Δημότης καταθέτει τις προτάσεις του στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί στην τοπική κοινωνία
Με αφορμή τις ανακοινώσεις της παράταξης Συν Πολιτεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αλλά και παλαιότερα για το θέμα της Βορειοδυτικής Παράκαμψης του Τυρνάβου που προωθούσε η δημοτική αρχή του Π. Σαρχώση και έχει παγώσει η σημερινή δημοτική αρχή του Γ. Κόκουρα, ο αναγνώστης της σελίδας και γνωστός τυρναβίτης Βαγγέλης Τσόκος καταθέτει τη δική του “ταπεινή” όπως τη χαρακτηρίζει άποψη για το θέμα θέλοντας να συμβάλει με τη σειρά του στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου που θα μπορέσει να φέρει κάποια ουσιαστικά αποτελέσατα, θετικά για την πόλη και τους κατοίκους της.
Στην παρέμβασή του ο κ. Τσόκος τονίζει τα εξής:
“Σχετικά με τον δρόμο για τον οποίο μέμφονται την δημοτική αρχή που δεν έκανε ή θα κάνει ,ως Δημότης καταθέτω την ταπεινή μου άποψη.
Προτρέπουν την δημιουργία του «περιφερειακού» δρόμου ώστε να απεμπλακεί το κέντρο από την κυκλοφορία και ο αποχαρακτηρισμός της οδού που περνά από το κέντρο ως μη εθνικός. Ως εδώ καλά.
Ας πούμε ότι έτσι πρέπει να γίνει. Όμως σκεφτείτε απλά. Δηλαδή θα φορτωθεί η οδός Ειρήνης ή αν γίνει πιο επάνω με κάποιες απαλλοτριώσεις, άξονας που θα περνά πίσω από 3ο Δημοτικό Σχολείο και μπροστά από το Κέντρο Υγείας πάλι θα περνά από κατοικημένη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται . Δεδομένο ότι προς εκείνη την περιοχή παρατηρείται μια, έστω μικρή οικιστική ανάπτυξη , στο μέλλον θα είναι μικρή; ή ο νυν δρόμος θα είναι κεντρικός δρόμος της περιοχής;
Ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Κόκκουρας, προεκλογικά έκανε μια άλλη προσέγγιση για την κυκλοφορική αποσυμφόρηση του κέντρο. (Μάλιστα από ότι θυμάμαι δημοσιεύτηκε και ένα σχέδιο) Να μπαζωθεί παραποτάμια ο χώρος πίσω από το γήπεδο να γίνει από εκεί η παράκαμψη και να προσπελαστεί το κέντρο της πόλης . Εκείνη η προσπάθεια ,κατά την γνώμη μου , ήταν να απαξιωθεί η μελέτη που έγινε επί Δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη για την Νότια παράκαμψη και μόνο, αλλά και η δημιουργία εντυπώσεων.
Το έργο σαφώς και μπορεί να γίνει, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλά, την διευθέτηση μεγάλου μέρους της κοίτης, να μεριμνήσουν ως κατασκευή και για την πιθανή διάβρωση που θα συμβαίνει κατά καιρούς στο έργο , πιθανή μερική εκβάθυνση του ποταμού διότι θα μικρύνει το πλάτος του, πιθανή δημιουργία προβλήματος στην υπάρχουσα γέφυρα! λόγο αλλαγής του ρου του ποταμού. Δεν είμαι ειδικός προφανώς και θα υπάρχουν θέματα προς διευθέτηση.
Επί Δημαρχίας του Παναγιώτη Σαρχώση επιλέχθηκε η άλλη πρόταση, να γίνει περιφερειακά από τον κόμβο εισόδου από την περιοχή «Τσιγάνη» και να συνεχίσει από την οδό Ειρήνης ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη. Να φορτωθεί δηλαδή κυκλοφοριακά με βαρέα οχήματα ή να γίνει πίσω από 3ο Δημοτικό Σχολείο και μπροστά από το Κέντρο Υγείας και να βγει στο μνημείο περιοχή «Ξενοδοχείου Σακοράφα».
Και στις δυο περιπτώσεις πάλι έχουμε κυκλοφοριακό φόρτο σε κατοικημένο κομμάτι της πόλης. Χωρίς να είμαι σίγουρος και εδώ ίσως φαίνεται υποψία απαξίωσης της μελέτης για την Νότια παράκαμψη επί Δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη, παρεμπίπτοντος μαζί με τον Παναγιώτη Σάρωση που είχε θητεία ως Προέδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
«Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς, στα πιο μεγάλα θέλω κάνουν πίσω».
Λοιπόν, καλή η κριτική , αλλά κριτική χωρίς πρόταση είναι κενό γράμμα. Θα έλεγα να το βλέπαμε λίγο διαφορετικά ,όπως, στο δρόμο προς Λάρισα και αμέσως δεξιά μετά το στρατόπεδο ένας άξονας παραποτάμιος και σε ένα ύψος που θα επιλεγεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας ως προς την επιστημονική θεώρηση να γίνει ένα «γεφυρόφραγμα». Όλοι μας ταξιδέψαμε και αν ήμασταν λίγο παρατηρητικοί θα βλέπαμε και ειδικές κατασκευές με τις λεγόμενες πόρτες έλεγχου ροής , μιλώ για την Ελλάδα , γιατί στο εξωτερικό έχουν λύσει τέτοια προβλήματα προ καιρού.
Με την, προφανώς, υπάρχουσα μελέτη για την Νότια παράκαμψη επί Κιτσιδη και με μια προσαρμογή θα προσφέρει και προσπέλαση και συντήρηση υδροφόρου ορίζοντα συγκρατώντας ποσότητες νερού . Θα μου πει κανείς μεγάλο έργο και οικονομικά και χρονοβόρο ως προς την κατασκευή. Κατά την γνώμη μου, η σημασία του μεγάλη το όφελος σημαντικό. Σε αντιστάθμισμα οικονομικό και όχι μόνο, ας δούμε απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν στα αλλά έργα, επίσης κοινωνικά προβλήματα , θορύβους , επικινδυνότητα και ότι άλλο προκύψει.
Ούτε εναντιώνομαι, ούτε αντιπολιτεύομαι κανέναν, άποψη καταθέτω-διατυπώνω . Ας την σκεφτούν κάποιοι, ή ας την απορρίψουν στο σύνολό της.
Με σεβασμό στους θεσμούς, Βαγγέλης Τσόκος”.