ΈΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 36-72 ΔΟΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Την ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 40 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης ρωτά επίσης αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει ως σκοπό την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τη διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλές του ΕΦΚΑ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έστω και για ένα μήνα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών

Η ρύθμιση χρεών γίνεται σε 12 δόσεις με προσαύξηση τόκων και καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, επέρχεταιαπώλεια ρύθμισης και με το εάν καθυστερήσουν να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Επιπλέον η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή του διαμορφούμενου ποσού οδηγεί άμεσα σε αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας του ασφαλιζόμενου ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των κατασχέσεων ακόμη και για οφειλές μικροποσών. Σε συνέχεια μάλιστα της επανέναρξης της διαδικασίας των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές αναμένεται πλήθος υλοποίησης αυτών προς τους πολίτες.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας αλλά και της οικονομικής ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αναζητούν τρόπους επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος διακανονισμού της εξόφλησης των ρυθμιζόμενων ασφαλιστικών οφειλών τους ώστε να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη ανταπόκριση τους ως προς τις ασφαλιστικές οφειλές . Απαιτείται άμεσα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης αναφορικά με τους αγρότες όπου η είσπραξη των εισοδημάτων τους είναι εποχιακή, η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και είναι απαραίτητη η παροχή δυνατότητας εμπρόθεσμης πληρωμής τους σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εμπρόθεσμη πληρωμή τους.

Επειδή υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επειδή το αγροτικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται από ιδιομορφίες ως προς την τακτικότητα και συχνότητα είσπραξης των εισοδημάτων του.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκλήθηκαν από απολεσθείσες ρυθμίσεις.

Επειδή μεγάλο μέρος των οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο καθώς πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, αδυνατούν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ