ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΠΑΡΕΜΒΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση με την ομιλία του στη Βουλή ο Β.Κόκκαλης

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ήδη παρέμβει με μείωση της φορολογίας για να στηρίξουν την κοινωνία από τη λαίλαπα της ακρίβειας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζήτησε από την κυβέρνηση μιλώντας στη βουλή, να αφήσει τις δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του φόρου στα καύσιμα, καθώς και να παρέμβει στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή «πρόχειρα και άδικα».

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, την ώρα που δέχονται επιθέσεις από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα βασικά τρόφιμα, αυτήν την ώρα επέλεξε η Κυβέρνηση για να φορολογήσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους καλούνται να πληρώσουν με επιτόκιο 6% φόρο και είναι με την παρούσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η σχετική –υποτίθεται- διευκόλυνση σε δόσεις. Είναι άδικο. Είναι άδικο γιατί; Διότι όφειλε η πολιτεία και καθυστέρησε το κράτος να προβεί στη φορολόγηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον 55%. Να θυμίσω ότι τα αναδρομικά των ενστόλων, των δικαστικών το 2018 είχαν φορολογηθεί οριζόντια με 20%.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην τροπολογία που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία έχω την πεποίθηση ότι εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία. Ποια είναι αυτή και ποια θα είναι τα οφέλη; Μείωση στον φόρο στα καύσιμα αλλά και παρέμβαση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα ξεκινήσω ανάποδα. Ο πρώτος αντίλογος -αν και τώρα αρχίζει να εγκαταλείπεται, το ακούμε από λαλίστατους Υπουργούς- είναι: «Μη λέτε εσείς της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάλιστα δεν ξέρετε να δένετε τα κορδόνια σας, ότι μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ, γιατί θα φάμε πρόστιμο. Μη τα λέτε αυτά.». Το δεύτερο επιχείρημα είναι το δημοσιονομικό κόστος και ένα τελευταίο ότι οι οριζόντιες μειώσεις δεν ωφελούν τους ευάλωτους.

Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη και αυτό το οποίο προτείνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι το εξής: Προβλέπεται μείωση, παρέμβαση του κράτους, ή δεν προβλέπεται; Διότι αν δεν προβλέπεται, τότε πιθανόν έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης που λέει «μην τα λέτε αυτά, θα φάμε πρόστιμο». Κατά δεύτερον, σε ποιους θα γίνει αυτή η παρέμβαση, ποιους θα αφορά. Τι λέει η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρέμβαση κι αν έχουν γίνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε άλλες χώρες.

Αναφέρει ότι η παρέμβαση του κράτους πρέπει να είναι ουδέτερη -δηλαδή ουδέτερη στους ιδιώτες, στους ανταγωνιστές, για να μην νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός- αλλά και αναλογική σε σχέση με τη ζημιά που υφίστανται οι πολίτες.

Έχουν λάβει χώρα παρεμβάσεις των κρατών-μελών στα τιμολόγια ρεύματος ή στα καύσιμα; Βέλγιο: Μείωση στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια από το Μάρτιο ως το Μάιο του 2022. Ισπανία: Μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα από 21% στο 10% μέχρι 30 Απριλίου. Κύπρος: Μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 9% για τρεις μήνες. Πολωνία: Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2000.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα, κυρώσεις σε αυτές τις χώρες επειδή έκαναν παρεμβάσεις και στο ρεύμα και στα καύσιμα; Όχι. Άρα, το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι αυτό δεν προβλέπεται και ότι δεν είναι νόμιμο, δεν ευσταθεί.

Γι’ αυτό και πρέπει να απολογηθείτε, γιατί ενώ μπορείτε, δεν θέλετε. Όχι ότι θέλετε και δεν μπορείτε. Μπορείτε να το κάνετε, αλλά δεν θέλετε. Και ο ελληνικός λαός περιμένει πειστικές απαντήσεις.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προβλέπεται μείωση του φόρου στα καύσιμα στους ελάχιστους συντελεστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν γίνει αποδεκτή αυτή η τροπολογία και από αύριο είναι νόμος του κράτους, στη βενζίνη θα έχουν όφελος οι καταναλωτές περίπου στα 30 ευρώ στο γέμισμα και τριακόσια ευρώ κέρδος στο πετρέλαιο.

Πρέπει, συνεπώς, να απαντήσετε αν θα κάνετε αποδεκτή αυτή την τροπολογία, που είναι τροπολογία της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Έρχομαι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Εδώ είναι να γελάμε πραγματικά. Δύο περιστατικά: Πρώτον, ανακοινώσατε το πρωί τα εφόδια στα λιπάσματα από το 24% στο 13% -πέρασαν οκτώ ώρες για να το πάρετε πίσω- όταν τα εφόδια στα λιπάσματα ήταν στο 13%. Και το πιο τραγικό είναι το εξής: Για τους κτηνοτρόφους ανακοινώσατε 7% στο τζίρο στο γάλα και στο κρέας από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. Αυτά ποιος τα σκέφτεται; Τα πρόβατα, τα ζώα γεννάνε όλο το χρόνο.

Μόνο αυτούς τους μήνες; Πότε σφάζονται τα αρνιά; Το Πάσχα. Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο 7%.
Δεν είναι μόνο πρόχειρα αυτά τα μέτρα, αλλά και άδικα.

Τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι; Σε όλους οριζόντια μείωση όσο αντέχει η δημοσιονομική κατάσταση ή επιδότηση με τα τιμολόγια των ζωοτροφών. Οι τελευταίες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιδότηση με σχεδόν 45 ευρώ νομίζω ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με συγκεκριμένες κινήσεις, με διαρθρωτικές κινήσεις, όπως η αποδοχή της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε μεν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά εκφράζει το σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ