ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνει τα επόμενα 24ωρα τις προσπάθειες, προκειμένου να καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα αναφορικά με τον προσδιορισμό των συνθηκών θανάτου, μέσα σε 32 μήνες, των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας.

Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, οι αστυνομικοί παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την συνέντευξη που έδωσαν οι γονείς στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η οποία φαίνεται ότι διευκολύνει σημαντικά την εξέλιξη των ερευνών, καθώς είναι ουσιαστικά μια πρώτη αναλυτική επικοινωνία με τους γονείς, χωρίς να είναι παρόντες οι αστυνομικοί.

Μέσω αυτής, η αστυνομία θα καταγράψει την εξιστόρηση των γεγονότων και θα την συγκρίνει με τα όσα θα καταθέσουν γιατροί και νοσηλευτές.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις σχετικά με την υπόθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών γίνονται υπό άκρα μυστικότητα από γιατρούς, νοσηλευτές και άτομα από το περιβάλλον της οικογένειας.

Όλα όσα είπαν οι γονείς στη συνέντευξή τους, θα κληθούν να τα επαναλάβουν στην κατάθεσή τους, που θα κλείσει και τον κύκλο των ερευνών.

Παράλληλα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το κρίσιμο πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζορτζίνας, η οποία είναι το τελευταίο παιδί που πέθανε.

Νέα ανατροπή

Εν τω μεταξύ, νέα ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του τρίτου κοριτσιού της οικογένειας έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι γιατροί μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, που παρακολουθούσαν την Τζωρτζίνα, κάλεσαν οι ίδιοι την αστυνομία μετά τον θάνατο της 9χρονης.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί που κούραραν την Τζωρτζίνα αποφάσισαν να ειδοποιήσουν την ελληνική αστυνομία, ώστε να υπάρξει παρέμβαση από τις Αρχές για την καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης και να γίνει ορθή ιατροδικαστική εξέταση, καθώς η αιτία θανάτου δεν σχετιζόταν με όσα είχαν μέχρι στιγμής υπόψιν τους.

Σκληρή παρέμβαση της Ένωσης Ιατροδικαστών

Την ίδια στιγμή, λίγες ημέρες μετά τη γραπτή δήλωση από την ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, σχετικά με την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών, παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα και απασχολούν την κοινή γνώμη, η Ένωση των ιατροδικαστών επισημαίνει ότι: «Παρατηρείται γύρω από τα περιστατικά αυτά, και λόγω του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντός τους, παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά, και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους. Και όλα αυτά, ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση».

«Σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης»

«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρει επιπλέον η ανακοίνωση.

Τέλος, η Ένωση των Ιατροδικαστών, αφού τονίζει ότι η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι σεβαστή και απαραίτητη, σημειώνει: «Άλλωστε, οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά και αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης» τονίζουν, απευθυνόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στους ιδιώτες ιατροδικαστές.

Απορρίφθηκε η μήνυση για ανθρωποκτονία που είχαν καταθέσει οι γονείς

Την ίδια ώρα, απορρίφθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία που είχαν καταθέσει οι γονείς για τον θάνατο του πρώτου παιδιού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των γιατρών, ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί η έγκλιση του ζευγαριού.

Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας αναφέρει πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάποιος οδήγησε στο θάνατο το πρώτο παιδάκι της οικογένειας.

Οι δυσκολίες στην έρευνα

Παρά τις εντατικές προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, παρουσιάσθηκαν δυσχέρειες και καθυστερήσεις, όχι μόνο κατά τη συγκέντρωση των αστυνομικών και ιατρικών φακέλων των περιστατικών, αλλά και εξαιτίας δικαστικής παραγγελίας που περιόριζε την έρευνα στη λήψη καταθέσεων μόνο από ιατροδικαστές και όχι από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που είχαν χειρισθεί τα συμβάντα.

Πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προβληματισμοί για τη δραματική υπόθεση με τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών κοριτσιών φαίνεται να διευρύνονται το τελευταίο διάστημα. Και αυτό, όχι μόνο γιατί οι θάνατοι χαρακτηρίζονται αιφνίδιοι και με ασαφή αιτιολογία ή επειδή είχαν προηγηθεί ενδελεχείς εξετάσεις στα τρία παιδιά.

Οι νεότεροι προβληματισμοί εδράζονται στη διαπίστωση ότι οι θάνατοι ή αλλά ζωτικής σημασίας προβλήματα υγείας σημειώνονταν πάντα μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε υπάρχει περιορισμένη παρουσία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα ερωτήματα διευρύνονται, επίσης, από προγενέστερες αναρτήσεις στενών συγγενών των τριών κοριτσιών, σύμφωνα με τις οποίες έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας, και μιλούσαν για θεραπείες τους σε νοσοκομεία, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται στη συνέχεια από άλλα ιατρικά δεδομένα, ενώ δεν φαίνεται να τα μνημόνευσαν ούτε στους γιατρούς, όταν αυτοί ζήτησαν το ιστορικό τους για να διακριβώσουν αν κάτι έχει επηρεάσει (με βάση την πιθανή κληρονομικότητα) την υγεία των άτυχων παιδιών.

Μυστήριο με νοσηλεία

Επιπλέον, ενδιαφέρον θεωρείται ότι ένα εξ αυτών των προσώπων στον στενό κύκλο τής οικογένειας, όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στα «Νέα», είχε δεκάδες εισαγωγές ή περιστασιακές νοσηλείες σε νοσοκομείο των Πατρών, κυρίως για θέματα νευρολογικής φύσεως. Μάλιστα, μία από τις νοσηλείες ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της Ίριδας, του 6 μηνών κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό στο κρεβατάκι του από τη θεία του, το Μάρτιο του 2021.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα διερευνήσουν αν πρόκειται για μία ακόμη σύμπτωση ή αν είναι ζήτημα ουσίας. Ακόμη, θα εξετασθούν βίντεο που έχουν τραβήξει με το κινητό τους, συγγενείς της Τζωρτζίνας σε διάφορες φάσεις της νοσηλείας της, κυρίως σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Η μητέρα απαντά για το σύνδρομο Μινχάουζεν

Μία ακόμη συνέντευξη έδωσε η μητέρα των τριών κοριτσιών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις συνθήκες θανάτου των παιδιών της.

Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία «λιντσαρίσματος» της μητέρας των κοριτσιών, την οποία, ούτε λίγο – ούτε πολύ, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δείχνουν» πίσω από το θάνατο των παιδιών.

Μάλιστα, στην Πάτρα ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» καλούσαν σε κυριολεκτικό λιντσάρισμα της μητέρας στην περιοχή όπου διαμένει με τον σύζυγό της.

Αυτός, εξάλλου, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ένωση Ιατροδικαστών παρενέβη με τρόπο ηχηρό στην υπόθεση.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσάρεστο κλίμα, ήρθε στη ζωή μας και το «σύνδρομο Μινχάουζεν». Και αν μοιάζει σχετικά εύκολο να αντιληφθεί κανείς, λόγω του… γνωστού βαρόνου, τι μπορεί να σημαίνει το σύνδρομο, μάθαμε πλέον και το «σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»!

Με λίγα λόγια, το σύνδρομο αυτό (MSBP) – για το οποίο υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ιατρική σύνδεση με τη μητέρα των τριών άτυχων κοριτσιών στην Πάτρα – είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας, στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Και επειδή είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι πληροφορίες για το εν λόγω σύνδρομο άρχισαν να κυκλοφορούν με αφορμή την υπόθεση των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, η μητέρα τους, την ώρα της προβολής τής συνέντευξης που έδωσε μαζί με τον σύζυγό της και πατέρα των παιδιών στο STAR, είχε ένα σύντομο διάλογο με δημοσιογράφο του flamis.gr, στην οποία δήλωσε έτοιμη – μετά από σχετική ερώτηση – να εξεταστεί από ψυχίατρο, για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.

tanea.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ