ΓΕΝΝΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΑΓΡΟΤΕΣ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών και κτηνοτρόφων, που υφίστανται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης -η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή της Κύρωσης της Συμφωνίας – Πλαίσιο για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος και πρόσφατα είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό και το προεδρείο του ΤΟΕΒ Πηνειού, υπογράμμισε την ανάγκη -ιδιαίτερα ενόψει των εαρινών αγροτικών καλλιεργειών- να υπάρξει γενναιότερη στήριξη του ενεργειακού κόστους, που έχει γίνει δυσβάσταχτο για αγρότες και κτηνοτρόφους. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι η επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος θα πρέπει να ανέλθει από το 50% στο 80%, όπως ίσχυσε για τους λογαριασμούς μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021. Όπως είπε, η αρωγή της πολιτείας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία γιατί απειλείται η επισιτιστική επάρκεια της χώρας -αν έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής, λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι αναζητούνται: α) οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιπλέον επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής -κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί- για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και β) ο μηχανισμός που θα είναι σύννομος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιπλέον, επισήμανε την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, τέλος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία φούρνοι, καταστήματα εστίασης, εμπορικά μαγαζιά και γενικότερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη η στήριξή τους, όπως έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μετά τη συνάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε «τον φίλο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον οποίο βρίσκομαι σε διαρκή συνεργασία για ζητήματα του νομού» και εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα δώσουν ανάσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία που επισκιάζει την παγκόσμια οικονομία».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ