ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ

Τηλεδιάσκεψη για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είχε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Μπούγα

Ο Λαρισαίος πολιτικός, καταρχάς, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την άμεση ανταπόκρισή του στην ανάγκη αντικατάστασης του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ). Ειδικότερα, σημείωσε πως η ιατρική κοινότητα και η λαρισαϊκή κοινωνία είναι ικανοποιημένες από τις ενέργειες του Υπουργού για την προμήθεια νέου τομογράφου.

Ο Χρήστος Κέλλας, στη συνέχεια, εστίασε στο σχέδιο του Υπουργού Υγείας για την αναβάθμιση της ΠΦΥ, αποτιμώντας θετικά τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και το «gatekeeping» (πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία έπειτα από παραπεμπτικό). Συγκεκριμένα, επισήμανε πως ο ρόλος της ΠΦΥ είναι να αποφορτίσει τα νοσοκομεία, ώστε το προσωπικό τους να επικεντρωθεί στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και τα περιστατικά, που δεν χρήζουν νοσηλείας, να αντιμετωπίζονται από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και τους θεράποντες ιατρούς που θα αποτελούν την «πρώτη γραμμή» ιατρικής φροντίδας. Επιπλέον, σχολίασε θετικά την προωθούμενη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας/ΤΟΜΥ) και την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων στους ιδιώτες παρόχους ΠΦΥ, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ χαιρέτισε την καθιέρωση προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, τα οποία θα σώσουν ζωές και θα επιτρέψουν την κατεύθυνση προσωπικού και πόρων στην αντιμετώπιση άλλων περιστατικών.

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ειδικότερα πως η αναβάθμιση των δομών υγείας θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: 254 εκ. € θα διατεθούν για την πρόληψη και 272 εκ. € θα δοθούν σε υποδομές (ανακαίνιση 156 ΤΟΜΥ, κατασκευή νέων κέντρων υγείας, ανανέωση εξοπλισμού 312 κέντρων υγείας).

Ο Λαρισαίος ιατρός αναφέρθηκε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο προγραμματισμού των χειρουργείων, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν άμεσα οφέλη για τους ασθενείς και το ΕΣΥ. Ιδιαίτερα, τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία εντός των δημόσιων νοσοκομείων θα ωφελήσουν τους ασθενείς, καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής. Ακόμη, επιδοκίμασε την παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες ιατρούς να συμμετάσχουν με σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και την καθιέρωση υποχρέωσης των ιδιωτών ιατρών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ή την ΠΦΥ, να διενεργούν εφημερίες στο ΕΣΥ, όποτε είναι εθνική ανάγκη.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και ο Υπουργός Υγείας συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ