ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη 

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη 16/03/22, για τα οικονομικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αποδείχθηκε τελικά ένας εμπαιγμός της κοινωνίας. Ήταν ένα διάγγελμα για να δικαιολογήσει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να παραδεχθεί ο ίδιος ότι πρόκειται για «ψίχουλα», λέγοντας ότι δήθεν έτσι θα τα ονομάσει η Αντιπολίτευση.

Είπε ο Πρωθυπουργός, ότι δε μπορεί να πάρει περισσότερα και καλύτερα μέτρα, γιατί υπάρχει «ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική». Αυτή την πολιτική όμως, ο κ. Μητσοτάκης τη θυμάται μόνο όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία και την ξεχνάει, όταν είναι να μοιράσει δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς.

Για άλλη μια φορά, στο διάγγελμά του, προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία, φορτώνοντας το πρόβλημα της ακρίβειας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Θέλει να μας πείσει ότι η εκτόξευση των τιμών, που συντελείται ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Μα σε ποιους απευθύνεται επιτέλους; Μας περνάει για ηλίθιους;

Με τα μέτρα που εξήγγειλε, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια. Δίνει μια ανεπαρκή επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο, δηλαδή τριάντα λεπτά του ευρώ την ημέρα, όσο κοστίζουν δύο τσίκλες.

Όσο για τους συνταξιούχους, καταπέλτης είναι το σημερινό δελτίο τύπου,  που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, όπου αναφέρουν επί λέξει:

«Όχι, κ. Μητσοτάκη! Είμαστε αξιοπρεπείς, όχι ζητιάνοι! Δεν δεχόμαστε να μας δίνουν ψίχουλα και να διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Θέλουμε στήριξη για όλους τους συνταξιούχους.

Ανακοινώσατε με τυμπανοκρουσίες, επίδομα διακοσίων (200) ευρώ για το Πάσχα σε 676.000 χαμηλοσυνταξιούχους (ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ, ή οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ). Σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο του 2021 (στοιχεία Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) ήταν 2.427.397 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότ ι δίνετε ψίχουλα μόλις στο 27% του συνόλου των συνταξιούχων. Δηλαδή, βοήθημα θα λάβει μόνο ο ένας στους τέσσερις. Οι υπόλοιποι;

Χορηγείτε παροχή, που την κοστολογείτε στα 135 εκατ. Ευρώ. Μα, η 13η σύνταξη, που κόψατε, ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ κύριε Μητσοτάκη! Πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα; Στις τσέπες των δικών σας, διορισμένων golden boys; Θα έπρεπε να ντρέπεστε για τα ψίχουλα που δίνετε στους συνταξιούχους. Τέτοιο εμπαιγμός, τέτοια κοροϊδία δεν έχει υπάρξει ξανά».

Καταλήγοντας, η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση, είναι τα μέτρα που έχει προτείνει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι:

1ον Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

2ον Το πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

3ον Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

4ον Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα (οκτακόσια) 800 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ