ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ GDYNIA (GDANSK) ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από 2o Γυμνάσιο Τυρνάβου επισκέφθηκαν από 21 έως 26 Νοεμβρίου 2021 το American Elementary School στη Gdynia της Πολωνίας στο πλαίσιο ενός 3ου εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος η δημιουργία υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer) και άλλων μεθόδων και ταυτόχρονα η απόκτηση γνώσεων για την επιχειρηματικότητα. Στην 1η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, οι καθηγήτριες κ. Κουτσιμανή Σουλτάνα και Μαγαλιού Ελένη, όλοι μέλη του προγράμματος και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου Μάικος Ιορδάνης, Καντάρα Ευτυχία και Μπαγκούια Αγγελική.

Οι μαθητές του προγράμματος από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μετά από μια θερμή υποδοχή γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του Αμερικάνικου σχολείου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και εργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες. Κάθε ομάδα παρουσίασε τις προτάσεις της για ψηφιακά διδακτικά παιχνίδια που οι μαθητές δημιούργησαν και στη συνέχεια θα τις κατασκευάσουν με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer), ενώ η Πολωνική ομάδα παρουσίασε τις δικές της κατασκευές με 3d-printer. Τα παιχνίδια στο τέλος του προγράμματος θα μοιραστούν σε ιδρύματα για παιδιά αναπτύσσοντας στους μαθητές την ενσυναίσθηση και κυρίως το αίσθημα της φιλανθρωπίας.

Την ίδια μέρα ακολούθησε ένα εξαιρετικό εργαστήριο όπου οι μαθητές, συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τα χόμπι τους δείχνοντας ταυτόχρονα τις ομοιότητες και τις διαφορές των χωρών τους μέσα από τις ομαδικές τους δημιουργίες, εμπνευσμένοι από έναν υπέροχο δάσκαλο Τέχνης του Αμερικάνικου σχολείου, τον κ. Bob Garrett.

Την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν στη Γντίνια ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα το «Scientific Center Experiment», μια τεράστια διαδραστική έκθεση για έρευνα σχετική με τις φυσικές επιστήμες. Στο ασυνήθιστο αυτό πειραματικό εργαστήριο οι μαθητές μας πραγματοποίησαν εκπληκτικές δραστηριότητες, αποκτώντας γνώσεις Υδρολογίας-παίζοντας το ρόλο των μηχανικών, κατασκευάζοντας και θέτοντας σε κίνηση σύνθετους μηχανισμούς, γνώσεις Βιολογίας-μαθαίνοντας τα μυστικά του ανθρωπίνου σώματος, πώς λειτουργούν οι αισθήσεις μας και αν μπορούν να μας εξαπατήσουν και γνώσεις Φυσικής-παρατηρώντας διαδραστικούς σταθμούς, μελετώντας φαινόμενα ήχου, ηλεκτρισμού και μαγνητισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη στο «Havelianum Interactive Exhibition», στο λόφο Gradowa στο Gdansk, ένα χώρος επιστήμης και ιστορίας, ένα επιστημονικό πάρκο/μουσείο που χτίστηκε για να τιμήσει τον Johannes Hevelius τον διάσημο αστρονόμο που γεννήθηκε στο Γκντανσκ το 1611. Αφού θαύμασαν από ψηλά την θέα της πόλης και τα περίφημα ναυπηγεία του Γκντανσκ επισκέφθηκαν διαδραστικά/πολυμεσικά εκθέματα, όπου ταξίδεψαν για να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον, αντιμετώπισαν τη φυσική και τα μαθηματικά με διασκεδαστικό τρόπο παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε εργαστήρια στα Αγγλικά. Μηχανήματα, υπολογιστές και διαδραστικά gadgets τους εξήγησαν την πολυπλοκότητα της επιστήμης με τρόπο απλό και κατανοητό.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη πόλη του Γκντανσκ, την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας που φιλοξενεί το σημαντικότερο λιμάνι της Βαλτικής. Περπάτησαν στο Βασιλικό δρόμο της παλιάς πόλης με τα ιστορικά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, θαύμασαν τον Ναό της Παναγίας με το αστρονομικό ρολόι από τη δεκαετία του 1460, τη Χρυσή Πύλη που κατασκευάστηκε το 1610 για να αντικαταστήσει μια παλαιότερη γοτθική πύλη, το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα και περπάτησαν στη Μεγάλη Αγορά δίπλα στις φημισμένες γραφικές αποβάθρες.

Την τελευταία μέρα επισκέφθηκαν το Sobot,όπου χωρισμένοι σε ομάδες έπαιξαν το «Urban game», ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για να ανακαλύψουν τα αξιοθέατα της πόλης που αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Βαλτικής και περπάτησαν στην μεγαλύτερη ξύλινη προβλήτα της Ευρώπης .

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου επέστρεψαν με άριστες εντυπώσεις από τις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής, από την επαφή και τη συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολείων αλλά και πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες και καλλιέργεια, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το σχολείο μπορεί να είναι ζωντανός οργανισμός αναπαραγωγής και εμπέδωσης της γνώσης με τον πλέον δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο.

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ