ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΓΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Με το νέο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος που έκανε και παρέμβαση στον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας που εδρεύει στη Λάρισα -ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις ζημιές που προκαλούν τα ολοένα συχνότερα έντονα κλιματικά φαινόμενα- και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την βελτίωση των υπηρεσιών του προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με το νέο προϊστάμενο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, κ. Σπύρο Σπυρόπουλο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, εξαιτίας της σπουδαιότητας των ανταποδοτικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για τους αγρότες του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας, θέλησε να ενημερωθεί δια ζώσης και να συζητήσει με τη νέα διοίκηση του υποκαταστήματος για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

 Παγετός των τελευταίων ημερών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχήθηκε καλή θητεία στον νέο προϊστάμενο, αναφέρθηκε στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τις καλλιέργειες και επεκτάθηκε στις αυξημένες προκλήσεις στις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί το υποκατάστημα την τελευταία διετία, από τις εκτεταμένες ζημιές του “Ιανού” το 2020 μέχρι και τους σοβαρότατους περσινούς παγετούς της Άνοιξης. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τη στελέχωση του υποκαταστήματος και την πορεία των πορισμάτων για τις υπόλοιπες ζημιές του 2021.

Ο κ. Σπυρόπουλος για τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη, γίνονται οι επισημάνσεις άλλα περιμένουν την ολοκλήρωση του φαινομένου. Σε ότι αφορά στις ζημιές την τελευταία διετία επεσήμανε τον πρωτοφανή όγκο δηλώσεων ζημιάς που κλήθηκε να διαχειριστεί το υποκατάστημα Θεσσαλίας, αρχής γενομένης από τον “Ιανό” και έπειτα με τους καθολικούς περσινούς παγετούς. Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού είναι αναντικατάστατο και επιτελεί θεμελιώδη ρόλο στο έργο του και δεδομένου, ότι, από το 2015-2016 εκκρεμεί το νέο Οργανόγραμμα, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ δεν υφίσταται και η δυνατότητα στελέχωσής τους μέσω της κινητικότητας. Αυτή τη στιγμή το υποκατάστημα Θεσσαλίας απασχολεί 41 μόνιμους υπαλλήλους και σε περιπτώσεις μεγάλων ζημιών βασίζεται στις προσλήψεις εποχιακών. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον ΕΛΓΑ αποτελεί το αρχείο των δηλώσεων καλλιέργειας που υποβάλλονται στο ΟΣΔΕ, το οποίο αποτελεί τη βάση για την εξατομίκευση των ζημιών. Οποιαδήποτε μέριμνα που θα δώσει πρόσβαση του ΕΛΓΑ στο ΟΣΔΕ, νωρίτερα από ότι σήμερα (Σεπτέμβριο με Οκτώβριο κάθε έτους) θα δώσει στην υπηρεσία τη δυνατότητα να επεξεργάζεται σε συντομότερο χρόνο τα δεδομένα των ζημιών και των εκτιμήσεων.

Δεν θα χαθούν οι συνδεδεμένες

Σχετικά με τις υπόλοιπες ζημιές του 2021 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ για την ανταπόκριση στις εκτεταμένες ζημιές των προηγουμένων ετών, ζήτησε να ενημερωθεί, εν όψει και της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων, για την πορεία των εκτιμήσεων για ζημιές του 2021 μετά τους παγετούς, σε προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως το βαμβάκι και η βιομηχανική ντομάτα. Ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των πορισμάτων για τις εν λόγω καλλιέργειες λόγω της βαρύτητας που δόθηκε στα πορίσματα για τον περυσινό παγετό, ο οποίος χρονικά προηγούνταν των υπόλοιπων ζημιών του έτους.

Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, θέτοντας του το ζήτημα, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι μόλις ο ΟΠΕΚΕΠΕ λάβει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για να διευθετηθεί το ζήτημα με δεύτερη πληρωμή για τους δικαιούχους συνδεδεμένης ενίσχυσης που δεν την έλαβαν διότι δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως η μείωση παραγωγής λόγω ζημιάς.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε ότι «ο ρόλος του ΕΛΓΑ για την πρωτογενή παραγωγή, είναι κομβικός. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει συχνότερα και σφοδρότερα ζημιογόνα καιρικά φαινόμενα και γι αυτό επιβάλλεται -ακόμη περισσότερο-ο εκσυγχρονισμός και η θωράκιση του Οργανισμού. Η επαρκής στελέχωσή του και μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ με διεύρυνση των καλύψεων –η οποία όμως δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων- είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να προστατέψουμε την αγροτική μας παραγωγή»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ