Ν. ΓΑΜΒΡΟΥΛΑΣ: ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας κ.Σωτήρη Γιαννακόπουλο και προς το πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργο, απέστειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», Νίκος Γαμβρούλας, με σκοπό να επιλυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ.

Στην επιστολή του αναφέρει:

Η δημοτική μας παράταξη, η “Ορμή Ανανέωσης”, θεωρεί πως δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο σε θέματα αυστηρά αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ως εκπρόσωποι της κοινωνίας θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα όλων των συμπολιτών μας και να παρεμβαίνουμε όπου είναι δυνατόν για την επίλυση τους. Η επιχειρηματική κοινότητα της πόλης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, αντιμετωπίζοντας δεκάδες προβλήματα. Για ένα σημαντικό πρόβλημα θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να αναζητήσουμε άμεσα λύση:

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα από τον ΟΑΕΔ που αφορούν είτε χρηματοδοτήσεις για έναρξη επιχειρήσεων από νέους ανέργους 18-29 ετών, είτε χρηματοδοτήσεις για πρόσληψη προσωπικού (ανέργων) από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Τα προγράμματα αυτά στις προσκλήσεις τους μεταξύ άλλων, αναφέρουν και τον τρόπο αλλά και τον χρόνο στον οποίο θα εκταμιεύονται οι δόσεις στους δικαιούχους. Και οι χρόνοι αυτοί σύμφωνα με τις προσκλήσεις, είναι σύντομα διαστήματα εντός τους έτους. Σε αυτές τις αναφορές βασίζονται οι δικαιούχοι, είτε πρόκειται για νέους επιχειρηματίες, είτε πρόκειται για υφιστάμενες επιχειρήσεις, ώστε να καταρτίσουν τον οικονομικό τους σχεδιασμό και με βάση αυτές τις αναφορές αποφασίζουν αν θα αιτηθούν χρηματοδότηση ή όχι.

Γιατί η απόφαση για το αν θα ανοίξει κανείς επιχείρηση, ή εάν θα προσλάβει προσωπικό δεν είναι μια απλή απόφαση, καθώς ο οικονομικός παράγοντας είναι ίσως ο σημαντικότερος. Όταν σχεδιάζεις με δεδομένη την χρηματοδότηση και η χρηματοδότηση δεν έρχεται, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον προγραμματισμό.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως η εκταμίευση των δόσεων καθυστερεί υπερβολικά! Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται και αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιχειρήσεις (νέες και υφιστάμενες) οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη τις χρηματοδοτήσεις αυτές.

Είναι γεγονός, πως δεκάδες επιχειρηματίες βρισκόμενοι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν θα υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης εάν γνώριζαν εξαρχής ότι θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων. Αυτή η καθυστέρηση, τους αναγκάζει είτε να “στριμώχνονται” υπερβολικά στα οικονομικά τους, είτε ακόμη και να αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Την κατάσταση θα μπορούσε να βελτιώσει η ύπαρξη επιπλέον προσωπικού στα τμήματα που διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης, ώστε να ολοκληρώνονται ταχύτερα οι απαιτούμενες διαδικασίες. Με δεδομένο ότι ακόμη και αυτήν την περίοδο έχουν ανακοινωθεί νέα προγράμματα χρηματοδότησης,  θα προστεθεί επιπλέον όγκος εργασίας και το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως θα συνεχίσει να υφίσταται τους επόμενους μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να δράσουν από κοινού και να παρουσιάσουν προτάσεις, με σκοπό την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ