Πρόταση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τος ΟΤΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας
Στον απόηχο του τραγικού συμβάντος που έλαβε χώρα στις 20.02.2022, με θύμα τον 22χρονο φοιτητή από πτώση τοιχίου σε κεντρικό σημείο στην πόλη της Λάρισας, η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου 2022, αποφάσισε να μεταβιβάσει σε όλους τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας πρόταση – προτροπή για την άμεση έναρξη της διαδικασίας καταγραφής των επικίνδυνων οικοδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 26.02.2022 το ΤΕΕ – ΚΔΘ απέστειλε σχετική επιστολή σε 17 Δήμους προτείνοντας την άμεση κινητοποίηση ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταγραφής των επικίνδυνων οικοδομών στους Δήμους, η κατηγοριοποίησή τους βάσει του βαθμού επικινδυνότητας, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων για την άρση αυτής. Συγκεκριμένα, αποδέκτες της επιστολής ήταν οι Δήμοι: Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λαρισαίων, Τεμπών, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Τρικάλων, Μετεώρων, Πύλης, Φαρκαδόνας, Καρδίτσας, Αργιθέας, Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα.
Επιπλέον, με την εν λόγω επιστολή, το ΤΕΕ – ΚΔΘ γνωστοποίησε στους ανωτέρω Δήμους τη δυνατότητα και την ετοιμότητά του ως φορέας να συνδράμει σε αυτό το σημαντικό έργο για την ασφάλεια των πολιτών, θέτοντας στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων εξειδικευμένους Επιστήμονες – μέλη του. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ – ΚΔΘ είχε σπεύσει να συνδράμει αντίστοιχα με 170 μέλη του και στην περίπτωση των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν πέρυσι την περιοχή μας.
Σχετικά με το ατυχές συμβάν και την πρωτοβουλία αυτή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε τα εξής: «Ως ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και οδύνη μας για τον τόσο ξαφνικό και άδικο χαμό ενός νέου παιδιού. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα και ως κοινωνία και Πολιτεία, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ ξανά.
Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης των δήμων, οφείλουν να φροντίζουν για την σχολαστική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ορίζει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για τον εντοπισμό την καταγραφή και την αντιμετώπιση περιπτώσεων επικίνδυνων οικοδομών.
Ως επιστημονικός φορέας, έχουμε ήδη ορίσει, ως οφείλουμε, εκπροσώπους μας στην 3μελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών και στην 7μελή Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτιρίων και -βεβαίως- είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο έργο αυτό με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε τα κτίρια των πόλεών μας να είναι ασφαλή και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά ανθρώπινες ζωές. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας μας με την οποία προτείνουμε στους Δήμους της περιοχής μας να αναλάβουν άμεσα δράση και ευελπιστούμε θα την αποδεχθούν και θα κινητοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες τους».