ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο Όμιλος Φίλων Ν. Καζαντζάκη Λάρισας (Ο.ΦΙ.ΝΙ.ΚΑ.Λ.), η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας (ΠΟ.Κ.Ε.Λ.), σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ειδικότερα, την πρώτη μέρα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 και ώρα 6:30 μ.μ., στον όροφο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ρουμελιωτών ν. Λάρισας «Αθανάσιος Διάκος» θα λάβει χώρα η δεύτερη δια ζώσης συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του ΟΦΙΝΙΚΑΛ, με θέμα συζήτησης το μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το οποίο έχει οριστεί από τη ΔΕΦΝΚ ως επετειακό, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα προβληθεί η ταινία του Ζυλ Ντασέν «Αυτός που πρέπει να πεθάνει» (Celui qui doit mourir). Οι παρευρισκόμενοι καλούνται να μελετήσουν το βιβλίο, για τη συζήτηση που θ’ ακολουθήσει.

Η κεντρική εκδήλωση του διημέρου θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ., στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Αρχικά, θα παρουσιαστεί το επετειακό ημερολόγιο του ΠΟΚΕΛ για το 2022, το οποίο επιμελήθηκε η ιατρός Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου. Θ’ ακολουθήσει εισήγηση του Βαγγέλη Ρεμπάπη, ιστορικού, με θέμα «Μετακίνηση Ποντίων Προσφύγων το 1919 από τον Καύκασο στην Ελλάδα, από το Γραμματέα του Υπουργείου Περιθάλψεως Ν. Καζαντζάκη», ενώ αποσπάσματα κειμένων θα διαβάζει ο Θεόδωρος Κανάκης. Κατόπιν, ο Στέφανος Μιστάρας θα διαβάσει αποσπάσματα από αδημοσίευτο ημερολόγιο του πατέρα του ως στρατιώτη στη Μικρασιατική Εκστρατεία, με θέμα: «Ρεπορτάζ του Θεσσαλού στρατιώτη Ευθυμίου Μιστάρα, από την τελευταία μάχη έξω από την Άγκυρα», ενώ παράλληλα θα προβάλλεται σχετικό βίντεο. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρασιατικά τραγούδια από τη χορωδία της Ιστορικής – Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», την οποία διευθύνει η χοράρχης Δήμητρα Χρυσάκη και θα συνοδεύουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Κωνσταντίνου στο κανονάκι και Χρήστος Καλαμπούκας στο λαούτο. Το μουσικό μέρος είναι ευγενής χορηγία του βιβλιοπωλείου «Βιβλιογνώση», της Θεοδώρας Τσανάκα.

Στους χώρους του διημέρου θα διατίθεται το ημερολόγιο του ΠΟΚΕΛ και θα μοιράζονται δωρεάν οι περιορισμένοι σε αριθμό σελιδοδείκτες, με ρήσεις του Ν. Καζαντζάκη. Η παρουσίαση των εκδηλώσεων θα γίνει από τους συντονιστές του ΟΦΙΝΙΚΑΛ, Νίκο Σκεντέρη και Βαγγέλη Ρεμπάπη, ενώ το γενικό συντονισμό θα έχει ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ Αργύρης Γιουρούκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ