ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας την Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 20:15 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των νικητών καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης όλων των έργων του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας  και την  Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Διεθνή  Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.

Στον διαγωνισμό, που υλοποιήθηκε από 27 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου 2022,  συμμετείχαν 178 μαθητές και μαθήτριες από 29 σχολικές μονάδες (19 ΓΥΜΝΑΣΙΑ, 9  ΛΥΚΕΙΑ και 1 ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ.) Οι μαθητές φιλοτέχνησαν έργα ζωγραφικής που κρατούν ζωντανά στη μνήμη όλων, την οδύνη και τον αποτροπιασμό για τον μαζικό διωγμό και την εξόντωση ενός λαού, αλλά κυρίως τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Η μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών  με τη συμμετοχή τους, την έμπνευση,  την επιμέλεια  και το χρόνο που αφιέρωσαν για τη δημιουργία των έργων τους, ήταν συγκινητική και  καταδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον και την προσπάθεια των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων ως προς τον παιδαγωγικό και καθοδηγητικό τους ρόλο.

Το θέμα του διαγωνισμού αντλήθηκε από το πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», όπου η αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος και της συστηματικής μαζικής εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας εστιάζεται σε καταγεγραμμένες ιστορίες παιδιών εβραϊκών οικογενειών, κάποιες εξ αυτών διαδραματίστηκαν και στην περιοχή της Λάρισας, που διασώθηκαν και επιβίωσαν χάρη στη βοήθεια, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη  απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας,  προς τους διωκόμενους Εβραίους συνανθρώπους τους.

Η επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών,  βράβευσε τα τρία καλύτερα μαθητικά έργα ζωγραφικής για την κάθε βαθμίδα (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ  με κριτήριο τη συνάφεια με το θέμα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, την αισθητική του έργου, την τεχνική αρτιότητα κλπ.

Τα  βραβευθέντα έργα  είναι:

Για το Γυμνάσιο

1ο βραβείο:  ΤΟΠΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, μαθήτρια του  Γυμνασίου Γιάννουλης (Γ΄ τάξη)

2ο βραβείο:  ΜΠΟΥΤΖΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΗ, μαθήτρια του 14ου Γυμνασίου Λάρισας (Γ΄ τάξη)

3ο βραβείο:  ΒΟΥΖΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας (Γ΄ τάξη)

Για το Γενικό Λύκειο

1ο βραβείο:  ΓΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, μαθήτρια του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας (Γ΄ τάξη)

2ο βραβείο:  ΡΙΖΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ,  μαθήτρια του 13ου Λυκείου Λάρισας (Α΄ τάξη)

3ο βραβείο:  ΜΠΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, μαθητής του ΓΛΤ Λιβαδίου  (Β΄ τάξη)

Για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ

Βραβείο:  ΚΑΖΑΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, μαθήτρια του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ ΛΑΡΙΣΑΣ  (Α΄ Λυκείου)

Τα βραβεία που θα δοθούν στους μαθητές/τριες των  τριών  διακριθέντων  έργων  για την κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, θα συνοδεύονται από τα παρακάτω δώρα, που χορηγεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας:

1ο βραβείο:  ένα ποδήλατο

2ο βραβείο:  ένα τάμπλετ

3ο βραβείο:  ένα τάμπλετ

Ενώ όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν θα λάβουν έπαινο συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι, για λόγους αποφυγής συνωστισμού, η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόνο των μαθητών που βραβεύονται. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Ινστιτούτου, δηλαδή Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10:00 ως 13:00 και από 18:00 ως 20:30.

Για την είσοδο στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους ενήλικες και self test (του σχολείου) για τα παιδιά ως 17 ετών.

ΕΝΕΕΓΥΛ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ – ΚΑΖΑΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

1οΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ-1οΒΡΑΒΕΙΟ – ΓΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ-1οΒΡΑΒΕΙΟ – ΤΟΠΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ