ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Πολλά είναι τα μηνύματα που έστειλαν σήμερα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί του νομού, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω χειραφέτησης και ανάδειξης του αξεπέραστου ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, αφιερώνοντας παράλληλα την ημέρα στις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Ουκρανίας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

«Η καταξίωση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, η εξάλειψη όλων των αναχρονιστικών στερεοτύπων και η επίτευξη της πραγματικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι πολιτισμού για κάθε κοινωνία. Κάθε γυναίκα δικαιούται να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί όλες τις επιδιώξεις και τους ρόλους της, ως εργαζόμενη, ως μητέρα, ως ενεργός πολίτης. Ένας συνδυασμός σύνθετος, ιδιαίτερα στον σύγχρονο αγχωτικό βίο, που για να επιτευχθεί απαιτείται η συνεχής και στοχευμένη αρωγή της πολιτείας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής με θέμα «Οι αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των Γυναικών», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην οποία μίλησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παράδειγμα της Μικρασιάτισσας γυναίκας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ακόμη στην δήλωσή του ότι «ως απόγονος Μικρασιατών και καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εκτενή αναφορά της κας Προέδρου της Δημοκρατίας στο υψηλό επίπεδο συμμετοχής των γυναικών της Μικράς Ασίας στα πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής τους, που συνδυαζόταν με την εκδήλωση της ισχυρής εθνικής τους συνείδησης, μέχρι την καταστροφή του 1922. Αυτό το νεωτεριστικό πνεύμα μπολιάστηκε στην συνέχεια από τις γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα, και επέδρασε καταλυτικά στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των Ελληνίδων.

Πρόσφυγες του πολέμου

Δυστυχώς, ο σημερινός εορτασμός σκιάζεται από αρνητικές συγκυρίες. Η πρώτη σχετίζεται με τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν τον φόβο και τον όλεθρο, την προσφυγιά και τον θάνατο, λόγω της ρωσικής εισβολής. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει αυτή η παραφροσύνη που φέρνει στην Ευρώπη μνήμες από ένα παρελθόν που πίστευε ότι το είχε αφήσει οριστικά πίσω της.

Έμφυλη βία

Επίσης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών στην πατρίδα μας, που δείχνουν ότι “κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Η αυστηροποίηση των ποινών είναι μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση περιορισμού αυτών των αποκρουστικών φαινομένων. Ωστόσο, από μόνη της δεν επαρκεί για την πλήρη εξάλειψή τους, αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντίληψης προς το άλλο φύλο, αλλά και ως προς την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, ήδη, από την παιδική ηλικία, στην οικογένεια και στο σχολείο.

Υπογεννητικότητα

Ταυτοχρόνως, επειδή στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν και τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας τείνει να οδηγήσει σε τρομακτική συρρίκνωση τον ελληνικό πληθυσμό, πρέπει να ενταθούν τα μέτρα στήριξης σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως, απέχουμε πολύ ακόμη από το να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αναστροφής της δημογραφικής παρακμής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι γυναίκες που ενώ επιθυμούν να γίνουν μητέρες, αποθαρρύνονται από τις αντικειμενικές δυσκολίες της καθημερινότητας.

Εις μνήμην Μαριέττας Γιαννάκου

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια γυναίκα επιστήμονα, πολιτικό και μητέρα, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, την Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία, πιστεύω ακράδαντα, ότι αποτέλεσε πρότυπο σύγχρονης Ελληνίδας».

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Σήμερα, η σκέψη και οι ευχές μας “ταξιδεύουν” στις γυναίκες, που βιώνουν τα δεινά του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη γυναίκα, που μάχεται στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενη τη χώρα της.

Στη μάνα, που μέσα σε μια αγκαλιά πρέπει να χωρέσει παιδιά και υπάρχοντα.

Στη σύζυγο, που αποχαιρετά τον άνδρα της, γνωρίζοντας ότι μπορεί να τον βλέπει για τελευταία φορά.

Στο μικρό κορίτσι, που κάποιοι αποφάσισαν να  βομβαρδίσουν την παιδικότητά του.

Σε αυτές τις ηρωίδες της ζωής, καταθέτουμε τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας και ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτή η φρίκη».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα “Η Γυναίκα του Πολέμου μιλά για την Ειρήνη”, που διοργανώθηκε στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη και του Κοινωνικού Εθελοντικού Δικτύου «#Κανείς_Μόνος», σε συνεργασία με το «Κέντρο Πρόληψης Λάρισας – Εργαστήρι Ζωής  του ΟΚΑΝΑ», το «Θεατρικό Εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου» και το Δήμο Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, προσθέτοντας:

«Είναι η ίδια φρίκη, που βίωσαν οι γυναίκες στην Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, στην Κατοχή, στο Ολοκαύτωμα, στη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Γενοκτονία των Ποντίων. Στην ελληνική ιστορία, δυστυχώς, είναι γραμμένες μελανές σελίδες πολέμου και γνωρίζουμε καλά τη δοκιμασία των γυναικών και των παιδιών της Ουκρανίας. Για τούτο συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και η κυβέρνησή μας, έσπευσε από την πρώτη στιγμή, να ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Συνεχίζοντας το μήνυμά του, ο κ. Κέλλας, επισημαίνει:

«Υπό διαφορετικές συνθήκες, τη σημερινή μέρα θα μιλούσαμε για το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο, από την Εκπαίδευση και την Εργασία, μέχρι την Οικογένεια και την Υγεία.

Για όλες εκείνες τις δράσεις, που στοχεύουν στην εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Τα γεγονότα, όμως, της Ουκρανίας, μας υποχρεώνουν να επικεντρωθούμε στη βία που προκαλεί ο πόλεμος, κυρίως στον άμαχο πληθυσμό, στα γυναικόπαιδα και να ευχηθούμε να νικήσει άμεσα η λογική».

«Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου», κατέληξε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα, η 8η Μαρτίου, έρχεται σε μία συγκυρία για τον κόσμο ολόκληρο που κάνει όσο ποτέ άλλοτε πιο επιτακτική την ανάγκη για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Δυστυχώς στην εποχή της ραγδαίας ανέλιξης, οι κοινωνίες μας πορεύονται ακόμη με παθογένειες που αυτονοήτως θα έπρεπε να είχαν αφήσει πίσω τους.

Γιατί δεν πρέπει σήμερα να μιλούμε για διεκδίκηση, αλλά για κεκτημένο όταν συζητάμε για τις σχέσεις των δύο φύλων και την ανάγκη ισότιμης συμπόρευσης μέσα στην κοινωνία.

Οι αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες όμως, τα κινήματα που αποκαλύπτουν τη βία και το μίσος που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και την υποκριτική στάση, αλλά και το δράμα του πολέμου που η ευρωπαϊκή ήπειρος προσπαθούσε τόσα χρόνια να ξεχάσει, χτυπούν ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου. Επισημαίνουν εμφατικά πως ο αγώνας για μία κοινωνία ισότιμων μεταξύ διαφορετικών δεν έχει τελειώσει, παρά χρειάζεται ακόμη σθένος απ’ όλους μας.

Πολλώ δε μάλλον όταν αναφερόμαστε στη μητέρα, στη σύντροφο, στην κόρη, στην εργαζόμενη, στην επιστήμονα, στη γυναίκα που μέσα από έναν πολυεπίπεδο ρόλο μάχεται, διακρίνεται και πετυχαίνει.

Μπροστά σ’ αυτή τη γυναίκα υποκλινόμαστε και γύρω της δημιουργούμε εκείνο το δίχτυ προστασίας που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε χέρι – χέρι, ως μία πραγματικά προηγμένη κοινωνία.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!»

Ο περιφερειάρχης

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Σεβασμός, συμπερίληψη, στήριξη στην πράξη.

Τιμάμε σήμερα, τις πρωταγωνίστριες της καθημερινότητας,  που ισορροπούν ανάμεσα σε πολλούς ρόλους διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες, αποδοχή, αναγνώριση. Τις  γυναίκες που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αγώνα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τις γυναίκες που τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή, να αντισταθούν στην έμφυλη βία και την κακοποίηση,  να αποκαλύψουν όσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.  Υποκλινόμαστε στις γυναίκες του πολέμου: εκείνες που παραμένουν  στην πρώτη γραμμή της μάχης υπερασπιζόμενες την πατρίδα,  εκείνες που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους στα υπόγεια καταφύγια, εκείνες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες για να τα κρατήσουν ασφαλή.  Τιμάμε την απίστευτη γενναιότητα των γυναικών, απόδειξη ανθεκτικότητας και δύναμης της φύσης για συνέχιση της ζωής, που  αποκαλύπτεται  συγκλονιστική, κάτω από τις πιο βάρβαρες και απάνθρωπες συνθήκες.

Θ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Σήμερα γιορτάζουν οι γυναίκες, το «άλλο μισό του ουρανού». Η σημερινή ημέρα ανήκει σε όλες αυτές που και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας καλούνται να ανταποκριθούν με επιτυχία στους πολλαπλούς και συχνά συγκρουόμενους κοινωνικούς ρόλους που ασκούν.

Σήμερα γιορτάζει η μητέρα, η εργαζόμενη, η σύζυγος, η κόρη, η νοικοκυρά, η φίλη,  η γιαγιά, το κοινωνικά ενεργό μέλος … Μόνο τιμή τους αρμόζει γιατί  ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς ρόλους.

8 του Μάρτη είναι η ημέρα της θύμησης των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου που με τη δύναμη του μυαλού, τη θέληση της καρδιάς και την επιρροή των συναισθημάτων κατάφεραν να συμβάλλουν στη δημιουργία μια καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας. Κατάφεραν να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο με στόχο να κάνουν τα οράματα τους πραγματικότητα. Μπορεί να μην έφτασαν στο τέρμα αλλά έχουν διανύσει τα πιο κακοτράχαλα σημεία!

Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες  τις γυναίκες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΓΑΤΣΑΣ

«Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Και παρά τις διαχρονικές, αλλά και τις τρέχουσες κρίσεις και προκλήσεις με τις οποίες η ανθρωπότητα, ιδίως την ώρα τούτη, έρχεται σφόδρα αντιμέτωπη, στεκόμαστε με ακόμη περισσότερο σεβασμό, θέρμη και αισιοδοξία πλάι στο γυναικείο κίνημα και τις γυναίκες. Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, η προσδοκία μας για οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική ισορροπία εντείνεται ακόμη περισσότερο, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η επίτευξή τους είναι δυνατή με ισχυρές και ανεξάρτητες γυναίκες.

Καθώς λοιπόν, η ισότητα των φύλων αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλλιεργείται η καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων και η κάλυψη των αναγκών όλων των φύλων, -όσο διαφορετικές, αλλά και όσο αλληλένδετες είναι- στέλνουμε προς όλες, τις θερμότερες ευχές μας, ώστε να διατρανώσουμε μαζί τη στήριξή μας σε όποια προσπάθεια μας φέρνει πιο κοντά σε μία κοινωνία, ανθεκτική, ισότιμη και δίκαιη, με ισχυρούς τους ρόλους που επιθυμούν: ως αγωνίστριες, σπουδάστριες και εργαζόμενες, ως σύντροφοι και μητέρες».

Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ: ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Μήνυμα του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου για την Παγκόσμια Ημέρα  της Γυναίκας:

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έρχεται σε μία περίοδο όπου δυστυχώς τα σπουδαιότερα ιδανικά μας ως ανθρωπότητα έχουν παραμεριστεί από τα κανόνια του πολέμου.

Πρέπει λοιπόν ως κοινωνία να αναλογιστούμε πως για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε τις μάχες όχι μόνον για την αυτονόητη ισότητα ανδρών και γυναικών, αλλά και για το σεβασμό μεταξύ των λαών και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, τις συζύγους, τις συντρόφους, τις εργαζόμενες, τις γυναίκες του κόσμου!»

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΙΤΑΣ ΑΠΡΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Θα ήταν πολύ ωραίο σήμερα, Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα να αναφερθούμε στη θέση της και στο ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία, στην αγάπη που προσφέρει, στο σεβασμό που της πρέπει και στους αγώνες που έκανε για την ισότητα, τη μόρφωση και την εργασία.

Αλλά δυστυχώς, οι μέρες που ζούμε δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια καθώς πλέον διακυβεύεται το σημαντικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα της Ζωής.

Οι εικόνες που προβάλλονται τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ με τις γυναίκες της Ουκρανίας να αγωνιούν για να διασώσουν τις οικογένειές τους και με τα παιδιά τους στην αγκαλιά να παίρνουν τον δρόμο της  προσφυγιάς αφύπνισαν σίγουρα τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο και αυτόματα ταυτιστήκαμε συναισθηματικά με την αγωνία, το φόβο και την απελπισία τους.

Επομένως, η σημερινή ημέρα πέρα από τον  αγώνα για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών, που δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρα, είναι  ένα μεγάλο κάλεσμα για αλληλεγγύη στο λαό που δοκιμάζεται από τον πόλεμο και για δράσεις προάσπισης της Ειρήνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ