ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Γράφει ο Βαγγέλης Τσόκος σχετικά με την παρέμβαση του για τον «περιφερειακό» δρόμο βάσει της μελέτης επί δημαρχίας Κιτσίδη

Βλέποντας τη φωτογραφία που δημοσιεύεται στη σημερινή μου παρέμβαση σημειώνω ότι κάπως  έτσι το εννοώ, την πρότασή μου για πλήρη πλήρης αποσυμφόρηση του κέντρου του Τυρνάβου. Επισημαίνεται ότι στα όρια του σχεδίου πόλης υπάρχει σχέδιο άξονα σε υπάρχουσα μελέτη.

Από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και βγαίνει περίπου στο Ξυλουργείο «Σιαφαρίκα». Όσο αφορά στην παραποτάμια όχθη είναι εκτάσεις του Δημοσίου και μετά λόγου γνώσεως σας αναφέρω ότι και «στρατιωτική έκταση» ανήκει στο Δημόσιο και την διαχειρίζεται  μόνο, ο στρατός.

Άλλωστε και το σχολείο σε χώρο του στρατού έγινε με παραχώρηση από το Δημόσιο, που πάντα συνδράμει για έργα Κοινού συμφέροντος. Σχετικά με τα λεγόμενα υδραυλικά του χειμάρρου, θεωρητικά πάντα, μπορούν να γίνουν πράγματα.

Με περισσότερη εξειδίκευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΦΥΡΟΦΡΑΓΜΑ

Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να γίνει μία διευκρίνηση για το γεφυρόφραγμα που ανέφερα στην αρχική μου πρόταση.
Tι είναι το «γεφυρόφραγμα»: Γέφυρα & Φράγμα
Ίσως ακούστηκε περίεργο ως έννοια σε προηγούμενη ανάρτηση , εξηγούμαι , πρώτα όμως θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα σε έργα που έγιναν με την τακτική του γεφυροφράγματος . Όλοι πήγαμε κάποια εκδρομή στην λίμνη Πλαστήρα και προφανώς περάσαμε από το φράγμα. Δεκαετίες πριν «η μηχανική επιστήμη» έκανε το θαύμα για την εποχή.

Στην γειτονική μας Γυρτώνη περνώντας παρατηρήσαμε μια ενημερωτική πινακίδα «Ρουφράκτης Γυρτωνης» φράκτης και έλεγχος της ροής. Στις πηγές Αώου κατασκευάστηκε φράγμα για την συγκράτηση υδάτων και έλεγχο της ροής.

Στο Μαραθώνα, τι πιο αντιπροσωπευτικό Γέφυρα & Φράγμα.

Στα γειτονικά μας Τρίκαλα στις εργασίες για εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, γίνονται τέτοιες μικροκατασκευές.

Στη λίμνη Κερκίνη όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα εκτροφής Βουβαλιών με απαραίτητη ανάγκη όγκων νερού , έγιναν έργα ώστε να συγκρατούνται όγκοι νερού για να εξυπηρετούν τις ανάγκες για την εκτροφή και επίσης να αποφεύγονται πλημύρικα φαινόμενα την χειμερινή περίοδο. Δημιούργησαν μικρές «Δέσης νερού» συγκρατώντας όγκους νερού και ελέγχουν την ροή.

Άλλωστε ο δικός μας Τιταρήσιος είναι χείμαρρος ενίοτε και αρκετά ορμητικός ,εφαρμόζοντας ανάλογες τεχνικές ελέγχεις την ορμή του και επωφελείσαι από αυτό, με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Σε σχέση με τον έλεγχο ροής , λόγο βροχοπτώσεων υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης , η μηχανική επιστήμη έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα με μεγάλα και μικρά έργα. Στην περίπτωση μας μιλώ για μιας πολύ μικρότερης κλίμακας έργο και όχι βέβαια σαν τα προαναφερθέντα. Φυσικά η μελέτη να προβλέπει και τα πιθανά βάρη που θα δέχεται η κατασκευή .

Επίσης τέτοια κατασκευή που θα προβλέπεται και η δυνατότητα καθαρισμού από φερτά υλικά ανά τακτά χρονικά διαστήματά. Δεν είμαι ειδικός ,η μηχανική επιστήμη θα εκτίμηση τις πιέσεις που θα δέχεται η κατασκευή. Φράκτης και έλεγχος ροής. Σε ξένα χωράφια μπαίνω και κινδυνεύω να παρεξηγηθώ. Οι σκέψεις αυτές γίνονται με καλή διάθεση πάντα . Η εφαρμογή είναι άλλων απόφαση. Ως ιδέα νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ