ΣΤΟ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ

«Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, που αυτή τη μέρα που γιορτάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη η Γυναίκα, εγώ βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σε νέα παιδιά, προκειμένου να ακούσω και να μάθω τις απόψεις της νέας γενιάς στα ζητήματα ισότητας των φύλων. Και το λέω επειδή πιστεύω ακράδαντα πως όλα είναι ζήτημα παιδείας. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που βρίσκομαι στον κατ’ εξοχήν χώρο της παιδείας, σε ένα σχολείο, ανάμεσά σας».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη βουλευτή Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, η οποία βρέθηκε στο Γενικό Λύκειο Τυρνάβου και συμμετείχε σε συζήτηση με μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Αυτό το μήνα γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας και είναι σωστό να μνημονεύουμε και να τιμούμε αυτές τις γυναίκες, τις πρώτες φεμινίστριες, που έθεσαν τις βάσεις προκειμένου να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, που χάρη στους δικούς τους αγώνες θεσμοθετήθηκαν και αποτελούν σήμερα αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν ήταν πάντα αυτονόητα για τις γυναίκες», σημείωσε η κα Μπίζιου, αναφερόμενη στους ιστορικούς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, δεν είναι η διείσδυση στο χώρο της εργασίας, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που καλείται να υπηρετήσει. Μητέρα, σύζυγος εργαζόμενη. Οι πολλαπλοί ρόλοι και οι ευθύνες της σύγχρονης γυναίκας συνεπάγονται και αυξημένες πιέσεις, ενώ η διαχείριση του χρόνου μεταξύ οικογένειας – καριέρας γίνεται όλο και πιο δύσκολη», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Η εξισορρόπηση δεν αποτελεί ζητούμενο μόνο για τις γυναίκες είναι και για τους άντρες γι’ αυτό και η Ελλάδα όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για δράσεις που προωθούν την ίση μεταχείριση στον τομέα αυτό», επεσήμανε η κα Μπίζιου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Τυρνάβου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα φαινόμενα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, επίμονο και καταστροφικό για τα θύματα. Είναι χρέος μας να διδάξουμε στα νεαρά μας κορίτσια ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπουν σε κανέναν να υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, να βλάπτει το σώμα την ψυχή και την αξιοπρέπειά τους. Και στα αγόρια ότι η βία είναι ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη. Είμαι πολύ χαρούμενη που το Λύκειο σας, το Γενικό Λύκειο του Τυρνάβου συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις που μας δίνουν ελπίδα πως θα μεγαλώσουμε παιδιά με αξίες, που σέβονται τη ζωή και τις επιλογές του καθενός, ανεξαρτήτως φύλου», κατέληξε η κα Μπίζιου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ