Δείτε την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιου σε ερώτηση του Β. Κόκκαλη
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων για την «Πράσινη Συμφωνία» και τον αντίκτυπο που θα έχει σε σειρά αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας όπως το βαμβάκι, τα μήλα, τα ροδάκια και την υπαίθρια ντομάτα.
Η σχετική είδηση προέκυψε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για τις τυχόν οικονομικές επιπτώσεις σε αγροτικά προϊόντα από την «Πράσινη Συμφωνία».
Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Στύλιος, «δεν έχει ακόμα γίνει συγκεκριμένος ο κατάλογος με τα μέτρα και με τις δράσεις που θα αναλάβει κάθε χώρα. Είναι μια συζήτηση. Είμαστε εδώ. Από την άλλη βέβαια, όπως σας είπα και πριν, υλοποιούμε τους σχεδιασμούς μας και τη στρατηγική μας, για να μην χρειαστεί κάποια στιγμή ούτε να επιταχύνουμε ούτε να πάρουμε πολύ άμεσα μέτρα, αιφνιδιάζοντας τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και τις επιχειρήσεις και τον αγρότη, δηλαδή και τον έμπορο και τον καλλιεργητή και τον κτηνοτρόφο.
Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας είναι φιλόδοξοι, είναι και θεμιτοί, είναι όμως και δύσκολοι. Το 25% της καλλιεργούμενης έκτασης πρέπει να είναι βιολογικό και να υπάρχει 50% μείωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ειδικά ο στόχος που αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις σε αυτές τις καλλιέργειες.
Εξ αφορμής μιας μελέτης του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, την οποία και θα προσκομίσω, πολλά από αυτά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα αποσυρθούν. Θα έχει συνέπεια 250% αύξηση του κόστους παραγωγής στο βαμβάκι ενδεικτικά και 30% μείωση της παραγωγής, κάτι αντίστοιχο και στα μήλα και στην ντομάτα.
Καταλαβαίνετε ότι εφόσον θα αποσυρθούν όλα αυτά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως είναι για το βαμβάκι τα ζιζανιοκτόνα και τα προφυτρωτικά και τα μεταφυτρωτικά πρέπει να υπάρχει σχέδιο ή να αντικατασταθούν με άλλα βιολογικά ή το Υπουργείο να ενσωματώσει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στο εθνικό σχέδιο για την ΚΑΠ, ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα οι αγρότες μας σ’ αυτήν τη νέα εποχή, διότι πιθανότατα οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικές για αρκετές από τις καλλιέργειες και ειδικά αυτές που ανέφερα.»
Στη δευτερολογία του ο Λαρισαίος βουλευτής έθεσε τέσσερα προαπαιτούμενα για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων από τυχόν επιπτώσεις: Πρώτον η κατάρτιση μελέτης για τις επιπτώσεις της μείωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεύτερον να γίνει προσιτή η «γεωργία ακριβείας», τρίτον να υπάρξει στήριξη των οικολογικών σχημάτων και τέταρτον να υπάρξει κατάρτιση».
«Ο αγρότης πρέπει να καταρτιστεί, να εκπαιδευτεί σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι πρέπει να παραχθεί λίπασμα από φυτικά υπολείμματα, διότι τα συνθετικά, τα συμβατικά λιπάσματα πιθανότατα να αποσυρθούν, οπότε οι καλλιέργειες θα έχουν ανάγκη προστασίας για να είναι παραγωγικές» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.