ΕΝΤΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΥΣΗΣ ΓΑΙΩΝ

Διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Μ. Χαρακόπουλο

Τη διαβεβαίωση ότι εντός του Απριλίου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή για το πρόγραμμα της μακροχρόνιας παύσης γαιών του 2018 παρείχε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρης Μελάς, σε συνάντηση που είχαν για την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να μην κινδυνεύσει να χαθεί η εκκρεμούσα πληρωμή του ανωτέρω προγράμματος.

Η εκκρεμότητα αυτή αφορά και αγρότες της Πρινιάς Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει το ίδιο θέμα στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισήμανε ότι πλέον «οι αγρότες που τους αφορά η πληρωμή για το εν λόγω πρόγραμμα διαμαρτύρονται έντονα, καθώς δεν έχουν κάποια υπαιτιότητα για τυχόν καθυστερήσεις». Μάλιστα, η προεργασία που έπρεπε να γίνει μετά τις οδηγίες που υπήρξαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών το καλοκαίρι, έχει πραγματοποιηθεί από πλευράς τους και συνεπώς, υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το ενδεχόμενο απώλειας των ενισχύσεων που δικαιούνται, αφού η πληρωμή που εκκρεμεί αφορά τις βοσκοτοπικές εκτάσεις του τελευταίου έτους εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή το 2018.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η φιλοπεριβαλλοντική διάσταση του εικοσαετούς προγράμματος της μακροχρόνιας παύσης γαιών, βάση της οποίας δινόταν κάποιο αντιστάθμισμα στους αγρότες της περιοχής με σκοπό την παύση της καλλιέργειας γεωργικών εκτάσεων και την δημιουργία βιοτόπων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, ήταν από τις επιτυχημένες “πράσινες” δράσεις παλαιότερων προγραμματικών περιόδων. Συνεπώς, ενόψει και της νέας ΚΑΠ, η οποία δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, συνδέοντας τις βασικές ενισχύσεις με φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, η επιτυχής διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων για τα παλιότερα προγράμματα είναι επιβεβλημένη».

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ εξήγησε στον κυβερνητικό βουλευτή τις δυσκολίες που υπήρξαν το προηγούμενο έτος και ανέφερε ότι «λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων ελέγχων και αιτημάτων επανεξέτασης μεταξύ της πληρωμής προκαταβολής (Οκτώβριος 2021) και της εκκαθάρισης (Δεκέμβριος του 2021) δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο πληρωμές για τα προηγούμενα έτη, μεταξύ των οποίων και αυτή για το πρόγραμμα της μακροχρόνιας παύσης γαιών του έτους 2018. Η συγκεκριμένη πληρωμή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου του 2022».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ