Την εβδομάδα 7-11 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στη Ρουμανία. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης του ιού Covid-19, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του εν λόγω ταξιδίου και τη δια ζώσης συμμετοχή μας στις δράσεις του προγράμματος Erasmus+ : “School Exchange about Good Practices in Special Need Education”.
Το γεγονός όμως αυτό δε στάθηκε ικανό να εμποδίσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας από το να συμμετέχουν εξ αποστάσεως στην εικονική μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε τις ίδιες ημέρες. Μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων, καθώς και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Υφαντή Δήμητρα, Μάτσια Χριστίνα, Βελεσιώτου Αικατερίνη, Σανοζίδης Παναγιώτης, Βεζύρη Δανάη και Αρκουμάνης Αρτέμης, αφού εργάστηκαν από κοινού με έκδηλη διάθεση και ενθουσιασμό, προετοίμασαν και παρουσίασαν στους ευρωπαίους εταίρους μας υψηλού επιπέδου υλικό και δραστηριότητες.
Την πρώτη ημέρα της διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν τον εαυτό τους, μίλησαν για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους και συμμετείχαν σε on line παιχνίδια μαθηματικών. Ακολούθησε παρουσίαση για τη σημασία και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και της περιόδου της Σαρακοστής.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, όλες οι χώρες παρουσίασαν μύθους σχετικούς με την Άνοιξη και το «Μάρτη» που φοράμε την εποχή αυτή στο χέρι. Έπειτα, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρα για τη γυναίκα, τραγούδησαν όλοι μαζί σχετικά τραγούδια.
Την τρίτη ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος και σε συνεργασία με τον κύριο Καλμπούρη Απόστολο, κατασκεύασαν έναν χαρταετό, χρησιμοποιώντας μόνο παραδοσιακά υλικά (καλάμια, χαρτί, αλευρόκολλα, σπάγκο κ.α.). Στη συνέχεια επιχείρησαν να τον πετάξουν και η όλη δραστηριότητα βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε την επόμενη ημέρα στους εταίρους του προγράμματος.
Την τέταρτη ημέρα, αφού παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με την πρωτεύουσα της χώρας μας, παρακολούθησαν αντίστοιχες παρουσιάσεις από τους μαθητές των υπολοίπων χωρών. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι με ερωτήσεις σχετικές με τις πληροφορίες που παρακολούθησαν.
Την τελευταία ημέρα παρουσίασαν μια σύγχρονη εικονογραφημένη εκδοχή του γνωστού μύθου του λιονταριού και του ποντικού, εμπλέκοντας ήρωες και από τη λαϊκή παράδοση των άλλων χωρών, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που τους προσέφερε η σύγχρονη τεχνολογία και τα αντίστοιχα λογισμικά ανοιχτού κώδικα.
Ο απολογισμός από την ολοκλήρωση του προγράμματος κρίνεται θετικός, καθώς όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και ανέφεραν πως αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες και διαδικτυακές φιλίες, οι οποίες θα τους συντροφεύουν στην πορεία της ζωής τους.
Διάχυση των πεπραγμένων και παρουσίαση του παραγόμενου υλικού πραγματοποιήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου Δ.Σ. Τυρνάβου, οι οποίοι στο τέλος συμπλήρωσαν και μία σχετική φόρμα αξιολόγησης.