ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 δηλώσεις ζημιάς για τις καταστροφές του “Διομήδη” – Τι αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και τι παραπέμπεται σε ΠΣΕΑ

«Οι ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή -ελέω κλιματικής αλλαγής- είναι όλο και εντονότερες και συχνότερες. Γι’ αυτό η πολιτεία μέσω των υπηρεσιών της, εν προκειμένω του ΕΛΓΑ, οφείλει να βρίσκεται “επί ποδός”, διασφαλίζοντας δίκαιες και όσο το δυνατόν πιο γρήγορες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα στα χωριά μας που μέσα σε ενάμισι χρόνο διπλοχτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Στύλιο, για τις ζημιές που προκάλεσε ο “Διομήδης” στον νομό της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, ενημέρωνε για τις ζημιές που προκάλεσε η επέλαση του “Διομήδη”, εστιάζοντας στις περιοχές που δοκιμάστηκαν έντονα και στο πρόσφατο παρελθόν από παρόμοια φαινόμενα και ζητούσε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που απαιτούνταν για την καταγραφή των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων με αποζημιώσεις.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «για τις εν λόγω ζημιές (κυρίως σε καλλιέργειες σιτηρών, φακής, μηδικής) στην ΠΕ Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Φαρσάλων, Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Λαρισαίων κ.λ.π) διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 171 αναγγελίες και υποβλήθηκαν συνολικά 2.040 δηλώσεις ζημιάς.

Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει σύντομα, συγκεκριμένα δε για τα σιτηρά, στις αρχές της Άνοιξης 2022, προκειμένου να είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση του ύψους της ζημιάς, προς όφελος των παραγωγών. Επιπλέον, ζημιές προκλήθηκαν και σε ζωικό κεφάλαιο, για τις οποίες έγιναν 9 αναγγελίες που αφορούν σε πρόβατα και μελισσοσμήνη.

Μετά το πέρας των εκτιμήσεων, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή η κοινοποίηση των πορισμάτων και εν συνεχεία η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021. Το εκτιμητικό έργο για το ζωικό κεφάλαιο έχει ολοκληρωθεί.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Επισημαίνεται ότι από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές προκλήθηκαν σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως αποθήκες) και αποθηκευμένα προϊόντα (ζωοτροφές), έγιναν 70 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 168 δηλώσεις συνολικά. Το έργο των καταγραφών είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Στην συνέχεια, οι εν λόγω ζημιές, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των Κρατικών Ενισχύσεων, δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα, και μετά την έγκριση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ) να καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ