Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, για το φινάλε των περιορισμών και για την επιστροφή στην πραγματική ζωή και την κανονικότητα. Αναλυτικά όσα είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ένα ο καθηγητής που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον ψύχραιμες φωνές στα ζητήματα του κορωνοϊού:

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ελευθερία για τους εμβολιασμένους και προστασία για όσους είναι πάνω από 65 ετών με συνοσηρότητες και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Μπορούμε να μπούμε στην πραγματική ζωή, έχουμε ήπια νόσο τώρα. Πανελλαδικά μειώνονται οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές και θα αρχίσουν να μειώνονται και οι θάνατοι και πρέπει να μπούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα».

«Η Όμικρον φαίνεται πως οδηγεί την πανδημία σε μια ενδημική νόσο επιτρέποντας την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό το κύμα φαίνεται να εξαντλείται σχετικά γρήγορα, μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου. Δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με τις μολύνσεις, καθώς αφορούν κυρίως σε παιδιά που περνούν τη νόσο ασυμπτωτικά και ήπια. Δεν πρέπει να συνδέουμε τα μέτρα με γιορτές, παρελάσεις αλλά με το επιδημιολογικό φορτίο και τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι άνθρωποι, με δύο μεγάλες κατηγορίες τον ανοιχτό και τον κλειστό χώρο. Υπάρχει δυσαρμονία στα μέτρα όπως εφαρμόζονται και δεν μπορείς να πεις άλλα ισχύουν για το γήπεδο, που είναι και ανοιχτός χώρος, αλλά για ένα θέατρο. Πρέπει να πεις πώς θα είναι σε κλειστούς , πόσοι θα είναι σε πόσα τετραγωνικά και πως σε ανοιχτούς χώρους».

«Αναμενόμενη μία νέα μετάλλαξη, θα είναι όμως ήπια γιατί θα μας βρει εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη μπορεί να γίνει σε περιοχές πυκνοκατοικημένες με ανεμβολίαστους ανθρώπους. Έτσι έγινε με την τελευταία στη Ν. Αφρική. Οι πανδημίες έχουν δύο κατευθύνσεις. Την καλή που είναι μεταδοτικές και δεν σκοτώνουν, αλλά εξαπλώνονται και πανδημίες που σκοτώνουν κόσμο και δεν μεταδίδονται, εξαντλούνται. Μας συμφέρει οι μεταλλάξεις να είναι μεταδοτικές και λιγότερο θανατηφόρες . Μια νέα μετάλλαξη θα βρει αυτή την πορεία και εάν βρει τον κόσμο εμβολιασμένο και ανοσοποιημένο αυτό έχει καλή έκβαση. Τέτοια μετάλλαξη μπορεί να συμβεί και είναι εντελώς αναμενόμενο. Θα τροφοδοτεί τα Νοσοκομεία με κάποιους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους που δεν ανοσοποιούνται».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ