ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

““Επιβλαβής, περιττή και ανόητη” η αποστολή στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο στην Ουκρανία.
– “Καθαρή σαχλαμάρα”, “αστείος” ισχυρισμός τα περί αναβάθμισης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

– Μέγα “πολιτικό και διπλωματικό λάθος”, ακόμα και την περίοδο του Ψυχρού πολέμου και του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Ελλάδα ήταν στα μετόπισθεν και ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι απειλούμαστε από τη Ρωσία”.

Κόλαφος ήταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος ε.α. Αντώνης Αντωνιάδης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον RealFM.

O κ. Αντωνιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την αποστολή καλάσνικοφ από την Ελλάδα στην Ουκρανία στα πλαίσια της στήριξης της χώρας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο ξέσπασε κατά της αμφιλεγόμενης απόφασης Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τη «ανόητη».

«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε τίποτα δώσαμε στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε τίποτα ως εθνικό όφελος, και το μόνο που πετύχαμε ήταν να πάρουμε την καταδίκη από τη Ζαχάροβα και τη Ρωσία και να μας στοχοποιήσει ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνω γιατί στοχοποιεί ειδικά την Ελλάδα. Γιατί δεν το περιμένανε από εμάς. Δεν περίμεναν να υπερθεματίζουμε σε αντιρωσικές κινήσεις. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα ήταν στα μετόπισθεν των διαθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ποτέ δε θεωρήσαμε ότι μας απειλεί, και ειδικά η Ρωσία», ανέφερε ο Ναύαρχος.

Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο αν τουλάχιστον με αυτή την απόφαση η χώρα μας αναβαθμίζεται έναντι της Τουρκίας, ο κ. Αντωνιάδης ξεσπά σε γέλια κάνοντας μάλιστα λόγο για «καθαρή σαχλαμάρα».

«Αυτό είναι καθαρή σαχλαμάρα. Τι να αναβαθμιστεί; Επειδή έστειλε καλάσνικοφ; Να μην είμαστε αστείοι. Για να αναβαθμιστεί έναντι της Τουρκίας θέλει πολλά πράγματα. Ακριβώς επειδή η Τουρκία γλυκοκοιτάει στη Ρωσία και ρίχνει διαύλους και αποβλέπει σε μελλοντική συνεργασία μετά τον πόλεμο, αφού η Ρωσία θα παραμείνει μια μεγάλη δύναμη και μόνιμο μέλος του Σ.Α. Ειδικά τώρα, εμείς δεν έχουμε λόγο να κάνουμε εχθρό τη Ρωσία.

Ό,τι ήταν να κάνουμε σαν μέλη του ΝΑΤΟ το κάναμε. Ο υπερβάλλων ζήλος να στείλουμε και καλάσνικοφ για μένα είναι λανθασμένη διπλωματία. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε διπλωματία. Ίσως επειδή ήμασταν 400 χρόνια υπό τους Οθωμανούς, ίσως επειδή είμαστε καινούρια εθνική οντότητα δεν έχουμε διπλωματία. Κι αντί να διδαχθούμε από τους Τούρκους που είναι μετρ στη διπλωματία, πάμε σαν τα κουτορνίθια και ακολουθούμε ό,τι πει ο ένας και ο άλλος. Ήταν λάθος και διπλωματικό και πολιτικό. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε.

Εγώ σου λέω ότι αναγνωρίζει η Ρωσία σαν αντίποινο την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Δεν είναι ένα διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα; Γι’ αυτό λέω ότι είναι ανοησία να την κάνεις εχθρό σε σημείο να σε απομονώσει. Το να συμπλέεις με τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς το καταλαβαίνει και η ίδια η Ρωσία. Ποτέ δε διαμαρτυρήθηκε η Ρωσία για το ότι ανήκουμε στη Δύση, το καταλάβαινε. Αλλά σου λέει μη γίνεσαι και βασιλικότερος του βασιλέως. Θες και συ ρε Καραμήτρο να στείλεις στρατιωτικό υλικό… Κάτσε πίσω!», κατέληξε ο πρώην Α/ΓΕΝ

Ακούστε την συνέντευξη

imerodromos.gr