Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασκεί η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν, στην Έκτακτη Συνάντηση των Δημάρχων της Χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ε. Λιακούλη επισημαίνει:

«Απογοητευτική και προσβλητική υπήρξε, για μια ακόμα φορά, η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους Δήμους.
Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εμφανίστηκε στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων για να επαναλάβει μια από τα ίδια και να παραπέμψει τις λύσεις των καυτών προβλημάτων, αορίστως στο μέλλον.

Τη στιγμή που οι Αιρετοί συγκεντρώθηκαν από όλη τη Χώρα, πέντε μήνες μετά το Τακτικό Συνέδριό τους, για να αναζητήσουν λύσεις στα άλυτα θέματα που καθημερινά διογκώνονται, επιτείνοντας την θεσμική, λειτουργική και πρωτίστως οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ, ο κ. Πέτσας έβαλε να “παίξει” η γνωστή “κασέτα” εξαγγελιών , που ακούμε όλα τα τελευταία χρόνια.

Φλόμωσε τους Αιρετούς, αλλά και τους δημότες που παρακολουθούσαν διαδικτυακά, σε «ενδεχομένως», «θα δούμε πως θα κινηθούμε», «θα δούμε πως προχωράμε», «θα το προσδιορίσουμε», «τα συζητάμε», «το εξετάζουμε», «αναμένεται να βρούμε» και λοιπές αοριστολογίες.

Σε απάντηση στην κραυγή απόγνωσης των Αιρετών, ο αν. Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει με άλλα μέλη της Κυβέρνησης σε μέλλοντα χρόνο, χωρίς να εξηγεί γιατί οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν στις αναγκαίες απαντήσεις εδώ και τρία χρόνια, πριν η κατάσταση φθάσει στο “μη περαιτέρω”.
Ενώ η “καταιγίδα” της ακρίβειας ανατρέπει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και φέρνει τα πάνω–κάτω στις αναγκαίες δαπάνες, αλλά και στη δυνατότητα είσπραξης εσόδων από τους πολίτες, το μόνο χειροπιαστό και μάλιστα με περισσό …στόμφο, ήταν χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πέτσα ότι οι δύο επιχορηγήσεις 57 και 14 εκατομμύριων -που όλως τυχαίως θυμήθηκε να υπογράψει χθες , 17 Μαρτίου, δηλαδή την παραμονή της ομιλίας του στην Συνάντηση Δημάρχων- δεν είναι επιπλέον οικονομική ενίσχυση του Κεντρικού Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση.
Τα 57 και 14 εκατομμύρια προέρχονται από τα χρήματα των Δήμων, από τους ΚΑΠ που ήδη είχαν προϋπολογιστεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό για τους ΟΤΑ.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει επικοινωνιακά… τρισάγια , με ξένα κόλλυβα!
Όσο για την “καραμέλα” περί αύξησης των ΚΑΠ από του χρόνου, δεν επιλύει κανένα πρόβλημα στο σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν κλήθηκε στη σημερινή Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων, όπως η γαλάζια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Παρά ταύτα, υπενθυμίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχει αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο κοινοβουλευτικό μέσο για να αναδείξει επανειλημμένως τα δίκαια αιτήματα των Αιρετών, των εργαζομένων Δήμων και Περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών.

Με τις πρωτοβουλίες του Νίκου Ανδρουλάκη και σύσσωμης της Κ.Ο, αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε καθημερινά, πιστοί στις διαχρονικές αυτοδιοικητικές μας αρχές και αξίες, με σεβασμό στις ιστορικές τολμηρές μεταρρυθμίσεις μας, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις τόσο για τα προβλήματα του σήμερα, όσο και για ένα αποκεντρωμένο αύριο, έμπρακτου σεβασμού της τοπικής δημοκρατίας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ