ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Η ΕΚΘΕΣΗ “ΘΕΩΣΗ – ΑΠΟΘΕΩΣΗ” ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΝΙΣΗ

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης “Θέωση-Αποθέωση” του Χρήστου Στανίση σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, θα πραγματοποιηθούν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για μια χειροποίητη & αναπάντεχη συνομιλία αρχαίων και νεότερων Ελλήνων ηρώων με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει η παράσταση “Η θυσία της Ιφιγένειας” με φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.

Σε ανακοίνωση του Διαχρονικού Μουσείου για τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει από 12 Μαρτίου έως 30 Απριλίου αναφέροντι τα παρακάτω:

“Με μεγάλη χαρά το Διαχρονικό Μουσείο υποδέχεται το συναρπαστικό σύμπαν του Χρήστου Στανίση στη Λάρισα. Η έκθεση σε ιδέα της επιμελήτριας, σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο εντευκτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Στο επάλληλο συμβολιστικά σύμπαν του Χρήστου Στανίση, αγαπημένου μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες συναντούν τους φουστανελάδες ήρωες του ’21.

Ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας, συναντά την «αλεπού» του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσο, οι ανδρειωμένοι Λεωνίδας και Αθανάσιος Διάκος συναντιούνται και θυσιάζονται στο πεδίο της μάχης, ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης της Αθήνας Θεμιστοκλής συναντά τον υδραίο ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, ο Μακεδών Φίλιππος Β’ με την περίφημη φάλαγγα συναντά τον πρωτότυπο τρόπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο μάχεσθαι, ο Μιλτιάδης συναντά τον Καραϊσκάκη (λαμπροί πολέμαρχοι με νέους τρόπους μάχης), ο Περικλής τον Καποδίστρια (ο πρώτος έφερε τον περίφημο χρυσό αιώνα και ο δεύτερος έκανε κράτος την απελευθερωμένη Ελλάδα).

Η ανύμφευτη Ιφιγένεια συναντά την ανύμφευτη Μαντώ Μαυρογένους (η πρώτη θυσιάστηκε για την πατρίδα κατά την έναρξη του Τρωικού Πολέμου – η δεύτερη θυσίασε όλη την περιουσία της για την απελευθέρωση της πατρίδας), ο Αχιλλέας συναντά τον Κατσαντώνη (δυο δυνατοί υπερ-ήρωες που αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του αδύνατού τους σημείου – ο Αχιλλέας από το βέλος στην φτέρνα, ο Κατσαντώνης άρρωστος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον θάνατο), ο ατρόμητος Περσέας συναντά τον ατρόμητο Μάρκο Μπότσαρη, ο ατρόμητος και ενάρετος Ηρακλής συναντά τον ατρόμητο και ενάρετο Νικηταρά, η σοφή χειραφετημένη Ασπασία συναντά τη σοφή χειραφετημένη Μπουμπουλίνα, ο Μεγαλέξανδρος συναντά τον Θεόφιλο, η Θεά Αθηνά συναντά την ανδρεία Δόμνα Βισβίζη, ενώ η φτερωτή Νίκη συναντά τη φτερωτή Ελευθερία.

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση που αποδεικνύει με τρόπο σπαρταριστό και εύγλωττο τη συνέχεια της ελληνικότητας. Την ακλόνητη πίστη στο «δι’ αυτά επολεμήσαμεν…»”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Στανίσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε Μουσεία, Ιδρύματα και σχολεία, σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε σημαντικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης σειρά από κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη, ενώ εξακολουθεί να ανεβάζει σε συνέχειες τους άθλους του Ηρακλή, τον Διγενή Ακρίτα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο, τον ήρωα Περσέα, τον Ερωτόκριτο, παραλογές (της Άρτας το γεφύρι, του Νεκρού Αδερφού κλπ.), τα Ελληνικά παραμύθια κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με Ιδρύματα, όπως του Σίμωνος Καρρά, καθώς και πολλούς σπουδαίους δημιουργούς – ερμηνευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς και χορευτές, όπως οι: Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης και άλλους.

Συστηματικά ερευνά τα κλέφτικα τραγούδια και τη μουσική τους καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πραγματολογικά στοιχεία των ηρώων τους, προχωρώντας στη φιλοτέχνηση νέων φιγουρών και γραμμένων από τον ίδιο σχετικών παραστάσεων.

Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Μουσεία και Ιδρύματα όπως το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη και τη Δημοτική Αγορά της Ύδρας, σε διοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε πρόσφατα επετειακά αφιερώματα σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ισχύοντος πιστοποιητικού νόσησης, ενώ για παιδιά έως 17 ετών, εναλλακτικά με επίδειξη self test εικοσιτετραώρου.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Λόφος Μεζούρλο
Τηλ: 2413 508242
Ώρες λειτουργίας: 08.30-15.30
Email: efalar@culture.gr

Χορηγοί της εκδήλωσης:
Alpha Marketing Greece, Κοιν.Σ.Επ. Μυρμιδόνες.

Η θυσία της Ιφιγένειας

(Έργο βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι)
Η τραγωδία του Ευριπίδη ζωντανεύει στο λευκό πανί του θεάτρου σκιών με τον Καραγκιόζη στον ρόλο του αγγελιαφόρου του Αγαμέμνονα. Η παράσταση «ντύνεται» μουσικά με τραγούδια και μουσικές από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά (δάσκαλου της Εθνικής μουσικής). Έτσι γίνεται ένα «πάντρεμα» της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με το λαϊκό θέατρο και την παραδοσιακή μουσική.

Το έργο

Τα καράβια των Ελλήνων είναι αραγμένα στην Αυλίδα και περιμένουν να πνεύσει ούριος άνεμος, για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας. Έρχεται ένας κακός χρησμός όμως από τον μάντη Κάλχα για τον αρχιστράτηγο των Ελλήνων Αγαμέμνονα. Ο χρησμός λέει πως αν δεν θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια η θεά Άρτεμις δεν θα επιτρέψει να πνεύσει ούριος άνεμος.
Ο Αγαμέμνονας στέλνει γράμμα στη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, να έρθει στην Αυλίδα μαζί με την κόρη τους την Ιφιγένεια, για να την παντρέψει
δήθεν με τον Αχιλλέα.
Όταν φτάνουν στην Αυλίδα, όμως, μαθαίνουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο τις κάλεσε ο Αγαμέμνονας.
Τι θα κάνει η Ιφιγένεια;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ