Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΗΜΙΜΕΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ως «ημίμετρα επικοινωνιακής κατανάλωσης» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Κ. Υπουργέ, τα μέτρα τα οποία εξαγγείλατε προσφάτως αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δεν είναι αρκετά και ικανά για να αναχαιτίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, ούτε για να επαναφέρουν τα επίπεδα των λογαριασμών στα προηγούμενα επίπεδα. Δημοσιεύθηκαν μάλιστα ήδη οι υπουργικές Αποφάσεις αναφορικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, για την κάλυψη μέρους του κόστους των αυξήσεων που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση, ενώ είναι κοινός τόπος ότι επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών δεν έχουν ακόμη πιστωθεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Πρόκειται για ουσιαστικά μέτρα τα οποία αντανακλούν άμεσα στην τσέπη των καταναλωτών ή πρόκειται για ημίμετρα επικοινωνιακής κατανάλωσης από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος; Το ερώτημα είναι ρητορικό, για τους εξής απλούς λόγους: Καταρχάς, το μέτρο των επιδοτήσεων ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για το σύνολο των τιμολογίων, που επιβαρύνεται ο καταναλωτής, αλλά μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή για την κύρια κατοικία, με συνέπεια εκ των προτέρων να εξαιρούνται της επιδότησης τα τιμολόγια των εξοχικών κατοικιών, των κατοικιών των φοιτητών που επιβαρύνουν τους γονείς, άρα την ίδια τσέπη.

Καθώς επίσης εξαιρούνται και ομάδες επαγγελματιών, όπως οι αναπληρωτές καθηγητές, αποσπασμένοι ή ακόμα και ένστολοι που δεν έχουν αλλάξει τη κύρια έδρα τους και οι οποίοι διατηρούν δεύτερη κατοικία. Επίσης, η επιδότηση στο τιμολόγιο, δεν αφορά στο σύνολο των χρεώσεων παρά μόνο επιδοτείται μέρος της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας ανά Μεγαβατώρα, ενώ οι λοιπές χρεώσεις του τιμολογίου παραμένουν σταθερές και εις βάρος του καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν επιδοτείται παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, καθώς η επιδότηση δεν υπολογίζεται σε όλους τους λογαριασμούς παρά μόνο στους εκκαθαριστικούς επί της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ οι έναντι λογαριασμοί, εξακολουθούν να είναι υπέρογκοι.

Συμπερασματικά το πρόγραμμα επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως εφαρμόζεται, δεν είναι ικανό για να επαναφέρει τους λογαριασμούς στα προηγούμενα επίπεδα.

Απευθύνω το ερώτημα στον κ. Υπουργό; Όσο οι λογαριασμοί παραμένουν υψηλοί, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πώς θα θωρακιστούν και πώς θα εξαλείψετε τους κινδύνους εξαιτίας αδυναμίας πληρωμής, να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με  διακοπή παροχής του ρεύματος;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ