Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέτουμε προγραμματική πρόταση αγώνα και συντονισμού με βάση την οποία θα ζητήσουμε να γίνει και η συγκρότηση του ΔΣ.
Οι εκπαιδευτικοί όπως και όλος ο λαός, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ακραία αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η καταλήστευση του εισοδήματός μας με το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης και τις αυξήσεις-φωτιά σε ρεύμα και θέρμανση, οι διαλυμένες κοινωνικές υπηρεσίες, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και οι καθηλωμένοι μισθοί, βυθίζουν όλους σε καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας. Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος του λαού ενώ μοιράζει ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Την ίδια ώρα:

 Η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία είναι εγκληματική. Εδώ και δύο χρόνια αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, την ώρα που διασφαλίζει τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα υγείας αντί να τον επιτάξει χωρίς αποζημίωση. Θα σώζονταν ζωές εάν υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ΜΕΘ. Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της ατομικής ευθύνης, των διαχωρισμών, των αναστολών εργασίας, των προστίμων και της στοχοποίησης των μη εμβολιασμένων για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

 Τα σχολεία λειτουργούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Αγνοούν την αγωνία και τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας. Αρνούνται να δώσουν άδειες σε ευπαθείς ομάδες, άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές, δωρεάν μοριακά τεστ, ορίζουν επιστροφή στην εργασία χωρίς επιβεβαιωμένη ανάρρωση (στις 5 μέρες) και παροχή εργασίας στη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, ενώ διατηρούν το απαράδεκτο πρωτόκολλο του 50% +1, κλπ. Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και οι εισαγωγές ασθενών έκτος covit σε χειρουργεία και ΜΕΘ τείνουν να γίνουν απαγορευτικές 8.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας, διαθεσιμότητα και υπό την απειλή της απόλυσης!!!!

 Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Υπουργός Παιδείας το μόνο που θυμήθηκε ξεδιάντροπα να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς είναι η ανάρτηση των σχεδίων δράσης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Προωθούν επιθετικά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία που θα είναι πλήρως υποταγμένη στην αγορά, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ. Οι νόμοι της αξιολόγησης, οι 40.000 αποκλεισμένοι μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το εξεταστικό κάτεργο με εξετάσεις και τράπεζα θεμάτων σε όλο το Λύκειο, οι εξετάσεις PISA στο δημοτικό και την Γ΄ Γυμνασίου και η διεθνής PISA εντείνουν τις ταξικές ανισότητες και βάζουν φραγμούς στο δικαίωμα στη μόρφωση. Η ελληνική PISA μέσω σταθμισμένων τεστ θα συνδέσει τις επιδόσεις των μαθητών με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων.

 Την ίδια στιγμή η ακρίβεια καλπάζει με εξοντωτικές για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και θέρμανσης και την εντεινόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά κοινωνικά αγαθά, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Περικόπτει τον προϋπολογισμό σε Υγεία κατά 820εκ και στην Παιδεία κατά 637εκ. και ταυτόχρονα προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία μέχρι και σε κλείσιμο νοσοκομείων (Παίδων Πεντέλης) εν μέσω πανδημίας. Διαλύονται οι μύθοι της κυβέρνησης περί «επιτυχημένης διαχείρισης» στην οικονομία και του «πιο χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη».

 Η εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη προωθεί τη βαθύτερη εκμετάλλευση της εργασίας με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της ελαστικής εργασίας και απολύσεις, συμβασιούχους, 3μηνες συμβάσεις κλπ, αλλά και χτύπημα της απεργίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναδεικνύεται η ανάγκη τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, όλοι οι κοινωνικοί φορείς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα και της κοινής δράσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο αγώνας αυτός πρέπει να υπερβεί τα όρια που θέτουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές ενέργειες, πολύ περισσότερο οι κινήσεις διαμαρτυρίας, αλλά απαιτείται αποφασιστικός αγώνας διαρκείας, με αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες. Η συγκυρία απαιτεί δυναμικό απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και όλου του λαού και όχι συνδικαλιστικές περιοδείες της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που βαφτίζονται αγώνες.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ

Μετά την επιλογή των ομοσπονδιών να κλείσουν τον αγώνα (ενιαία κείμενα στη ΔΟΕ και με καμία απολύτως κάλυψη στην ΟΛΜΕ) η απάντηση δόθηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία με την κήρυξη της Α/Α από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν κηρύξει απεργία/αποχή μαζί και η ΕΛΜΕ Λάρισας διευρύνονται φτάνοντας πλέον τα 22. Στις νέες συνεδριάσεις των συλλόγων που πρέπει να συγκαλέσουν οι διευθυντές, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση, θα δώσουμε τη μάχη να δηλώσουν οι συνάδελφοι-ισσες απεργία αποχή. Επιδιώκουμε να διευρύνουμε το ρεύμα της καθολικής άρνησης οποιασδήποτε συμμετοχής στις διαδικασίες αξιολόγησης για να κηρύξουν και πάλι Απεργία Αποχή οι Ομοσπονδίες. Τα ενιαία κείμενα, καθώς και οι ταλαντεύσεις (άλλοτε με την απεργία αποχή και άλλοτε με τα ενιαία κείμενα) νομιμοποιούν τη συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης, διευκολύνουν τις πιέσεις των συντονιστών και των διοικήσεων στους συναδέλφους και στρώνουν το έδαφος στην ατομική αξιολόγηση.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA!

Οργανώνουμε καμπάνια πολύπλευρης ενημέρωσης κι αντίστασης. Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές μας και τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου. Να βγει κοινή ανακοίνωση και αφίσα των σωματείων για το διαγωνισμό PISA με στόχο την ακύρωσή του. Ζητάμε από τους Σ.Δ. να συνεδριάσουν και να απορρίψουν τη συμμετοχή του σχολείου τους. Η ΟΛΜΕ να κηρύξει Α-Α. Να δοθεί απάντηση με απεργιακό αγώνα. Να γίνει κάλεσμα προς τους γονείς και μαθητές να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή τους.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 Μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων (15 μαθητές/τμήμα, μαζικά τέστ για όλους, επάρκεια καθαριστριών/στών).

 ΟΧΙ στην αξιολόγηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών! Απεργία – αποχή με κήρυξη από όλες τις ΕΛΜΕ.

 Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες.

 Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση αναπληρωτών με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στις τρίμηνες συμβάσεις.

 Όχι στο Νέο Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. Όχι στις δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές.

 Όχι στα νέα εξεταστικά πλέγματα (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε., εξετάσεις PISA διεθνής και ελληνική σε Στ΄ δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου) και τους νέους φραγμούς στη μόρφωση.

 Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

 Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Όχι στην επαιτεία του καθεστώτος του «έναντι» στους συνταξιούχους – πλήρη σύνταξη όταν ξεκινάει η συνταξιοδότηση.

 Όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα! Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Όχι στην κατάργηση των συλλόγων διδασκόντων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ

Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε ανυποχώρητο, πολύμορφο και απεργιακό αγώνα διάρκειας ως το τέλος της χρονιάς, θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις και θα καθορίζεται κάθε φορά από τις Γενικές Συνελεύσεις. Οι αγώνες να έχουν κλαδικά, πανεκπαιδευτικά και πανεργατικά χαρακτηριστικά με πρωτοβουλίες συντονισμού. Με πρώτο βήμα την 23 Φλεβάρη ημέρα κήρυξης 24ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, καλούμε την ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, και άλλα σωματεία να κηρύξουν την ίδια μέρα 24ωρη απεργία για την υγεία, τα δικαιώματα, την κατάργηση και μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

 Καμία συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση σε περίοδο μαθητικών καταλήψεων. Δε θα μετατραπούμε σε ψηφιακούς χωροφύλακες των μαθητών μας.

 ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να προκηρύξουν Γενικές Συνελεύσεις άμεσα και συνέλευση προέδρων . Οι Γ.Σ. να αποφασίσουν τα πρώτα απεργιακά βήματα και απεργία αποχή από κάθε αξιολόγηση.

Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να βγάλει το συνδικάτο στην αντεπίθεση, να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων, των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης δομών και υπηρεσιών στην ιδιωτική εκμετάλλευση και κερδοφορία (υγεία, ενέργεια, ρεύμα, δρόμοι, μεταφορές, κοινωνική ασφάλιση κλπ)

Το πρόγραμμα αυτό προφανώς δεν μπορεί να υπηρετηθεί και να υλοποιηθεί από εκπροσώπους της κυβερνητικής ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Έχουμε ως κλάδος πικρή εμπειρία από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που δεν μπορούμε να μην την πάρουμε υπόψη μας.

Στα πλαίσια αυτά η πρόταση μας για τον πρόεδρο του ΔΣ του σωματείου είναι ο σ. Παπαδόπουλος τον οποίο μάλιστα οι συνάδελφοι με την ψήφο τους έβγαλαν πρώτο ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων.

Να ξαναβγούμε στο δρόμο του Αγώνα, να υπερασπίσουμε τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία, την εργασία μας και τη ζωή μας, να τολμήσουμε να νικήσουμε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ