ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ…

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α., πτυχιούχος πολιτικών επιστημών Παντείου

Παρακολουθούμε όλοι μας με ενδιαφέρον και ανησυχία ,  την ”κατ επιταγή προδιαγεγραμμένη”  ανεξαρτοποίηση των δύο Ρωσόφωνων επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας και με άλλα λόγια την κατ ουσία αναμενόμενη προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία .

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό τούτο είναι το 1ο βήμα των ενεργειών του Προέδρου Πούτιν , με σκοπό και στόχο στη συνέχεια τη γεωγραφική συνένωση των δύο αυτών επαρχιών του Ντονέσκ με την Κριμαία [ όπου θα ενταχθεί και η Μαριούπολη,–ελληνικού ενδιαφέροντος] , για εμφανή  γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η 2η εκτίμησή μου εδράζεται στη συνέχιση της στρατιωτικής απειλής της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, σε ένα ιδιόμορφο υβριδικό πόλεμο με ψυχολογικές προεκτάσεις, –χωρίς επί του παρόντος να προβεί σε στρατιωτική εισβολή,.– εκτός αν προκύψουν απροσδιόριστοι λόγοι–, με επιδίωξη την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι , με άλλη φιλορωσική κυβέρνηση , με αποτέλεσμα η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. , όπως διακαώς επιθυμεί ο Πούτιν και τούτο για ευνόητους στρατηγικούς λόγους της Ρωσίας απέναντι στη Δύση.

Γιατί όμως ο Πούτιν τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί;

1. Γιατί διακρίνει ότι οι ηγεσίες της Ε.Ε. είναι ”παιδική χαρά”…

2. Γιατί έχει σταθμίσει τις κυρώσεις σε βάρος του ,[κοινωνικές-οικονομικές-εμπορικές]  και εκτιμά ότι δεν θα τον ”πονέσουν” και ιδιαίτερα.

3. Γιατί οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ –πάντα προς το παρόν– δεν θα επιδιώξουν στρατιωτική σύγκρουση μαζί του– εξαιρουμένου απρόβλεπτου παράγοντα που μπορεί δυνητικά να προκύψει

4. Γιατί επιδιώκει , οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ να βρίσκονται μακράν των συνόρων του.

5. Γιατί η Ουκρανία ουσιαστικά είναι μία διαιρεμένη κοινωνικά και εθνολογικά χώρα, σε Ρωσόφιλους [ στα ανατολικά] και δυτικόφιλους [ στα δυτικά] της χώρας και δεν έχει ενιαία συνοχή, ενώ επιπρόσθετα το έδαφος και υπέδαφός της είναι πλούσιο σε αγαθά γης και μεταλλεύματα.

6. Γιατί ο Πούτιν επιθυμεί  να επαναφέρει την Ρωσία ως ηγέτιδα δύναμη , –όπως παλιά με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας–.

Ελπίζω και εύχομαι να μη δούμε τα τραγικά χειρότερα που θα μας επηρεάσουν κοινωνικά και οικονομικά.

Θα δείξει…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ