ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – ΥΓΕΙΑ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων για την ημέρα της Γυναίκας

Συναδέλφισσα, νέα μητέρα, εργαζόμενη φοιτήτρια, ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας σε καλεί να δυναμώσεις με τη συμμετοχή σου τον αγώνα για διεκδίκηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.
Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών και σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Όλες μας βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες, ζούμε και εργαζόμαστε κάτω από την ίδια πίεση, νιώθουμε ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας. Όμως ατομικά δεν μπορούμε να δώσουμε λύση σε ότι μας βασανίζει. Οργανωμένες στο σωματείο μας, με συμμετοχή στη δράση του και τις πρωτοβουλίες του, μπορούμε να κάνουμε τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης γυναίκας να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τη διεκδίκηση.

Δεν μένουμε φοβισμένες, δεν διαλέγουμε εκμεταλλευτή, ασπίδα η δική μας πάλη!
Αρνούμαστε να μείνουμε φοβισμένες στη γωνία. Δεν δεχόμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των εκμεταλλευτών μας. Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την πιο βάρβαρη έκφραση της βίας που μας απειλεί. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου γνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της βίας που ασκεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις ζωές μας. Βιώνουμε τις συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία. Εργοδοσία και κυβερνήσεις τεντώνουν τα ωράρια, και μαζί με αυτά, τα όρια της σωματικής και ψυχικής μας αντοχής. Το εισόδημά μας εξανεμίζεται πριν φτάσει ο μήνας στα μισά, ενοίκια, λογαριασμοί, στοιχειώδεις δαπάνες αθροίζονται σε ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό.
Σ’ αυτό το έδαφος ανθίζουν και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, οι βίαιες επιθέσεις που καταλήγουν ακόμα και στη δολοφονία γυναικών.
Η 8η Μάρτη φωτίζει τη δύναμη του αγώνα.
Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, στη βία.

Το σωματείο μας και η δράση του, η συμπόρευση μας με το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα, η συμμετοχή μας στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρατική και εργοδοτική ασυδοσία που τσακίζει τις ζωές μας.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις.
• Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
• Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
• Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
• Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
• Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
• Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
• Να παρέχεται άδεια κύησης- τοκετού λοχείας- δυο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό με πλήρης αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
• Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο με πλήρη μισθό ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα. Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μια ώρα για άλλα δυο, με δίκτυο δημοσίων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών.
• Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
• Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα με ενιαίο επιστημονικό αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς να πληρώνουν οι γονείς για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
• Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι , τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους , για όλα τα παιδιά με το αναγκαίο προσωπικό , με ποιότητα και επάρκεια.
• Να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών) ειδικού επιστημονικού προσωπικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
• Μετρά προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ
ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ