Τι δείχνει η εμπειρία πανελλαδικά εκεί που οι δυνάμεις της ΑΣΕ είναι στο τιμόνι της ΕΛΜΕ;
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκφυλισμού που οδηγεί στην απαξίωση του σωματείου, είναι επιτακτική ανάγκη να γυρίσει σελίδα η ΕΛΜΕ Λάρισας.
Εμπιστευτείτε – συμπορευτείτε με τις δυνάμεις της ΑΣΕ και ελάτε να βάλουμε μπροστά τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να κάνουμε βήματα μπρος στην ανασυγκρότηση και αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ναι! Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το έδειξε ο συλλογικός, ενωτικός και οργανωμένος αγώνας με τους 100 χιλιάδες απεργούς στις 11 Οκτώβρη που είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Όπως παρακαταθήκη είναι και η εμπειρία που αντλείται και από άλλους κλάδους όπως ο περήφανος και αποτελεσματικός αγώνας στην e-food αλλά και ο ανυποχώρητος, ενωτικός νικηφόρος αγώνας στη Cosco.

Χρειαζόμαστε σωματείο που θα έχει ουσιαστική δράση, θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των συναδέλφων.

Χρειαζόμαστε σωματεία που θα παλεύουν και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων χωρίς ταλάντευση, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση, πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων και όχι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και των μνηστήρων της, μέσα στο κίνημα.

Αυταπατώνται οικτρά όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκάστοτε κυβερνητική εναλλαγή. Η καλλιέργεια της λογικής του λιγότερου κακού με το λαό στη γωνία οδήγησε σε παροπλισμό του κινήματος και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Το σωματείο είναι το κοινό μας σπίτι! Με ενεργητική συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους, να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

 Να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», να μην περάσει η παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

 Επαναπροκήρυξη άμεσα από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απεργίας – αποχής.

 Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο ν.4808/21 (Χατζηδάκη).

 Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία, για 15 μαθητές ανά τάξη, για κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών.

 Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία.

 Τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.

 Στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών στις τάξεις, για επαγγελματική, επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Ψηφίζουμε μαζικά το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

ΟΙ ΥπΟΨΗΦΙΟΙ

ΓΙΑ ΔΣ

ΓΙΑΛΑΜΑ ΝΑΤΑΣΑ

ΓΕΡΑΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΖΙΟΥΛΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΣΟΦΙΑ

ΚΟΥΝΙΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΚΟΥΤΑΛΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ

ΜΑΡΟΥΔΑ ΧΑΔΙΝΑ (ΝΙΝΑ)

ΝΤΙΝΟΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)

ΣΙΟΥΖΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΤΑΣΟΥΛΑ)

ΓΙΑ  ΕΕ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ