ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τα οξυμένα προβλήματα της κεντρικής αποστείρωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:

“Η κεντρική αποστείρωση του ΓΝ Λάρισας έχει απαξιωθεί με ευθύνη διαχρονικά όλων των διοικήσεων του νοσοκομείου, της πέμπτης ΥΠΕ, του Υπουργείου Υγείας-Κυβερνήσεων. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η λειτουργία της πλέον είναι άκρως επικίνδυνη και για την ίδια τους τη ζωή.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο εξοπλισμός της αποστείρωσης είναι πεπαλαιωμένος, αφού για παράδειγμα οι τρεις κλίβανοι αποστείρωσης εργαλείων είναι 26ετίας ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 15 χρόνια ( είναι οι τελευταίοι πλέον αυτής της τεχνολογίας στην Ελλάδα). Μάλιστα, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των πλυντηρίων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων αφενός δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα της αποστείρωσης-απολύμανσης, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω της παλαιότητας των κλιβάνων ( υψηλές πιέσεις) αλλά και της ελλιπούς συντήρησης. Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο διάστημα με σχετικά έγγραφα οι εταιρείες συντήρησης αναφέρουν πως λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά, ενώ όταν χρειάζεται χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα από παλαιούς κλιβάνους που έχουν αποσυρθεί. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα πλυντήρια που λόγω παλαιάς τεχνολογίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πλύση εργαλείων νεότερης τεχνολογίας ( ενδοσκόπια κλπ.).

Είναι γνωστός ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί η κεντρική αποστείρωση σε κάθε υγειονομική μονάδα, δηλαδή στην αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων- υλικών, στη συντήρηση και στη διαλογή τους, στη συσκευασία τους, στη φύλαξη και στη διανομή τους στα χειρουργεία όπως και στην επεξεργασία υλικών με τα οποία έρχονται σε επαφή οι ασθενείς ( ιματισμός, εξοπλισμός χειρουργικής κλίνης, γάζες κλπ.). Δεν είναι τυχαίο πως η κεντρική αποστείρωση χαρακτηρίζεται ως η “ραχοκοκαλιά” κάθε νοσοκομείου. Στα παραπάνω προσθέτουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό ( υπηρετούν 3 κλιβανείς ενώ χρειάζονται 5) όπως και τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού.

Με βάση τα ανωτέρω η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη, διότι καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ενδεχόμενο κίνδυνο ατυχήματος και οι αρμόδιοι ( Διοίκηση, 5η ΥΠΕ , Υπουργείο), παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις τους, δεν μεριμνούν αλλά κωφεύουν απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

– Άμεσα να αντικατασταθούν οι κλίβανοι με αντίστοιχους σύγχρονης τεχνολογίας, να εγκατασταθούν νέα σύγχρονα πλυντήρια, στεγνωτήρια, θερμοσυγκολλητικό μηχάνημα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός της κεντρικής αποστείρωσης στο ΓΝΛ.

– Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε κλιβανείς και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ