Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δείτε τί αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη που χθες έχασε τη ζωή μετά από πτώση κολώνας ετοιμόρροπου κτίσματος στο κέντρο της πόλης. To πρόσφατο τραγικό συμβάν αναδεικνύει για άλλη μια φορά την πλήρη ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου και ελέγχου των «γερασμένων κτηρίων» από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά τον καταστροφικό διπλό σεισμό της 3ης Μάρτη και μετά τους ελέγχους της ΚΤΥΠ και της πολεοδομίας, δεκάδες κτήρια στο δήμο Λαρισαίων βρίσκονται ακόμη με κορδέλες και επί της ουσίας χωρίς επισκευή, αποτελώντας δυνητικά κίνδυνο για κάθε δημότη είτε κατοικεί σ’ αυτά είτε όχι.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Λάρισας ότι ένα χρόνο μετά το σεισμό και δεν έχουν δοθεί ακόμη σ΄ όλους τους δικαιούχους ούτε τα ελάχιστα προβλεπόμενα οικονομικά βοηθήματα. Ενώ για κτήρια που δεν θεωρούνται α’ κατοικία δεν προβλέπεται καμιά οικονομική στήριξη.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα της ατομικής ευθύνης της κυβέρνησης, που το υιοθετεί και η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο της Λάρισας, έχει τραγικά αποτελέσματα για το λαό και τη νεολαία της πόλης. Όπως και η λογική «κόστους – οφέλους» αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για τη ζωή του λαού.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και θρηνούμε απώλειες νέων ανθρώπων, η διοίκηση Καλογιάννη ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων, ξοδεύει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή που έχασε χθες τη ζωή του ο άτυχος νεαρός φοιτητής έγινε μόλις πρόσφατα η ανάπλαση της στα πλαίσια της υλοποίησης του ΣΒΑΚ, που κόστισε 1.000.000 ευρώ. Ενώ το μόνο ενδιαφέρον της βρίσκεται στα χαρακτηριζόμενα «ως διατηρητέα» κτήρια, στη λογική της τουριστικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτά όντως έχει μεγάλο καημό για να τα χρηματοδοτήσει και να τα αναστηλώσει.

Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό πως λαϊκές ανάγκες και καπιταλιστική κερδοφορία δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Οι εργαζόμενοι και λαός της πόλης απαιτείται να διεκδικήσει να γίνει άμεσα έλεγχος στατικότητας σε όλα τα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης και με ευθύνη του κράτους να υπάρξει σχεδιασμός άμεσης κατεδάφισης τους.

Παράλληλα να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό και μέσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαζικούς ελέγχους στα δημόσια και όχι μόνο κτήρια της πόλης. Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.

Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ