ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΑΣ  ΤΟΥ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα  έλεγχου για την  παραγωγή και εμπορία  φυτών που  προορίζονται για φύτευση  ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια της συνεδρίασης του  Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον,   όπως διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, από τις 16-12-2021 στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιήλθε και ο φυτουγειονομικός έλεγχος των συγκεκριμένων φυτών, που μέχρι τότε ανήκε στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟ) των Περιφερειών.

Μόνο το 2021,  μέχρι τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας, η ΔΑΟ της Π.Ε. Λάρισας  έλαβε περίπου 200 δείγματα ποικιλιών οπωροφόρων και  άλλων  φυτών από φυτώρια της Λάρισας,  που στάλθηκαν το  Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για έλεγχο μολύνσεων από τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της   Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:  «Το πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως είναι τα φυτά οπωροφόρων δέντρων και ακρόδρυων, που προορίζονται για φύτευση, αποτελεί αντικείμενο των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ). Οι υπηρεσίες αυτές ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων έχουν αρμοδιότητα τον έλεγχο της παραγωγής και της εμπορίας φυτών προς φύτευση. Ο έλεγχος της εμπορίας αφορά τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και την εισαγωγή καθώς και την ενδοκοινοτική απόκτηση φυτών.

Μέχρι 15/12/2021, στις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, ήταν μόνο ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος των συγκεκριμένων φυτών που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής και διάδοσης επιβλαβών οργανισμών στη Χώρα και στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι ορισμένοι με ΚΥΑ φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των ΔΑΟ πραγματοποιούσαν ελέγχους στα φυτώρια για την εγγραφή τους στο Επίσημο Μητρώο Επαγγελματιών και στα φυτά προς φύτευση για την τήρηση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων του Καν. (ΕΕ) 2016/2031 και την έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου ή Πιστοποιητικού Φυτοϋγείας.

Η ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας την τελευταία δεκαετία πραγματοποίησε πολυάριθμους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε φυτά προς φύτευση, καθώς επίσης ενημερώσεις προς κάθε εμπλεκόμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο το 2021 ελήφθησαν περίπου 200 δείγματα από φυτώρια της Π.Ε. Λάρισας, ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων και ειδών καλλωπιστικών φυτών και  στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για έλεγχο μολύνσεων από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.

Ωστόσο, από 16/12/2021 η αρμοδιότητα όλων των παραπάνω ελέγχων, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 12681/352685 (ΦΕΚ 5931Β’/16-12-2021), έχει μεταβιβαστεί στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του ΥΠΑΑΤ, που πλέον είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε φυτά προς φύτευση και γενικότερα στο πολλαπλασιαστικό υλικό (όπως σπόροι για σπορά).

Σε κάθε περίπτωση οι ΔΑΟ δεν είχαν, ούτε έχουν, καμία αρμοδιότητα να πραγματοποιούν ελέγχους που αφορούν την τιμή πώλησης των φυτών προς φύτευση ή ελέγχους πιστοποίησης ποικιλιών. Επιπρόσθετα, παρόλη τη συνεχή μείωση του προσωπικού και την ταυτόχρονη αύξηση των αντικειμένων και αρμοδιοτήτων τους, οι γεωπόνοι των ΔΑΟ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουν στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ