ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ! (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Η ανακοίνωση για την κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Λάρισας

Πραγματοποιήσαμε σήμερα αποκλεισμό της φοιτητικής μέριμνας μετά την απαράδεκτη κίνηση τους. Συγκεκριμένα, χθες άφησαν σημειώματα κάτω από τα δωμάτια των φοιτητών με τα οποία τους καλούσαν να πληρώσουν την δεύτερη δόση των χρημάτων σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν στην απομάκρυνση του στεγαζόμενου βάση του κανονισμού των εστιών. Ξεκαθαρίζουμε και στην φοιτητική μέριμνα και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου ότι δεν θα ανεχτούμε απειλές μέσα στα ίδια μας τα σπίτια!

Είναι γνωστό πως οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών της Λάρισας είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε το «χαράτσι» των 150 και 400 ευρώ. Όσοι φοιτητές δεν είχαν την δυνατότητα να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό στην αρχή της χρονιάς, θα κληθούν να δώσουν την δεύτερη δόση των χρημάτων μέσα στον Φεβρουάριο. Όπως έχουμε τονίσει ουκ ολίγες φορές, είναι αδιανόητο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να ζητάει τέτοια ποσά από φοιτητές οι οποίοι είναι δικαιούχοι στην εστία ακριβώς επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους.

Την ίδια στιγμή που μας βάζουν να ανταγωνιστούμε για το ποιος είναι πιο φτωχός για να κερδίσει ένα δωμάτιο με υγρασία, περιορισμένη θέρμανση και ζεστό νερό και ταχύτητες ίντερνετ που αντιστοιχούν σε άλλη δεκαετία, μας ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση μη καταβολής του ποσού θα πρέπει να τους παραδώσουμε το δωμάτιο. Ξεκαθαρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας λοιπόν, ότι δεν επιτρέψουμε να μείνει κανένας φοιτητής έξω από το δωμάτιο του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει!

Να μην πληρώσει κανένας φοιτητής την δεύτερη δόση! Να επιστραφούν όλα τα χρήματα που δώσαμε αυτή τη χρονιά.

Ακόμη, υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης ενημέρωσαν τους αρμόδιους ότι θα παραμείνουν στα δωμάτια τους εφόσον έχουν αναδειχθεί δικαιούχοι χωρίς να πληρώσουν. Βέβαια, η φοιτητική μέριμνα τους πληροφόρησε ότι το ποσό που αυτό θα μείνει σαν χρέος για την στιγμή που θα αποφοιτήσουν. Με λίγα λόγια αν δεν πληρώσουν, το Πανεπιστήμιο δεν θα τους αφήσει να πάρουν πτυχίο! Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που εμείς και οι οικογένειες μας πληγήκαμε οικονομικά όλο αυτό το διάστημα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να βάζει στο δίλημμα τους φοιτητές εάν θα βρουν τα χρήματα που τους ζητούνται ή αν θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Να μην τολμήσει το Π.Θ. να ζητήσει χρήματα από εστιακούς φοιτητές για την απόκτηση του πτυχίου τους!

Σαν να μην ήταν αρκετά τα προβλήματα των φοιτητών με τις σχολές να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πραγματικές τους ανάγκες, έρχεται να φορτωθεί άλλο ένα βάρος στην πλάτη τους. Αυτό δεν είναι άλλο από τον αντιδραστικό κανονισμός των εστιών που θέτει ως προϋπόθεση την συμπλήρωση 15 διδακτικών μονάδων μόνο στο χειμερινό εξάμηνο ώστε να μπορείς να είσαι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, ώστε να τα καταφέρουν, αποκλείονται από τις εστίες. Φοιτητές που θα νοσήσουν ή θα αναγκαστούν να μείνουν σε καραντίνα εάν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην εξεταστική θα μείνουν στο δρόμο εφόσον δεν εξασφαλίζεται η ακριβής διαδικασία επανεξέτασης. Φοιτητές με αδύναμη σύνδεση στο ίντερνετ ή χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε εξ’ αποστάσεως εξετάσεις θα χάσουν το δικαίωμα στέγασης λες και ευθύνονται οι ίδιοι! Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης της ΝΔ που αφήνει την εξεταστική των πανεπιστημίων στο έλεος της τύχης με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία!

Ταυτόχρονα, σε πολλά τμήματα έχει προστεθεί προαπαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων από το 1ο και το 2ο έτος ώστε να έχεις την δυνατότητα να προχωρήσεις στο 3ο έτος φοίτησης. Επομένως, όταν είναι ήδη λιγοστά τα μαθήματα που μπορείς να εξεταστείς στο χειμερινό εξάμηνο, πώς είναι δυνατόν να σου λένε ότι θα χάσεις το δωμάτιο ενώ πληροίς τα οικονομικά κριτήρια; Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει να υπάρχει αυτό το κριτήριο όταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο βάζει εμπόδια στους φοιτητές;

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι των 150 και 400 ευρώ.

Να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων.

Να επιστραφούν άμεσα πίσω όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτή τη χρονιά.

Δωρεάν πλυντήρια για όλους τους εστιακούς φοιτητές.

Να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο ότι δεν θα έχουν προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.

Να αποκατασταθούν οι βλάβες σε όλα τα δωμάτια ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Να αποκτήσουν όλα τα κτήρια γρήγορη και σταθερή πρόσβαση στο ίντερνετ.

Αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού της λέσχης σίτισης.

Να παραμένει ανοιχτή η λέσχη σίτισης την περίοδο των γιορτών και το καλοκαίρι για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ