Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μετά από πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επισκέφθηκε σήμερα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Εκεί, μέσα σε θερμό κλίμα τον υποδέχτηκαν οι αγρότες που νωρίτερα είχαν αποκλείσει την ΠΑΘΕ, ενώ εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας και των υπόλοιπων μπλόκων της Θεσσαλίας, της Αγιάς, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Ριζόμυλου, τον ενημέρωσαν για την πορεία του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευόταν από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κύριλλο Παπασταύρου και Κώστα Παρασκευά, καθώς και την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος για την άμεση ανταπόκριση του ΚΚΕ στην πρόσκληση των αγροτών και τον ενημέρωσε για τα αιτήματα τους.

Στα μπλόκα χτυπάει η καρδιά της ελληνικής αγροτιάς

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες τόνισε:

«Εδώ στα μπλόκα χτυπάει η καρδιά της ελληνικής αγροτιάς, στη Νίκαια, στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων γιατί έχετε δίκαια αιτήματα, όλο το δίκιο είναι με το μέρος σας. Δίνετε μάχη επιβίωσης αυτή τη στιγμή. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Είμαστε εδώ γιατί υποστηρίζουμε τα αιτήματα σας και σ’ αυτό τον αγώνα θα είμαστε πάντα μπροστά όχι με υποσχέσεις αλλά και με πράξεις όπως το έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της ελληνικής αγροτιάς από τη σημερινή κυβέρνηση, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν εδώ τον τόπο. Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την υποκρισία, τον αυταρχισμό με τον οποίο προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα, να εμποδίσουν τις δίκαιες μορφές πάλης που αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες. Φέρνουν τα ΜΑΤ, τις αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, γιατί μπλόκο στις εθνικές οδούς σημαίνει μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Δεν ανεχόμαστε τη συκοφαντία και την αποσιώπηση του αγώνα των αγροτών

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε να σας συκοφαντούν. Δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιούν συκοφαντίες ενάντια στην ελληνική αγροτιά που παράγει τον πλούτο, που παράγει όλα αυτά που τρώνε οι ελληνικές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Γιατί εσείς ταΐζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Και όλος ο κόσμος, όπως και εσείς, θέλετε αυτά τα προϊόντα να είναι ποιοτικά φθηνά, και όχι να απομυζούν τον κόπο της αγροτιάς μια χούφτα κοράκια, οι μεγαλέμποροι, οι μεσάζοντες με αποτέλεσμα οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πολύ υψηλό κόστος. Και την ίδια ώρα εσείς δεν έχετε στοιχειώδεις εγγυημένες τιμές, ώστε να μπορείτε να επιβιώσετε, να καλλιεργείτε και να παράγετε.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε μαζί με τη συκοφαντία να υπάρχει και η αποσιώπηση από μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό δε γίνεται τυχαία, υπάρχει η κρατική εξουσία, οι κυβερνήσεις που δίνουν τέτοιες κατευθύνσεις. Γι αυτό και η σημερινή συγκέντρωση, η σημερινή παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έχει και αυτό το νόημα. Να αναγκαστούν επιτέλους να προβάλλουν τα αιτήματα, γιατί τα αιτήματα σας είναι δίκαια.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια

Ο αγρότης δεν μπορεί να δουλέψει όταν έχει τεράστιο κόστος παραγωγής. Δεν γίνεται να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν ξέρει τι έχει σε αυτή τη χώρα και διεθνώς και εδώ η ελληνική αγροτιά που ματώνει όλη μέρα στο χωράφι τον χειμώνα, το καλοκαίρι με την κάψα να μην έχει να ζήσει.

Χρειάζεται εδώ και τώρα αφορολόγητο πετρέλαιο. Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χρειάζεται εδώ και τώρα να υπάρξει επιδότηση της ζωοτροφής, άλλων εφοδίων, άλλων μέσων που έχει ανάγκη η αγροτιά, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια, στα μέσα, αλλά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Είμαστε εδώ γιατί η αγροτιά δεν πρέπει να πληρώνει άλλο τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” που λένε οι κυβερνήσεις, πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Επίσης πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα να υπάρξει ασφάλιση, πλήρης αποζημίωση στο 100% της παραγωγής. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακουφιστεί ο αγρότης. Και βεβαίως χρειάζονται τιμές που ο αγρότης να μπορεί να επιβιώνει, να ζει την οικογένειά του, να συμβάλει στην αγροτική παραγωγή, για να αναπτυχθεί ο τόπος και να μπορεί και ο Έλληνας εργαζόμενος στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας να απολαμβάνει ποιοτικά και καλά προϊόντα.

Η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στην κοινωνική συμμαχία

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την υποδοχή τόνισε πως «η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα όλων γύρω από τα συγκεκριμένα αιτήματα σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα για να ανοίξει ένας καλύτερος πιο μόνιμος και σταθερός δρόμος για να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή, για να βγούμε από αυτό το τέλμα που μας έχουν φέρει οι κυβερνήσεις. Ήρθε η στιγμή να βγουν συμπεράσματα από όλους. Ενωμένοι με τους εργάτες, στις πόλεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στα γιαπιά. Ενωμένοι με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες που επίσης και αυτοί έχουν πολλά προβλήματα και κλείνουν τα μαγαζιά τους. Ενωμένοι με τις γυναίκες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων. Ενωμένοι με τα παιδιά μας, είτε είναι φοιτητές είτε είναι μαθητές, είτε είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να τους πάρουμε αμπάριζα όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται το μόχθο του λαού, που έχουν φτάσει την ελληνική αγροτιά σε αυτό το σημείο, εκεί που δεν πάει άλλο».

Οι αγρότες κάνουν αγώνα επιβίωσης

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και την στήριξη του στον αγώνα των αγροτών, δήλωσε πως είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που τους επισκέπτεται, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που έχουν κάνει οι αγρότες στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Στη συνέχεια επισήμανε πως «Μικρομεσαίοι αγρότες από όλη τη Θεσσαλία βγήκαμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα μας. Κάνουμε έναν αγώνα επιβίωσης για να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε, ώστε να έχει μέλλον η ύπαιθρος που κάθε χρόνο ερημώνει. Θέλουμε την συμπαράσταση σας στα δίκαια αιτήματα μας και βέβαια θέλουμε τη βοήθεια σας και μέσα στη βουλή αλλά και έξω στο δρόμο, όπως είμαστε και εμείς .

Διεκδικούμε: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία είναι ένα χαράτσι για τους αγρότες και όχι μόνο, το βιώνουμε και στα σπίτια μας και όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, διότι με τις τιμές στα ύψη είναι σίγουρο πως και τούτη την χρονιά δεν θα μπορέσει μεγάλο μέρος των συναδέλφων να καλλιεργήσει, ούτε να ταΐσει τα ζώα που έχει στα μαντριά του. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Διεκδικούμε προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 35 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, η κοινωνία είναι μαζί μας, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα . Τέλος ζητάμε να ασκήσετε και εσείς πίεση ώστε η κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματα μας, να έρθει στην συνάντηση στην οποία την έχουμε καλέσει και εδώ και δύο μέρες δεν έχει μας απαντήσει».

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την διάταξη για το τσίπουρο

Οι Σύλλογοι Αμβυκούχων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τσίπουρο, θέλοντας να αναδείξουν το πρόβλημα με την αφαίρεση της ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στο οποίο περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» από τους διήμερους αμπελουργούς μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα, σχολιάζοντας:

«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή τη διάταξη που θα πλήξει την κατοχύρωση του παραδοσιακού τσίπουρου, κατοχύρωση για τους κρητικούς της παραδοσιακής τσικουδιάς, και αφορά κυρίως τους διήμερους αμπελουργούς, τους αποσταγματοποιούς, που είναι λαϊκά νοικοκυριά, αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση. Γιατί όχι μόνο δεν θα έχουμε καλό, παραδοσιακό τσίπουρο, αλλά και μια σειρά καλλιέργειες θα σταματήσουν. Και όλα αυτά, γιατί είναι απαίτηση των μεγαλοβιομηχάνων, αυτών που θέλουν να κάνουν τα μεγάλα εμφιαλωτήρια, τις μεγάλες βιομηχανίες, για να κλείσουν τον βιοπαλαιστή αγρότη».

Θερμή υποδοχή από τους μαχόμενους αγρότες

Μετά τη συγκέντρωση ο Δ. Κουτσούμπας, μαζί με τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μπήκε στη σκηνή που έχουν στήσει στο χώρο του μπλόκου οι Καρδιτσιώτες αγρότες, «για ένα τσίπουρο». Ομως, το τσίπουρο δεν ήταν «ξεροσφύρι», καθώς το τραπέζι γέμισε με χωριάτικες πίτες, γλυκά και άλλα φαγώσιμα που είχαν ετοιμάσει γυναίκες από τους Συλλόγους Γυναικών Ταμασίου και Σέκλιζας Καρδίτσας κι από άλλα χωριά της περιοχής.

Στην παρέα, μαζί με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων κι άλλους αγρότες, παρούσα ήταν και η σύζυγος του αείμνηστου Βαγγέλη Μπούτα, Χριστίνα, στην οποία απευθυνόμενος ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Η απουσία από τα μπλόκα του συντρόφου Βαγγέλη, όπως και άλλων αγωνιστών της αγροτιάς που έφυγαν από τη ζωή, είναι αισθητή, αλλά το καλό και αισιόδοξο είναι ότι έχουν αναδειχτεί νέοι αγωνιστές που συνεχίζουν τον αγώνα». 

Η συζήτηση που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους αγρότες περιστράφηκε γύρω από τα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα χωριά, τα οποία – όπως τόνισαν οι αγρότες – «δεν έρχονται από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις».

Παραγωγοί μήλων από την επαρχία Αγιάς, που έχουν στήσει εδώ και 10 μέρες μπλόκο στο Γερακάρι, παρέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα κείμενο με τα προβλήματα τους. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, σημειώνουν πως «ζητάμε ελέγχους στους χώρους που τα μήλα ”ελληνοποιούνται” και προωθούνται στην αγορά με ιχνηλάτηση και ταμπελάκι προέλευσης». Ζητούν, ακόμη, «την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας από το 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

«Τέρμα τα ψέματα από τον ΕΛΓΑ. Θέλουμε άμεση κοινοποίηση των πορισμάτων για τις ζημιές από τον παγετό του Απρίλη του 2021 και καταβολή των αποζημιώσεων», προσθέτουν.  Επίσης, απαιτούν «να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις και να ενισχυθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών λόγω COVID και προσέλευσης 50-50 πέρυσι και υποτονικής κίνησης φέτος. Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι στην άσκηση του δύσκολου επαγγέλματός τους ξεκινώντας από την επιδότηση των ζωοτροφών και να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, με ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγιάς».

Αμέσως μετά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περπάτησε κατά μήκος του μπλόκου και συνομίλησε για λίγο με τους αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην καταστροφή που υπέστη η περιοχή τους απ’ τον «Ιανό» και στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων προστασίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για το τι θα συμβεί σε μελλοντική νεροποντή.

Προηγουμένως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισκεφθεί το μπλόκο στον Αϊ Γιάννη στη Λιβαδειά και το μπλόκο της Πελασγίας στη Φθιώτιδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ