ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας που απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Κυριακής

Εδώ και δυο εβδομάδες η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη του πολέμου στο έδαφός της . Η Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, οξύνοντας τους Ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κανένας  δημοκρατικός άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει απαθής. Ο πόλεμος είναι σε βάρος των λαών και των απλών ανθρώπων από κάθε πλευρά και πρέπει να σταματήσει άμεσα!

Τις συνέπειές του τις πληρώνουν όχι μόνο οι λαοί των εμπόλεμων περιοχών, αλλά και οι λαοί όλου του κόσμου με τις τεράστιες πολεμικές δαπάνες, με την πολιτική των κυρώσεων που τελικά αυτοί θα πληρώσουν,  με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των βασικών αγαθών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ευθύνες για ό,τι γίνεται δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει χρόνια  τώρα.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. με έργα και πράξεις έφεραν την κατάσταση στην Ουκρανία στο σημερινό σημείο : Στήριξαν πολιτικά και οικονομικά τόσο το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 με την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Γιανουκόβιτς, όσο και το καθεστώς που προέκυψε από αυτό. Επρόκειτο για πραξικόπημα με χρηματοδότηση από ΗΠΑ και Γερμανία, με άμεσους αυτουργούς ακροδεξιούς και νεοναζί που έσφαξαν απροκάλυπτα κόσμο στην Οδυσσό και αλλού. Ανέχτηκαν τον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπερασπίστηκαν την ενσωμάτωση των Νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου στον Κρατικό μηχανισμό ως << χρήσιμη δύναμη >> .

Δεν είπαν κουβέντα για την περιστολή των δικαιωμάτων όλων των μειονοτικών λαών ( Ρώσοι, Έλληνες, Ρουμάνοι, κλπ ) και συνεργάστηκαν με τους Ουκρανούς Ολιγάρχες  που συνέχισαν να λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο και τον καρπό των κόπων του κόσμου της εργασίας. Στήριξαν ανοιχτά την Κυβέρνηση του Κιέβου που εξαπέλυσε έναν εμφύλιο πόλεμο για 8 χρόνια στο Ντονμπάς , με 15.000 νεκρούς. Υπονόμευσαν  τις συμφωνίες του Μίνσκ της μόνης πραγματικής διεξόδου που υπήρχε για Ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου εδώ και χρόνια. Το ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει ο παγκόσμιος χωροφύλακας, ο βασικός υπαίτιος των πολεμικών αναφλέξεων και της Ειρήνης διεθνώς, η κύρια απειλή για την παγκόσμια Ειρήνη. Η αντίθεση στα Ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και η ήττα του Ευρωατλαντισμού από την πάλη των λαών είναι προϋπόθεση για την παγκόσμια Ειρήνη. Ακόμα περισσότερο σε μία Νατοϊκή χώρα όπως είναι  η δική μας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στέλνει πολεμικό εξοπλισμό στο Κίεβο, κλείνει καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών τον εναέριο χώρο του Έβρου, εμπλέκει τον λαό και την χώρα ολοένα και πιο βαθιά στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.               

Οι ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων είναι μεγάλες για την εκχώρηση διευκολύνσεων, υποδομών και δυναμικού  σε Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Η ένταξη στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. ήδη από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η πλήρης πρόσδεση στον αντιδραστικό άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου , παίρνει ακόμα πιο αναβαθμισμένο χαρακτήρα επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη Νατοϊκή χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της βάσης της Σούδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι ανακοινώσεις της  Ρωσίας: «Θα κτυπήσουμε την στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν διάφορες χώρες στο ουκρανικό καθεστώς ειδικά αυτή που περιλαμβάνει επιθετικά όπλα» ή «οι κινήσεις της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση» μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, η αντίθεση στους υπέρογκους και πανάκριβους εξοπλισμούς την ώρα που ο λαός βιώνει την ακρίβεια και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και υπηρεσιών, η απομάκρυνση των Νατοϊκών και Αμερικανικών βάσεων και επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών από αποστολές στο εξωτερικό και τελικά η έξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ είναι καθήκοντα πρώτης γραμμής για το εργατικό, λαϊκό και αντιπολεμικό κίνημα. Μόνο έτσι μπορεί να κατακτηθεί μία πορεία ουσιαστικής ανεξαρτησίας με το λαό μας νοικοκύρη στον τόπο του.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση παύση των εχθροπραξιών και Ειρηνική διευθέτηση με εγγυήσεις για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα απαιτείται μία δημοκρατική επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος με σεβασμό στα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και Εθνοτικά δικαιώματα όλων των λαών της χώρας. Χωρίς ακροδεξιές και νεοναζιστικές συμμορίες που δολοφονούν, χωρίς το ΝΑΤΟ και τους εξοπλισμούς του.

Γι’ αυτό χρειάζεται κινητοποίηση των λαών σε κάθε γωνιά του κόσμου ενάντια στον πόλεμο και ακόμα περισσότερο στην προοπτική γενίκευσής του με στόχους:

  • Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος.
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδος στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
  • Καμιά χρήση Ελληνικών εδαφών, υποδομών και λιμανιών ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Άραξο. Να κλείσουν ΤΩΡΑ οι βάσεις του Θανάτου.
  • Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας.
  • ‘Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Έξω το ΝΑΤΟ από την Ευρώπη.
  • Όχι στη διπλωματία της επιβολής μέσω της ισχύος.
  • Μείωση των πολεμικών εξοπλισμών, Πυρινικός αφοπλισμός .

Θεωρούμε πως   :

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΟΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 13/3 συμμετέχουμε και στηρίζουμε την συγκέντρωση- διαδήλωση  που θα πραγματοποιηθεί στις 13 μ.μ.   στην Πλατεία Ταχυδρομείου και καλούμε τον λαό της Λάρισας να δώσει βροντερό παρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ