Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

Ως «κενό γράμμα» χαρακτηρίζει την «πράσινη μετάβαση» και το εξαγγελθέν πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την απόρριψη προτάσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ με την αιτιολογία πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο.

Έτσι, ο Λαρισαίος πολιτικός κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ” αποτελεί θεωρητικά ευκαιρία για την τοπική οικονομία, καθώς αφορά πολλούς κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας. Θεωρητικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δημιουργεί κύμα επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, που αναμένεται να δώσει ώθηση στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για τα νοικοκυριά, μέσω της μείωσης όχι μόνο του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και των δαπανών για θέρμανση και ψύξη των κατοικιών τους. Επίσης, οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συγχρόνως, δε ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης που βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και των Προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027.

Παρά τα παραπάνω θεωρητικά και προσδοκώμενα οφέλη, εντούτοις, αστοχίες και πλημμέλειες τείνουν να ματαιώσουν τους στόχους αυτούς, καθώς επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ κρίθηκαν δικαιούχοι του προγράμματος, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να συνεισφέρουν έμπρακτα στην πράσινη μετάβαση της περιοχής που κατοικούν, εντούτοις, οι δικαιούχοι εισπράττουν την απόρριψη από τον ΔΕΔΔΗΕ για όλα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα που κατατίθενται στην περιοχή, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο και δε μπορούν να συνδέσουν στο δίκτυο τα Φ/Β στέγης τους. Θα πρέπει στην παρούσα φάση να αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά οι πολίτες γίνονται αποδέκτες του πρόχειρου και ανεύθυνου Κυβερνητικού προγραμματισμού αλλά και της έλλειψης σχεδιασμού, αφού προχωρήσατε στο πρόγραμμα χωρίς προηγουμένως να έχετε αξιολογήσει τις δυνατότητες των υποδομών ή να προβλέψετε έστω ενέργειες για την κάλυψη των πρόσθετων απαιτήσεων του, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. όλων των δικαιούχων.

Τώρα πλέον θα πρέπει να εστιάσουμε στο ότι το Υπουργείο, οφείλει σε συνέργεια με τους αρμόδιους φορείς να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στην ΠΕ Θεσσαλίας, και την εξασφάλιση μέρους του Δικτύου, ώστε να ενταχθούν όλα τα φωτοβολταϊκά έργα των επιχειρήσεων, αγροτών και κατοικιών, που κρίθηκαν δικαιούχοι του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Άλλως κ. Υπουργέ κάθε κυβερνητική δράση στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης θα αποτελεί σε κενό γράμμα.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ