ΚΟΦΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Όρια στην επιδότηση ρεύματος των αγροτών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθιστώντας την εξαγγελία για πλήρη κάλυψη του 80% της αύξησης (δηλαδή της ρήτρας) στους λογαριασμούς του τελευταίου πενταμήνου του 2021 (Αύγουστος -Δεκέμβριος) για όλους τους αγρότες, τουλάχιστον προσχηματική.

Η κυβέρνηση βάζει «κόφτες» στις κρατικές ενισχύσεις de minimis που έχουν λάβει οι αγρότες από το 2020 μέχρι σήμερα, όπως και στις όποιες επιδοτήσεις και εκπτώσεις από ρεύμα που έχουν ήδη δοθεί στο προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11/2/22 για τη χορήγηση της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της τιμολογητέας κατανάλωσης του ρεύματος για παροχές αγροτικής χρήσης, η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο-επιχείρηση «δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ συνυπολογιζομένων τυχόν λοιπών ενισχύσεων de minimis, που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη». Από το 2020 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί συνολικά 32,6 εκατομμύρια τέτοιων ενισχύσεων σε διάφορους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Επομένως για παραγωγούς που έχουν λάβει ενίσχυση de minimis, αυτή θα συμψηφίζεται με την επιδότηση στο ρεύμα με όριο τις 20.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν θα πάρουν επιδότηση για το 80% της αύξησης όσοι έχουν λάβει ενισχύσεις de minimis, αλλά ότι περισσέψει μετά το συμψηφισμό.

Παράλληλα, από το 80% της κάλυψης της ρήτρας αφαιρούνται οι επιδοτήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη χαμηλή τάση και οι εκπτώσεις που δίνουν οι προμηθευτές ρεύματος…

Αν μάλιστα το άθροισμα της επιδότησης που είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα και των εκπτώσεων των προμηθευτών υπερβαίνει το 80% της ρήτρας, τότε δεν παρέχεται η επιδότηση από τον οικείο προμηθευτή.

Θυμίζουμε ότι, οι αγρότες που σήμερα βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα τονίζουν ότι ακόμα και αν ισχύσει το 80% που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είναι επίσης πολύ υψηλό το 20% των ανατιμήσεων που απομένει… Πόσο μάλλον αν δεν καλυφθεί ούτε το 80% της αύξησης. Οι αγρότες πληρώνουν λογαριασμούς πολλών χιλιάδων ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών άρδευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ