ΤΑΡΑΜΑΣ: ΌΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ – ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ – ΤΟΝ ΤΑΡΑΜΟΠΟΛΤΟ – ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΓΛΩΣΣΑ

Η λέξη tarama, από όπου προκύπτει ο ταραμάς, είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «αυγά ψαριών». Είναι η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή σπιτικής ταραμοσαλάτας, που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ο λευκός ταραμάς

Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών (με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης).

Ο ροζ ή κόκκινος ταραμάς
Ο ροζ ή κόκκινος ταραμάς θεωρείται από άποψη ποιότητας υποδεέστερος, καθώς περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα από αυγά ψαριού (κάτω του 20%), άμυλο και χρωστικές ουσίες. Είναι όμως πολύ φθηνότερος από τον λευκό.

Ο ταραμοπολτός

Ο ταραμοπολτός είναι σκεύασμα που διατίθεται από λίγες εταιρείες: περιέχει αυγά ψαριού (σε περιεκτικότητα συνήθως μεγαλύτερη του κόκκινου ταραμά), σογιάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Η τιμή του είναι ανάμεσα στο λευκό και τον κόκκινο ταραμά.

Η «ταραμόγλωσσα»

Η «ταραμόγλωσσα» είναι τα αυγά καλυμμένα με τη φυσική τους μεμβράνη, διατηρημένα στο αλάτι και το λάδι. Διατίθεται σε κεντρικές αγορές και μεγάλα ιχθυοπωλεία. Είναι η πιο ακριβή από όλα τα είδη. Η ταραμόγλωσσα καταναλώνεται σε συνταγές όπως ο κλασικός ταραμάς, αφού σκιστεί και αφαιρεθεί η μεμβράνη.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ