ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Με την ΔΕΕΠ Λάρισας της ΝΔ συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Στις 14 Φεβρουάριου 2022, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΕΠ  Λάρισας της ΝΔ στα γραφεία της.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΥΘΕ παρουσίασαν το περιεχόμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ που υπέβαλαν στην Βουλή, στα κόμματα και στους φορείς της Θεσσαλίας, στην οποία, ως γνωστόν, προσδιόρισαν το ζήτημα των υδάτων στις σημερινές συνθήκες (κλιματική κρίση, λειψυδρία, ανάγκες αγροδιατροφικού τομέα, παραγωγή «πράσινης» ΥΗ ενέργειας κλπ.), εντόπισαν τους κινδύνους που μας απειλούν (οικολογική υποβάθμιση υδροφορέων, πλημμύρες, ξηρασία κ.α.) και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση τους.

Ειδικότερα αναφέρθηκαν στην  Οδηγία 2000/60 ΕΕ, στα πλαίσια της οποίας κατά την περασμένη δεκαετία εκπονήθηκαν μελέτες και εκδόθηκαν για πρώτη φορά υπουργικές αποφάσεις  έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) σε όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα (ΥΔ) της επικράτειας και βεβαίως στο ΥΔ Θεσσαλίας (ΥΔΘ).

Επίσης επισήμαναν στους συνομιλητές τους  ότι όλες οι βασικές κατευθύνσεις και οι στόχοι του εγκεκριμένου ΣΔΥ είναι κοινά αποδεκτοί από όλους τους φορείς, τις οργανώσεις, τα επιμελητήρια και  την αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία, καθώς και από τα πολιτικά κόμματα.

Επιγραμματικά  οι κατευθύνσεις αυτές είναι :

  • Εξοικονόμηση νερού ετησίως κατά 15-20% επί του συνόλου των καταναλώσεων (αυτό σημαίνει νέα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες απώλειες, νέα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα με κλειστούς αγωγούς, υψηλής απόδοσης συστήματα εφαρμογής νερού από τους αγρότες και νέα τεχνολογικά/ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης κ.ο.κ.).
  • Πρόσθετοι ταμιευτήρες εντός του ΥΔΘ (Ενιπεάς, Μουζάκι, Πύλη, Νεοχώρι, Ελασσόνα και άλλοι μικρότεροι, καθώς και λιμνοδεξαμενές κάλυψης τοπικών αναγκών) για εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου και σταδιακή υποκατάσταση γεωτρήσεων (όπου απαιτείται).
  • Αποθέματα υδάτων για οικολογική αποκατάσταση επιβαρυμένων υδροφορέων (κυρίως υπόγειων, όπου τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 3 δις εκ. κυβικά μέτρα νερού)
  • Εφαρμογή μέτρων προστασίας των οικοσυστημάτων με περιορισμό ανεξέλεγκτων αντλήσεων πέρα από το οικολογικό όριο και πάνω από τις αντοχές του κάθε οικοσυστήματος.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ εξήγησαν ότι  το γενικό αυτό πλαίσιο κατευθύνσεων και στόχων είναι εφικτό  να εφαρμοστεί, εφόσον  συντρέξουν δυο βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως σήμερα δεν πληρούνται :

  1. Ένα αναλυτικό εφαρμοστικό πλάνο που θα εξειδικεύει όλες τις δράσεις και τα έργα εντός του ΥΔΘ (masterplan), για το οποίο πρέπει να απαιτήσουμε την εκπόνησή του. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι διεκδικήσεις μας  θα είναι  ισχυρές και  θα έχουμε την ελπίδα, σταδιακά έστω, να δούμε στη Θεσσαλία έργα της κλίμακας και της σημασίας όπως αυτά του Ν. Πλαστήρα, της Κάρλας, του Σμοκόβου κ.ο.κ.
  2. Δημιουργία και στήριξη ενός σύγχρονου, σωστά στελεχωμένου και κατάλληλα εξοπλισμένου συστήματος διοίκησης – διαχείρισης υδάτων, που θα μεριμνά για την εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΣΔΥ στην πράξη, καθώς και η συγκρότηση ενός πολιτικού οργάνου (φορέα) διαχείρισης των υδάτων, με την συμμετοχή των χρηστών νερού (ύδρευση/ΟΤΑ, άρδευσης/ΤΟΕΒ, Βιομηχανία κλπ.).

Κατά την συζήτηση που αναπτύχθηκε και οι δυο πλευρές εκτίμησαν πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να προβάλλουμε στα όργανα της Πολιτείας και πρωτίστως στη Βουλή μία ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνθετο αλλά και κρίσιμο υδατικό-περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας  και να απαιτήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για την δρομολόγηση λύσεων.

Τέλος οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα της μεταφοράς (εκτροπής) υδάτων και τα σχετικά (ημιτελή έως σήμερα) έργα του ταμιευτήρα Συκιάς Καρδίτσας επί του Αχελώου  και του αντίστοιχου έργου της  σήραγγας μεταφοράς.

Ως γνωστόν στα έργα αυτά κατασκευάστηκε ένα σημαντικό μέρος τους έως το 2010, έκτοτε  όμως οι εργασίες  διακόπηκαν και τα έργα παραμένουν σε εγκατάλειψη.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ επισήμαναν ότι ήρθε πλέον η ώρα να εκλείψουν  οι άγονες συζητήσεις με τα «υπέρ/κατά της εκτροπής», αφήνοντας μάλιστα έξω από την  συζήτηση την μοναδική εκκρεμότητα που υφίσταται, δηλαδή τι θα απογίνουν τα εγκαταλειμμένα έργα. Επεσήμαναν την απραξία, σχετικά με το θέμα αυτό, της σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ και προβάλλαν την εκτίμηση τους ότι στην πράξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, την ίδια πολιτική της αποσιώπησης του θέματος  παραπέμποντας την επίλυση του σε ένα  άγνωστο μέλλον, δεδομένου ότι καμμιά ουσιαστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, κάνεις δεν γνωρίζει εάν θα αξιοποιηθεί ενεργειακά  και ποιος θα είναι ο ενεργειακός «εταίρος» στο σύνθετο αυτό έργο. Τονίστηκε ότι εξακολουθούν να παραμένουν  οι  διάφορες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες  (πχ. δεν  έχει καν ανατεθεί η εκπόνηση νέου ΣΔΥ, δεν έγινε η τροποποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου, δεν επιλύθηκε το ζήτημα της μονής Μυροφύλλου, δεν έχει ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη κ.ο.κ.).

Για όλα τα παραπάνω η Ε.Δ.Υ.ΘΕ ζήτησε την συνδρομή της ΔΕΕΠ Λάρισας στην διεκδίκηση της σχετικά με την υπέρβαση αυτής της νοσηρής εκκρεμότητας των έργων Αχελώου και την στήριξη της ΑΝΑΦΟΡΑΣ που υπέβαλλε η Ε.Δ.Υ.ΘΕ στη Βουλή, ώστε να υπάρξει μια επικαιροποιημένη πολιτική απόφαση σχετικά με τα ημιτελή έργα, δεδομένου ότι η φυσική ροή του Αχελώου έχει διακοπεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια (σοβαρό οικολογικό πρόβλημα), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι κίνδυνοι  από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των προφραγμάτων και της σήραγγας μεταφοράς και έκανε σαφές ότι  άλλη αναβολή ή/και παρελκυστικές τακτικές  δεν είναι πλέον αποδεκτές.

Τα μέλη της ΔΕΕΠ Λάρισας της ΝΔ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηλία Σουφλιά συμφώνησαν για τη σημασία της επίλυσης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και υποσχέθηκαν να  συμβάλλουν στις προσπάθειες της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Εκ μέρους της Ε.Δ.Υ.ΘΕ στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Φάνης Γέμτος, Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ