ΗΘΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΛΛΑ

Το δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο της, την έφεση που είχε ασκήσει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερία Α.Ε. που εκδίδει τη εφημερίδα «Ελευθερία» , σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας χαιρετίζει την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Λάρισας (ειδική διαδικασία των Εργατικών Διαφορών), με την οποία ο αείμνηστος συνάδελφος Δημήτρης Βάλλας, πρώην Αντιπρόεδρος, Ταμίας και μέλος του του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, δικαιώνεται ηθικά, οικονομικά και συνδικαλιστικά μετά θάνατον, όπως και η οικογένεια του.

Το δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο της, την έφεση που είχε ασκήσει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερία Α.Ε. που εκδίδει τη εφημερίδα «Ελευθερία» , σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του το δικαστήριο δικαιώνει το συνάδελφο ο οποίος ζητούσε να αποζημιωθεί, λόγω της συνταξιοδότησής του, που προήλθε λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν για πάνω από 30 συνεχή χρόνια, αρνούνταν να του καταβάλει.

Κύριος μάρτυρας στη υπόθεση, από την πλευρά της οικογένειας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς.
Ειδικότερα, ο εκλιπών προσλήφθηκε την 1η Ιουνίου του 1987 με σύμβαση αορίστου χρόνου από την εφημερίδα Ελευθερία στη Λάρισα για να εργαστεί ως δημοσιογράφος.

Στις 10 Απριλίου του 2018, κι όταν ήταν σε ηλικία 62 ετών, έχοντας συμπληρώσει ως χρόνο πραγματικής προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη 30 χρόνια, 10 μήνες και 10 ημέρες υπέβαλε στην επιχείρηση αίτηση για λύση της υπαλληλικής του σχέσης.

Ήθελε να συνταξιοδοτηθεί -κάτι που εν συνεχεία έγινε- λόγω αναπηρίας καθώς ταλαιπωρείτο από σοβαρά προβλήματα υγείας εκείνα τα χρόνια. Κατά την αποχώρησή του δεν έλαβε όμως από την επιχείρηση αποζημίωση που διεκδικούσε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου αποδείχθηκε ότι Δημήτριος Βάλλας υπέβαλε στην επιχείρηση αίτηση για λύση της υπαλληλικής του σχέσης, λόγω συνταξιοδότησης η οποία παραλήφθηκε ανεπιφύλακτα όπως προέκυψε και από τα έγγραφα. Με αυτήν την αίτηση ο Δημήτρης Βάλλας ενημέρωσε την επιχείρηση πως είχε σκοπό να υποβάλλει αίτηση στον ασφαλιστικό του φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας καθώς είχε όλα τα έγγραφα που αποδείκνυαν ποσοστό αναπηρίας 85%.

Αντίγραφο της πιστοποίησης αναπηρίας επισύναψε στην αίτησή του προς την εφημερίδα, με την οποία δήλωσε ρητώς την παραίτησή του από τη θέση του, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας. Μεταξύ των δικαιολογητικών που έπρεπε να καταθέσει με την αίτησή του για συνταξιοδότηση ήταν και το έντυπο Σ5 – Δήλωση εργοδότη, το οποίο εν συνεχεία η επιχείρηση χορήγησε.

Όλο εκείνο το διάστημα ο αείμνηστος συνάδελφος εξαιτίας των προβλημάτων υγείας έλαβε συνεχόμενες άδειες και το πρόβλημα υγείας ήταν γνωστό στην επιχείρηση. Όταν έγιναν οι παραπάνω ενέργειες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερία Α.Ε. καμία, έστω και στοιχειώδη, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, εναντίωση ή τυπική αντίρρηση προέβαλε, ώστε να συνάγεται σιωπηρή, πλην όμως σαφής συγκατάθεσή της στην αποχώρηση του Δημήτρη Βάλλα που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2018.

Ο Δημήτρης Βάλλας σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δικαιούνταν να λάβει ως αποζημίωση του άρθρου 8 εδ. α’ του ν. 3198/1955, το 50% της οριζόμενης από το νόμο αποζημιώσεως.

Το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρει ότι μισθωτοί που συνδέονται με σχέση εργασίας αόριστης διάρκειας και έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, με την έννοια του άρθρου 6 εδάφιο 1 του νόμου 2112/1920 ή του β.δ. της 18/18-7-1920 ή το προβλεπόμενο από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό όριο ηλικίας και, αν δεν προβλέπεται αυτό, το 65ο έτος της ηλικίας τους, αποχωρώντας από την εργασία τους με τη συγκατάθεση του εργοδότη, δικαιούνται το ήμισυ της οριζόμενης από το ν. 2112/1920 ή το ανωτέρω β.δ. αποζημίωσης για την περίπτωση απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Ο Δημήτρης Βάλλας που διετέλεσε Ταμίας της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαρτίου του 2019, νικημένος από τον καρκίνο.

Τον δικαστικό αγώνα συνέχισαν η σύζυγός του Νίκη και τα παιδιά του Στέλλα και Γιώργος, μαζί με το γνωστό δικηγόρο της Λάρισας, Παύλο Μαουσίδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ