ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ ΟΙ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ολοκληρωτική φαίνεται ότι είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο σημερινός παγετός σε όλες τις πρώιμες δενδρώδεις καλλιέργειες σε όλο το δήμο Τυρνάβου όπου για πολλές ώρες η θερμοκρασία ήταν από -4 έως -6° Κελσίου εκμηδενίζοντας κάθε ελπίδα να γλυτώσουν κάποια από τα δένδρα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής που βλέπουν για μία ακόμη χρονιά την 4η συνεχόμενη να χάνουν την παραγωγή τους λόγω καιρικών φαινομένων, είτε παγετός είναι αυτός είτε χαλάζι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ούτε φέτος θα έχουν παραγωγή γεγονός που σε συνάρτηση με το τεράστιο ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στα εφόδια αναμένεται να οδηγήσει πολλούς από αυτούς εκτός επαγγέλματος αν δεν υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των αγροτών όπως ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Δελερίων Δημήτρης Γαργαλέτσιος και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου και Αργυροπουλίου – Λυγαριάς Στ. Τσικριτσής και Κ. Χατζής.

Ο κ. Τσιτσιρίγγος σημειώνει ότι λίγες μόνο ημέρες πριν την πληρωμή αποζημιώσεων για τον περυσινό παγετό και ενώ δεν έχουν πληρωθεί ακόμη αποζημιώσεις για το χαλάζι του 2021, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με έναν καταστροφικό παγετό που έχει καταστρέψει όλες τις πρώιμες καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και αμύγδαλα. Θα πρέπει άμεσα να γίνει αναγγελία της ζημιάς ώστε να έλθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε εξατομικεύσεις αυτών των ζημιών ώστε να οδηγηθούμε με γρήγορες διαδικασίες στην καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γαργαλέτσιος που υποστηρίζει ότι στην περιοχή του ο παγετός δεν άφησε τίποτα όρθιο. Αυτό το νέο χτύπημα σε συνάρτηση με την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε επάγγελμα και να αναζητήσουμε αλλού καλύτερες ημέρες σημειώνει χαρακτηριστικά για να σκιαγραφήσει την απόγνωση που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών που το μόνο που περιμένουν είναι την άμεση και αμέριστη στήριξη της πολιτείας.

Αμεση κινητοποίηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ ζήτησαν με τη σειρά τους και οι κ.κ. Τσικριτσής και Χατζής σημειώνοντας ότι θα πρέπει επιτέλους ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της ζημιάς στο σύνολο των καλλιεργειών που επλήγησαν. Μάλιστα ο κ. Τσικριτσής κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε ετοιμότητα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι μόνο με τον αγώνα τους οι αγρότες θα μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ