ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Έρευνα σε βάθος ξεκινά το τμήμα ανθρωποκτονιών για την υπόθεση με τους θανάτους, με διαφορά λίγων μηνών, των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα. Η περίπτωση των τριών αδερφών, που έχασαν απρόσμενα τη ζωή τους, προκαλεί προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα.

Με την υπόθεση αναμένεται να ασχοληθούν 15 γιατροί που έχουν γνώση των περιστατικών, μεταξύ των οποίων και 7 ιατροδικαστές. Την έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει το τμήμα ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ καθώς προξενεί μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς ότι οι μικρές πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες, από διαφορετικά, όπως όλα δείχνουν, αίτια. Η 4χρονη Μαλένα πέθανε το 2019, όπως και η λίγων μηνών Ίριδα. Η 9χρονη Τζωρτζίνα έχασε τη ζωή της πριν από μερικές μέρες.

Οι θάνατοι των τριών κοριτσιών είναι ανεξήγητοι, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, που δεν έχουν βρει την αιτία κατά περίπτωση. Ο φάκελος πέρασε στο τμήμα ανθρωποκτονιών καθώς, και τα τρία παιδιά πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους, και χωρίς να είναι παρόντες γιατροί και νοσοκόμες.

Δημιουργία εντυπώσεων από τις τοποθετήσεις ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά
Σε γραπτή δήλωση προχώρησε την Κυριακή η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, σχετικά με την «ιατροδικαστική διερεύνηση», όπως αναφέρει, «των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα».

«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».

Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όταν απαιτηθούν νέα στοιχεία, αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε ένα εύρημα, δίνεται εντολή και γίνεται εκταφή. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι. Μένει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εξετάσεις του τρίτου θανάτου. Έχουμε ένα νέο στοιχείο. Ακούω εδώ και 2 ημέρες έναν από τους θεράποντες γιατρούς να τονίζει ότι έχει κάνει ενδελεχή γενετικό έλεγχο στο παιδί. Θα επιβεβαιώσουμε την ορθότητα αυτών των εξετάσεων, και φαίνεται ότι οι γενετικές εξετάσεις είναι καθαρές. Άρα σύνδεση των τριών θανάτων από κάποιο γενετικό λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει. Αν έχουμε αποκλείσει το γενετικό υπόβαθρο, πάμε σε άλλη κατεύθυνση», σημείωσε ο καθηγητής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο MEGA.

«Η δήλωση του θεράποντος ιατρού είναι πολύ σημαντική. Κάτι που δεν μπορούμε να διαγνώσουμε με την ιατροδικαστική διερεύνηση είναι οι αρρυθμίες. Έχουμε ένα μηχάνημα, και βλέπουμε ότι ακόμα και οι αρρυθμίες αποκλείονται. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού θα μας δώσει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν ένα παιδί είναι νοσηλευόμενο σε ένα νοσοκομείο, ένα σφάλμα, μία ενέργεια εσκεμμένη, μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.

Μιλώντας για το θέμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε πως «πρέπει να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, να αποκλείσουμε κάθε σπάνιο γενετικό αίτιο. Η οικογένεια κάνει έκκληση να ρίξουμε τους τόνους. Πρέπει οι γιατροί και οι δικαστικές αρχές να δώσουν φως στην υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη θλίψη στους θεράποντες ιατρούς της Πάτρας και φαντάζομαι και των Αθηνών για αυτή την οικογένεια»,

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας «ουσιαστικά το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα παιδιά μέσα σε λίγα λεπτά καταρρέουν. Τα 2 σε νοσηλευτικό ίδρυμα που γνωρίζουμε πάνω κάτω, γιατί το 3ο ήταν στο σπίτι».

Αυτό το κουβάρι προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές και να βρουν τι πραγματικά συνέβη στα 3 κορίτσια της οικογένειας από την Πάτρα. Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δώσουν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, του παιδιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Επειδή υπήρχε αυτό το οικογενειακό ιστορικό είχε μπει και απινιδωτής στο παιδί, επομένως ήταν όχι μόνο θωρακισμένο, παρακολουθούνταν η υγεία του παιδιού και από μακριά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πέθανε παρόλο που είχε άριστη φροντίδα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Την άνοιξη του 2021, έφτασε στο νοσοκομείο με σπασμούς. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ για μήνες, ενώ είχε πάθει εγκεφαλίτιδα και οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να της τοποθετήσουν απινιδωτή.

Οι φάκελοι των παιδιών από τα νοσοκομεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:

Το 2022 η Τζωρτζίνα, νοσηλεύτηκε σε συνέχεια της εγκεφαλοπάθειας. Της είχε ήδη τοποθετηθεί απινιδωτής και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα εύρημα. Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο για νευρολογικό έλεγχο, κατέληξε μέσα στο δωμάτιο. Ο απινιδωτής δεν εντόπισε ανακοπή.
Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε:«Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική. Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο.»
Το 2019 η μικρή Μαλένα διεγνώσθη με λευχαιμία. Ξεκίνησε θεραπεία και την 4η ημέρα οι γιατροί ανέφεραν βελτίωση και ότι ανταποκρινόταν στη θεραπεία. Την 8η ημέρα έγιναν ηπατικές εξετάσεις και ήταν καλές. Την 9η ημέρα το παιδί ήταν σε καλή διάθεση, έπαιζε με τη μητέρα του στην παιδική χαρά και επέστρεψαν στο δωμάτιο. Μετά από δύο ώρες η μητέρα βγήκε στο διάδρομο και φώναξε: «Τρέξτε, πέθανε το παιδί μου». Έγινε προσπάθεια ανάταξης χωρίς αποτέλεσμα. Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, παρά τη θέληση της οικογένειας, έδειξε ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν εξηγείται από τις αγωγές που είχε λάβει το παιδί. Οι γονείς έχουν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.«Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το παιδί ήταν μια χαρά. Ήταν πολύ χαμηλή η λευχαιμία που είχε, σε πολύ χαμηλό βαθμό, ήταν 100% ιάσιμη. Και το παιδάκι έπαθε ανακοπή. Λογικά θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι είναι μία σύμπτωση», είπε ο πατέρας των κοριτσιών.
Η Ίρις μόλις 6 μηνών έπαθε ανακοπή στον ύπνο της. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το βρέφος εντόπισαν νεκρό η μητέρα του αλλά και η θεία του. Ο Πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας είπε χαρακτηριστικά: «Θα περιμέναμε αν υπήρχε κληρονομική νόσος, αφενός να είχαν φανεί σε προηγούμενες γενετικές εξετάσεις τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτό που αποκλείει το γεγονός είναι ότι η πρώτη αιτία θανάτου μετά την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση και η δεύτερη αιτία θανάτου είναι εντελώς διαφορετικές.»

«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν»

Το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου, μιλώντας στην εφημερίδα Πελοπόννησος, η μητέρα των τριών κοριτσιών ανέφερε για το ενδεχόμενο εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας: «Γιατί να βγάλουν το παιδί; Για ποιο λόγο;».

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr η εκταφή της 9χρονης gr ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση υψηλόβαθμου δικαστικού λειτουργού επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν στην έκδοση των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, αλλά και της εξέτασης των οργάνων που ελήφθησαν από τη σορό της. Η μητέρα , δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο εκταφής και εξέφρασε την απορία της σχετικά, λέγοντας ότι η Τζωρτζίνα πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου και έγινε νεκροψία. «Να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα», υπογράμμισε.

Για την Ίριδα, την κόρη που έχασε το 2021 σε ηλικία 6 μηνών, η ίδια ανέφερε: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας».

Οι γονείς των τριών παιδιών από την Πάτρα, που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια, περιμένουν, όπως τονίζουν, να μάθουν, πώς έφυγαν τόσο πρόωρα και άδικα τα παιδιά τους. Τα τρία αδέρφια που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να τους δώσουν εξηγήσεις τι έφταιξε. Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες μέρες, τους οδήγησαν στην απόφαση να περιγράψουν για ακόμα μια φορά τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και να ζητήσουν σεβασμό στο δράμα που περνάνε.

Τη δήλωση συνέταξε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Δημήτρης Καράμπελας: «Οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα» τονίζεται χαρακτηριστικά. Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους: της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν», ήταν το χθεσινό σχόλιο της ίδιας Εισαγγελικής πηγής.

Η δήλωση των γονιών

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής: «Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ